Tytuł: Tradycyjne wędzenie wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, baraniny, dziczyzny, drobiu, ryb i serów.
Podtytuł: Dokładne wskazówki na temat utrwalania mięs: solenia, peklowania i dalszej obróbki z dokładnymi recepturami.
Autor: Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
Wydawnictwo: AA
Stron: 96
Stan: środek w stanie idealnym, okładka posiada minimalne otarcia i ryski
O książce:
"(...) Pierwsze kiełbasy [...] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.
Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. „Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".
W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
„Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz rajcom krakowskim."
(cytat z okładki)
SERDECZNIE ZAPRASZAM NA POZOSTAŁE Z MOICH AUKCJI
Dodano 2[zasłonięte]011-10 12:33Kupując więcej przedmiotów płacą Państwo za łączną wagę przesyłki, nie zaś za wysyłkę każdego przedmiotu osobno. Odbiór osobisty możliwy jest w: Chorzelach (woj. mazowieckie): 6 dni w tygodniu (oprócz śród), w godzinach: 8-16, Warszawie: w środy, w godzinach 11-15. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości bardzo proszę o kontakt mailowy.