TURÓWKA WONNA 'ŻUBRÓWKA'
Hierochloe odorata
Trawa zawierająca kumarynę, która nadaje jej unikalny, subtelny waniliowo-kokosowy aromat.
Jest to zioło lecznicze i roślina do aromatyzowania napojów jak( wódka zubrówka) i mięsnych dań.
Wieloletnia trawa występująca w Polsce jedynie w Puszczy Białowieskiej.
Wieloletnia trawa występująca jedynie w Puszczy Białowieskiej.
Wys. do 30 cm. Stanowisko słoneczne, półcieniste.
Kolor liści żywozielony, groszkowy.
Tą trawę można również sadzic na rabatach bylinowych, w ogrodkach ziolowych.
Może być ekspansywna, dlatego zaleca się sadzenie w dużych pojemnikach [stare wiadro bez dna, duża donica],które należy wkopać do ziemi.
SCHAB MARYNOWANY W TRAWIE ŻUBROWEJ
Składniki Schab (kilka plastrów grubości 1-1,5 cm
100 ml oliwy z oliwek (z wytłoczyn lub z 1 tłoczenia, ale koniecznie filtrowana)
Około 15 źdźbeł trawy żubrowej
Pieprz czarny
Sól morska
Sos: 4 łyżki żurawiny skórka z połówki cytryny kilka listków świeżego rozmarynu
,demi glace (ewentualnie dobry ciemny sos pieczeniowy)
Schab marynujemy przynajmniej 24 godziny w oliwie i zanurzonej w niej trawie żubrowej. Po tym czasie opruszamy mięso solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzewamy porządnie patelnie grillową i smażymy (bez dodatku tłuszczu - wystarczy oliwa z marynaty) około 2 min z każdej strony, w zależności od grubości mięsa. Ja osobiście lubie to mięso podane z sosem z żurawiny z dodatkiem skórki z cytryny i odrobiny rozmarynu. Sos w najprostszej wersji przygotowywujemy mieszając żurawinę, drobno posiekaną skórkę z cytryny i rozmaryn z demi glacem i gotując kilka minut żeby się przegryzł.
-W ofercie roślina w donicy znakomicie ukorzeniona co daje
gwarancję przyjęcia i możliwość wysadzania do gruntu
cały sezon wegetacyjny
-rośliny wysyłane wiosną wyglądają stosownie do pory roku
-załączone zdjęcie sadzonki przedstawia roślinę w sezonie letnim
- sadzonka przycięta do wysyłki wiosną