Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. Przebogata rozmaitość pożywienia od najprostrzego do wykwintnego jest najistotniejszym rozgłosem, jest tą wieścią, która pomknie do chat rolniczych, do domków robotniczych, do mieszkań inteligencji, a wszędzie zapali konieczność posiadania księgi, bez której nie obejdzie się u nas żadna kuchnia. Wszystkie wydrukowane wzory przeszły już potrzebę codzienną, wytrzymały próbę ognia doświadczalnego, choć niektóre z nich pochodząze zasobów różnych " kuchni ", jak to na Śląsku się przyjeło na skutek położenia kraju i znajomości wpływów kulinarnych. Autorka naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieści śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walbburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej. Cały zastęp dorostu na gosposie wychodził rok rocznie z pod wytrawnego jej kierownictwa, a znalazłszy się na samodzielnej stopie, zatęsknił za cennymi wskazówkami szkolnymi, pragnął treściwego zestawienia przepisów kulinarnych dla szarzyzny życia. W całej okolicy zagłębia węglowego uświadamiano sobie, że uświetnianie uroczystości rodzinnych w tak ważnym zakresie przyjemnego, a nawet rozkosznego nasycenia odbywa się dzięki mistrzowskiej praktyce p. kierowniczki, że kursa gotowania po związkach niewieścich pod jej kierownictwem ściągają do nauki liczne rzesze, dlatego dopraszano się zestawienia tych cennych wskazań, wkładanych do naszego społeczeństwa, a że nie utrwalonych, więc zatracających swoją wyrazistość. P. kierowniczka rzuciła w obieg księgę hektografowaną niebawem...
|