Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TRADYCYJNE WĘDZENIE - E. Trojan, J. Piotrowski

19-01-2012, 21:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 13.90 zł     
Użytkownik japatunia
numer aukcji: 2036440909
Miejscowość Chorzele, Warszawa
Wyświetleń: 21   
Koniec: 13-01-2012 22:10:54

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2000
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Tytuł: Tradycyjne wędzenie wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, baraniny, dziczyzny, drobiu, ryb i serów.


Podtytuł: Dokładne wskazówki na temat utrwalania mięs: solenia, peklowania i dalszej obróbki z dokładnymi recepturami.


Autor: Eleonora Trojan, Julian Piotrowski 


Wydawnictwo: AA

 

 Stron: 96


Stan: środek w stanie idealnym, okładka posiada minimalne otarcia i ryski

 

O książce:

 

"(...) Pierwsze kiełbasy [...] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.

 


Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. „Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".

 


W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:


„Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz rajcom krakowskim."

(cytat z okładki)

 

 

 

 

 

SERDECZNIE ZAPRASZAM NA POZOSTAŁE Z MOICH AUKCJI

 


Dodano 2[zasłonięte]011-10 12:33
Kupując więcej przedmiotów płacą Państwo za łączną wagę przesyłki, nie zaś za wysyłkę każdego przedmiotu osobno.

Odbiór osobisty możliwy jest w:

Chorzelach (woj. mazowieckie): 6 dni w tygodniu (oprócz śród), w godzinach: 8-16,

Warszawie: w środy, w godzinach 11-15.

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości bardzo proszę o kontakt mailowy.



Dodano 2[zasłonięte]012-01 22:49
Z uwagi na powtarzające się przypadki dokonywania przez Państwa łącznej zapłaty za zakup kilku przedmiotów przy dowolnym założeniu kosztu wysyłki takiej paczki, bardzo serdecznie proszę, by, W PRZYPADKU ZAKUPU PRZEDMIOTU NA KILKU Z MOICH AUKCJI, NIE DOKONYWALI PAŃSTWO SAMODZIELNEJ OCENY KOSZTU WYSYŁKI (który zależny jest od łącznej wagi przedmiotów), ponieważ takie działanie, niestety, opóźnia proces realizacji transakcji. Zamiast tego, PRZED DOKONANIEM PŁATNOŚCI bardzo proszę o UPRZEDNI KONTAKT MAILOWY WS. ŁĄCZNEGO KOSZTU WYSYŁKI PRZEDMIOTÓW.