Tran Dorszowy
Każda kapsułka zawiera standaryzowany tran z dorsza norweskiego. Niespotykana staranność produkcji i standaryzacji sprawiają, że 1 kapsułka dziennie zapewnia odpowiednia dawkę witamin A i D. Postać kapsułki gwarantuje, iż w okresie zażywania tran nie będzie się utleniał (co ma miejsce w przypadku tranu w płynie), a szklane, ciemnie opakowanie gwarantuje odporność na zmiany temperatury i światło a co wiąże się z zachowaniem 100% pełnej stabilności składników.
Tran zawiera witaminę A. Niedobory witaminy A są szczególnie widoczne w nabłonku rogówki oka, układzie oddechowym, przewodzie jelitowym, na skórze, w drogach moczowych i przewodach gruczołów wydzielniczych. Witamina A wpływa na wytwarzanie w komórkach mucyny i keratyny. Wykazano w badaniach, że suplementacja tranem dorszowym korzystnie wpływa na różne zaburzenia skóry (np. trądzik, łuszczyca).
Tran zawiera witaminę D – ważny składnik odżywczy, który ułatwia przyswajanie wapnia z jelit. Dlatego też właściwy poziom tej witaminy jest niezbędny w złożonych procesach homeostazy wapniowej, które utrzymują odpowiedni poziom wapnia w kościach. Między innymi pomaga to w zapobieganiu krzywicy, osteoporozie.
Tran dorszowy zawiera DHA (niezbędny kwas tłuszczowy z grupy Omega 3), który jest ważnym składnikiem dla mózgu, tkanki nerwowej i komórek siatkówki oka.
Niedobór DHA u dorosłych może być przyczyną występowania częstych wahań nastroju, stanów depresyjnych. Może też sprzyjać szybszemu wyczerpaniu psychicznemu i umysłowemu oraz zmniejszać odporność na stres.
Przeciwwskazania: Ze względu na bardzo wysoki poziom witaminy A i D, tranu nie powinny bez konsultacji z lekarzem przyjmować kobiety w ciąży lub planujące ciążę.
-
Skład:
Jedna kapsułka zawiera:
Składniki aktywne:
Tran Dorszowy (462 mg)
Każda kapsułka jest wystandaryzowana i zawiera :
witamina A 1250 jm (375 µg)
witamina D 135 jm (3,4 µg)
-
Naturalne substancje pomocnicze:
Otoczka kapsułki: glicerol, żelatyna
-
Informacja alergiczna: produkt nie zawiera cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
-
Dawkowanie: 1 kapsułka dziennie. Tran powinien być przyjmowany minimum przez 3 miesiące.
-
Opakowanie: 100 kapsułek
-
Zapewnia kurację: 100 dni
-
Kraj: USA
-
Producent: SOLGAR