Podręcznikjest kompleksowym opracowaniem łączącym w sposób bardzo trafny, a wręczinterdyscyplinarny: zootechnikę, przetwórstwo i towaroznawstwo, dając pełnyobraz konsumentowi, jakie czynniki warunkują jakość surowca, jak technologiawpływa na produkt uzyskany z tego surowca i jak można ocenić końcowy produkt.
Podręcznikprzeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i ekonomicznych, w głównejmierze kierunków towaroznawstwo, technologia żywności i żywienia człowieka,dietetyka, zootechnika, bezpieczeństwo żywności. Znajdzie on również odbiorcówwśród pracowników służb zootechnicznych i surowcowych oraz obsługi celnej,którzy z racji wykonywania zawodu mają kontakt z różnego typu surowcamizwierzęcymi i produktami ich przetwórstwa.
W książcezostały omówione wszystkie surowce i produkty pozyskiwane od zwierzątgospodarskich, drobiu i pszczół, poczynając od mleka, poprzez mięso, ryby,jaja, produkty pszczele, skóry, a kończąc na wełnie i pierzu.
Niniejszypodręcznik jest pierwszym przedstawieniem tych zagadnień wykorzystującymdoświadczenia, a także problemy wynikające z obecności Polski w U niiEuropejskiej. W książce podano i omówiono aktualnie obowiązujące zasady,rozporządzenia i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkichsurowców zwierzęcych, podstawowe technologie wykorzystywane w ichprzetwórstwie, uzyskiwane produkty żywnościowe wraz z ich oceną towaroznawcząoraz zasady pakowania i znakowania żywności. Pozycje z tego zakresu, dostępne wbibliotekach, zostały opracowane przed akcesją Polski do Unii Europejskiej i wzwiązku z tym mogą znajdować się w nich nieaktualne już informacje.