Tran to olej pozyskiwany z wątroby różnych gatunków ryb przede wszystkim z dorszy. Jest cennym źródłem łatwo przyswajalnych witamin A i D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Witamina A została odkryta i po raz pierwszy wyizolowana z oleju z wątroby ryb morskich czyli właśnie z tranu. Dzięki niej tran wpływa korzystnie na wzrok, a także wspomaga odporność, chroniąc organizm przed osłabieniem.
Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów. Jej uzupełnianie jest wskazane dzieciom i dorosłym zwłaszcza zimą, gdy ograniczone jest jej wytwarzanie w skórze pod wpływem światła słonecznego. Dzięki temu tran przyczynia się do prawidłowego wzrostu kości oraz utrzymania ich właściwej budowy i gęstości, niezależnie od pory roku.
Działanie tranu uzupełnia dodatek naturalnej witaminy E pozyskanej z nasion soi. Witamina E należy do najważniejszych przeciwutleniaczy. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.
Ważnymi składnikami tranu są również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3: EPA i DHA. Kwasy omega-3 pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, lecz niestety nie są przez niego wytwarzane i muszą być dostarczane z pożywieniem. Źródłem tych związków w diecie są przede wszystkim tłuste ryby morskie lub po prostu tran.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zwłaszcza EPA i DHA są ważne, ponieważ powstają z nich substancje regulujące pracę układu odpornościowego i układu krążenia. Ponadto są istotnym składnikiem komórek nerwowych, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę mózgu.
Tran stanowi naturalne połączenie składników, które wspomagają układ immunologiczny, chroniąc organizm przed osłabieniem, przyczyniają się do prawidłowego wzrostu kości oraz utrzymania ich właściwej budowy i gęstości oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu.
skład: 1 kapsułka zawiera olej z wątroby dorsza, olej z dorsza i innych ryb morskich - 250 mg w tym:
nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (20%): DHA - 25 mg, EPA - 25 mg,
wit. A - 200 µg ekwiwalentu retinolu (25% d.z.s.)*,
wit. D - 2,5 µg (50% d.z.s.)*,
wit. E - 6 mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu (50% d.z.s.)* (koncentrat tokoferoli
z oleju sojowego).
typowe zapotrzebowanie: dorośli 1 do 2 kapsułek dziennie, dzieci powyżej 3 r. ż. 1 kapsułka dziennie
zastosowanie: okres zwiększonego zapotrzebowania i wzrostu, osłabienie organizmu i pogorszenie odporności, wzmożony wysiłek fizyczny i umysłowy, dieta uboga w witaminy A, D i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Opakowanie zawiera 120 kapsułek. Suplement diety, nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.