Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Towary spożywcze. Towaroznawstwo. Kraków 1939

09-02-2014, 16:42
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 58 zł      Aktualna cena: 49 zł     
Użytkownik 44ddjj
numer aukcji: 3932726502
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 6   
Koniec: 09-02-2014 16:46:27
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Alfred Simmler, Kazimierz Wiśniowski, Nakładem Męskiego Gimnazjum Kupieckiego w Krakowie, okładka introligatorska, 364 strony, zdjęcia, kompletna, spójna, niewielkie przybrudzenia SPIS RZECZY: I. WIADOMOŚCI WSTĘPNE......" . . .5 Skład i wartość odżywcza pokarmów 5. Życiany 7. Bakterie 10. Konserwowanie artykułów żywności 13. Barwienie towarów spożywczych 15. Badanie i ocena towarów spożywczych 16. Towar szkodliwy, zepsuty, zafałszowany 17. II. TOWARY SPOŻYWCZE POCHODZENIA ROŚLINNEGO . . 19 Zboża 19. Opis budowy zbóż 19,. Zbiór 20. Oczyszczanie ziarna 21. Przechowywanie 21. Szkodniki ziarna 23. Podział, skład chem. i opis poszczeg. zbóż 24. Pszenica 25. Zwyczaje giełdowe odnośnie do pszenicy 27. Żyto 29. Zwyczaje giełdowe odnośnie do żyta 30. Jęczmień 32. Zwyczaje giełdowe odnośnie do jęczmienia 33. Owies 35. Zwyczaje geldowe odnośnie do owsa 36. Kukurydza 37. Proso 40. Gryka 41. Ryż 41. Badanie ziarna zbożowego 44. Badania wstępne 44. Badania techniczne 45. Waga zbożowa 46. Przepisy Intendentury Wojskowej oraz handel zbożem 51. Zboża nasienne 54. Wykaz częściej używanych odmian zbóż siewnych 57. Mąka 58. Rodzaje 62. Badanie 64. Przechowywanie mąki i jej szkodniki 68. Dozór nad wyrobem i obiegiem 69. Opłaty przemia-łowe 71. Etykiety, plomby i opakowania 71. Kasze 74. Rodzaje kasz 76. Otręby 79. Wyroby z mąki 80. Rodzaje chleba 86. Badanie pieczywa 87. Makaron 88. Nadzór nad wyrobami z mąki 89. Sprzedaż i przewóz wyrobów imącznych 90. Wytwórnie wyrobów mącznych 92. Rośliny strączkowe 92. Jadalne 93. Pastewne 96. Odbiór i badanie roślin strączkowych 97. Ziemniaki 98. Ważniejsze odmiany 100. Uprawa 101. Zwyczaje handlowe i badanie 102. Przewóz i przechowywanie 105., Skrobia 106. Cukier 110. Gatunki handlowe 112. Opakowanie i przechowywanie 114. Sacharyna 114. Syrop kartoflany 114. Miód 115. Towary cukiernicze 116. Owoce 118. Podział 118. Podział na strefy pomologiczne 120. Owoce krajowe 121. Standaryzacja jabłek 123. Owoce pestkowe 126. Owoce jagodowe 130. Sortowanie, pakowanie, przechowywanie 132. Owoce południowe 136. Orzechy 144. Przetwory owocowe 145. Marmolady 146. Jarzyny 149. Konserwy jarzynowe 151. Grzyby 155. Ważniejsze grzyby jadalne 156. Standaryzacja grzybów 159. IIT. TOWARY SPOŻYWCZE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO . 162 Mięso. — Zwierzęta rzeźne 162. Najważniejsze choroby zwierząt rzeźnych 163. Choroby pasożytnicze 164. Ubój — rzeźnia 167. Klasyfikacja i stemplowanie mięsa 169. Skład i budowa 171. Konserwowanie 173. Mięso w handlu 175. Podział na klasy i kategorie 178. Ocena i badanie 180. Drób 183. Dziczyzna 187. Towary z mięsa. - Bekony 189. Wędliny i wyroby wędliniarskie 194. Rodzaje i gatunki wędlin i wyrobów wędliniarskich 196. Ocena i badanie kiełbas 199. Standaryzacja eksportowanych szynek i innych przetworów peklowanych 201. Konserwy mięsne 202. Wyciągi mięsne 203. Ryby 204. Ryby świeże 205. Ryby śnięte i zabite 205. Pakowanie ryb śniętych i zabitych 206. Sortowanie ryb śniętych 207. Ocena mięsa ryb świeżych 208. Opis i użytkowanie ryb 209. Inne przetwory rybne 223. Skumbrie i byczki 223. Farsz 225. Przechowywanie konserw i innych przetworów rybnych 225. Czas ochronny 226. Jaja. — Skład i budowa jaja kurzego 2:27. Badanie i gatunki handlowe 229. Konserwowanie 231. Standaryzacja 232. Uwagi o handlu jajczarskim 238. Mleko 239. Skład chemiczny i gatunki handlowe mleka 239. Przechowywanie 241. Ocena i badanie 242. Mleko w handlu 249. Przetwory mleczne 252. Masło 258. Skład chemiczny masła i podstawowe rozporządzenia 261. Przechowywanie 261. Ocena i badanie 263. Standaryzacja masła 267. Uwagi o handlu 271. Sery 274. Ocena i badanie 278. Podział 281. Ważniejsze rodzaje i gatunki 282. Uwagi dla kupca 289. Kazeina 290. Tłuszcze. — Właściwości, skład, otrzymywanie i podział tłuszczów 290. Tłuszcze i oleje jadalne 293. Tłuszcze zwierzęce 294. Roślinne 300. Mieszane 301. Zestalone 304. Oleje 304, Badanie tłuszczów i olejów 308. IV. UŻYWKI............310 1. Używki alkoholowe 311. Spirytus (alkohol etylowy) 312. Wódki 316. Piwo 321. Ocet 526. Wino 328. Wina owocowe 332. Miód pitny 334. 2. Używki narkotyczne 334. Herbata 335. Kawa 342. Kakao 347. Tytoń 350. 3. Ważniejsze korzenie i przyprawy 355. Szafran 356. Wanilia 356. Cynamon 356. Imbir 357. Kapary 357. Goździki 358. Pieprz biały, czarny 358. Pieprz turecki 359. Piment 359. Anyż 360. Kolender 360. Korzenie muszkatułowe 360. Gorczyca 361. Musztarda 361. Kminek 362. Koper 362. Chmiel 362. Sól kuchenna 362.
Kliknij zdjęcie aby je powiększyć