Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Tradycyjna kuchnia rosyjska - przepisy wyd REA

28-02-2012, 21:16
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 27 zł     
Użytkownik sell-assistant
numer aukcji: 2074557892
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 7   
Koniec: 02-02-2012 09:40:41

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2011
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Tradycyjna kuchnia rosyjska
  
praca zbiorowa, tłumaczenie Inna Łukasik

Wydawnictwo: REA
Format : 170 X 225 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Ilość stron
208

 

Przepisy kuchni rosyjskiej uznawane są na całym świecie za wyjątkowe. W żadnej innej kuchni świata nie znajdziemy takiej obfitości mięsnych, rybnych, warzywnych oraz innych dań. Rosyjska sztuka kulinarna uosabia pomysłowość i zaradność Rosjan. Dania przygotowywane według przepisów kuchni rosyjskiej podanych w książce, zachowują swój niepowtarzalny smak, a współczesne sposoby obróbki i przygotowywania produktów, nie zmieniają charakteru dań rosyjskiej kuchni, ale wręcz go podkreślają. Są dania, bez których trudno sobie wyobrazić kuchnię rosyjską np.: bliny, galarety, kapuśniak, pielmieni, żurek, ciasta, gęś z jabłkami, kasza, kisiel, pierniki, herbata, kwas

Historia kuchni rosyjskiej swoimi korzeniami sięga w odległe wieki, na przestrzeni których ulegała zmianom. Minione epoki oraz znaczące wydarzenia historyczne odcisnęły w niej ślad, a pierwotnie powstałe kulinarne skłonności i preferencje mieszkańców Rusi,  z biegiem lat zmieniały się. Ponadto, na przestrzeni wieków, kuchnia rosyjska była otwarta na tradycje kulinarne innych narodów i wchłaniała ich najlepsze elementy. Dziś można śmiało powiedzieć, że  w przepisach kuchni rosyjskiej odzwierciedla się jego historia, kultura, tradycje i obyczaje.

 Galaretę wymyślili w XIX w. francuscy kucharze-restauratorzy, a jej prototypem była "studzenina" – starodawne danie rosyjskie, cieszące się wielkim uznaniem zarówno szlachty  jak i pospólstwa.  Kisiel – to również dawna potrawa kuchni rosyjskiej i w latopisie „Powieść lat minionych” mówi się o niej: Danie to odegrało ważną rolę w historii – kisiel niegdyś uratował miasto Biełgorod od Połowców. To tylko dwa przykłady z wielu znamienitych potraw rosyjskich, które również mają swoje zadziwiające historie.

 

 

 

Polecamy!

Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje.

W razie pytań prosimy o kontakt telefoniczny 606[zasłonięte]100; 604[zasłonięte]927

lub mailowy sell-[zasłonięte]@wp.pl

Tradycyjna kuchnia rosyjska - przepisy  wyd REA




Posiadamy większą ilość powyższego tytułu . Na życzenie możemy wystawić każdą ilość egzemplarzy.