Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Tradycyjna kuchnia kaszubska - J. Ellwart Kaszuby

24-01-2012, 7:17
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 20 zł     
Użytkownik BetaHair
numer aukcji: 2046659845
Miejscowość Gdynia
Wyświetleń: 9   
Koniec: 19-01-2012 15:46:06

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2010
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Tradycyjna kuchnia kaszubska - Jarosław Ellwart

Autor: Jarosław Ellwart (wybór przepisów i redakcja)
Format: 17 x 24 cm
Objętość: 64 str
Ilustracje: 6
Oprawa: twarda
Wydanie: I Gdynia 2010
ISBN/ISSN:[zasłonięte]978-8391-131-2

Eleganckie wydanie w twardej oprawie kaszubskich przepisów kulinarnych z wygodną tasiemką do zaznaczania stron.

Spis treści:
Zamiast wstępu

ZUPË [zupy]
Brzadowô [owocowa]
Klósczi do zupë [kluseczki do zupy]
Czernina [czernina]
Grochòwôn z kwasną kapùstą [grochówka z kiszoną kapustą
Grzëbòwô [grzybowa]
Kwasnô na kwasnym mlékù [kwaśna na maślance]
Mòzdrëchòwô [musztardowa]
Rëbiónka [rybna]
Wrëkòwô na gãsënie [brukwiowa na gęsinie]
Żuchel [ziemniaczana]

MIÃSNÔ JÔDA [potrawy mięsne]
Bùlwòwé klósczi z miãsã [krokiety ziemniaczane z mięsem]
Drobné miãso [drobne mięso]
Frikasy [kura w białym sosie]
Gòlónka w kwasny kapùsce [golonka w kiszonej kapuście]
Gùlôcz na miodno [indyk na słodko]
Karbónada z kapùstą [schab z kapustą]
Òbòna [okrasa z gęsi]
Półpiersniczi [podwędzany półgęsek]
Półpiersniczi z warzëwama [półgęski w warzywach]
Szmôłt ze szpërkama [smalec ze skwarkami]
Szmùrowóné swiné miãso [pieczeń wieprzowa]

JÔDA Z WARZËWÓW, MĄCZI I GRZËBÓW [potrawy z warzyw, mąki i grzybów]
Bania na kwasno [dynia w occie]
Czwikła [buraczki]
Czwikła na cepło [buraczki na ciepło]
Gòlce [kluski ziemniaczane]
Kaszëbskô kapùsta [bigos kaszubski]
Kwasnô kapùsta z bùlwama [kapusta kiszona z ziemniakami]
Peperluszczi z wãdzónką [kurki z wędzonką]
Prawdzywczi w smiotanie [prawdziwki w śmietanie]
Prażónka do kwasnégò mléka [zapiekanka z ziemniaków]
Przepiekóné pãpòrë [maślaki zapiekane]
Ridze piekłé na masle [rydze smażone w maśle]
Swiéżé gùrczi na kwasno [mizeria z octem]
Swiéżé gùrczi [mizeria]
Zasmażóné bùlwë z kwasnym mlékã [ziemniaki zasmażane z maślanką]
Zôcérka [zacierki na mleku]

RËBË [ryby]
Brunioné mùtczi [drobne rybki duszone]
Kaszëbsczi slédz [śledź po kaszubsku]
Lëniôk pò kaszëbskù w kwasny kapùsce [lin po kaszubsku w kwaszonej kapuście]
Piekłé rëbë [prażone ryby]
Pòmùchel pò kaszëbskù [dorsz po kaszubsku]
Rëbë pò greckù [ryby po grecku]
Slédz w òléju [śledzie w oleju]
Slédz w winie [śledzie w winnej zalewie]
Slédzowi gùlasz [gulasz śledziowy]
Slédzowô salatka [sałatka śledziowa]
Sztëpka z pùlkama [sos śledziowy z ziemniakami w mundurkach]

KÙCHË I MIODNÉ [ciasta i słodkości]
Cytrónszpajza [legumina cytrynowa]
Griz [kasza manna na gęsto]
Marchewny pieprznik [piernik z marchwi]
Młodzewi kùch [drożdżówka]
Tort z szabelbónë [tort z fasoli]
Ruchanczi [placki z jabłkami]
Swójsczé pùrcle [domowe pączki]
źródło: Wyd. Region