Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TRADYCYJNE PRZEPISY KUCHNI ŚLĄSKA CIESZYŃSKIEGO

15-06-2015, 9:18
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 35 zł     
Użytkownik Ksiazki_Bielsko
numer aukcji: 5361233714
Miejscowość Bielsko-Biała
Wyświetleń: 24   
Koniec: 15-06-2015 09:02:13
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

TRADYCYJNE PRZEPISY KUCHNI ŚLĄSKA CIESZYŃSKIEGO

Walburga Fójcikowa

INFORMACJE:



Wydawnictwo - WZ&MS Związek Niewiast Katolickich w Czechosłowacji

Rok - 1937 REPRINT 2014

Stron - 345

Oprawa - TWARDA

Format - 150X215mm


STAN - NOWA


 

 

ZASADY:

Dane do przelewu:



* wszelkie pytania proszę kierować PRZED podjęciem decyzji o kupnie

* NIE WYSYŁAMY ZA POBRANIEM KUPUJĄCYM O WĄTPLIWEJ REPUTACJI ALLEGRO

* wysyłka odbywa się w ciągu MAX. 2 dni roboczych od momentu zaksięgowania wpłaty na koncie

* wszystkie książki wysyłamy w kopertach ochronnych (istnieje możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym umówieniu się


Więcej informacji na stronieO MNIE

REAL FOTO- wszystkie fotografie przedstawiają rzeczywisty stan książek

WYSTAWIAMY
FAKTURY VAT


Opis:
Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. Przebogata rozmaitość pożywienia od najprostrzego do wykwintnego jest najistotniejszym rozgłosem, jest tą wieścią, która pomknie do chat rolniczych, do domków robotniczych, do mieszkań inteligencji, a wszędzie zapali konieczność posiadania księgi, bez której nie obejdzie się u nas żadna kuchnia. Wszystkie wydrukowane wzory przeszły już potrzebę codzienną, wytrzymały próbę ognia doświadczalnego, choć niektóre z nich pochodząze zasobów różnych " kuchni ", jak to na Śląsku się przyjeło na skutek położenia kraju i znajomości wpływów kulinarnych. Autorka naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieści śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walbburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa  domowego w Orłowej. Cały zastęp dorostu na gosposie wychodził rok rocznie z pod wytrawnego jej kierownictwa, a znalazłszy się na samodzielnej stopie, zatęsknił za cennymi wskazówkami szkolnymi, pragnął treściwego zestawienia przepisów kulinarnych dla szarzyzny życia. W całej okolicy zagłębia węglowego uświadamiano sobie, że uświetnianie  uroczystości rodzinnych w tak ważnym zakresie przyjemnego, a nawet rozkosznego nasycenia odbywa się dzięki mistrzowskiej praktyce p. kierowniczki, że kursa gotowania po związkach niewieścich pod jej kierownictwem ściągają do nauki liczne rzesze, dlatego dopraszano się zestawienia tych cennych wskazań, wkładanych do naszego społeczeństwa, a że nie utrwalonych, więc zatracających swoją wyrazistość. P. kierowniczka rzuciła w obieg księgę hektografowaną niebawem...




PRZED PODJĘCIEM DECYZJI PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE STRONĄ ,,O MNIE"


ZAPRASZAM NA INNE NASZE AUKCJE

POZDRAWIAM