TREŚĆ
Str.
Przedmowa do drugiego wydania......5
Przedmowa do pierwszego wydania......7
Wstęp -.....- - - - - , 9
Rozdział pierwszy
OWOCE JAKO TOWAR . . . . . . . . 13
1. Skład chemiczny ,......13
2. Podział owoców pod względem budowy i krótki ich
opis z podkreśleniem cech handlowych , . . . 18
Ziarnkowe. Pestkowe, Jagodowe. Orzechy. 3. Dobór odmian drzew owocowych . . . . 24
4. Opis handlowych odmian owoców.....25
Jabłka. Gruszki, Śliwki. Czereśnie, Wiśnie, Truskawki. Maliny, Agrest. Porzeczki, Winogrona. 5. Podział owoców pod względem czasu dojrzewania
i przeznaczenia . . . - . - = . 46
6. Zbiór owoców..... 46
Proces dojrzewania i czas zbioru. Technika zbioru. 7. Średni plon owoców . . , . , . 55
8. Średni zbiór owoców przez jednego pracownika . . 56 9, Sortowanie i kalibrowanie owoców 56
Sortowanie, Kalibrowanie. Uwagi dotyczące sortowania i kalibrowania.
10, Normy standaryzacyjne dla owoców . . - ; . 68 Normy standaryzacyjne dla owoców ziarnkowych, pestkowych, jagodowych oraz dla czarnych jagód. 11. Opakowania , ,, , . , . , 80
Znormalizowane opakowania na owoce i warzywa. Łubianki, Worki.
12. Pakowanie owoców . , , . , , . . 89 Sposoby pakowania. Pakowanie owoców deserowych. Znakowanie skrzynek.
325
Rozdział drugi
Str.
WARZYWA JAKO TOWAR . . - . - - - 103
1, Potrzeba i znaczenie przygotowywania warzyw do
obrotu , . . . - - - - - - - 103
2. Skład chemiczny warzyw . 105
3. Dobór odmian warzyw.......108
4. Podział warzyw . . . . . 111
5, Zbiór warzyw . , . . - - - - -112 Zbiór kapustnych i sałat. Zbiór rzepowatych i korzeniowych. Zbiór cebulowych. Zbiór strączkowych. Zbiór dyniowatych. Zbiór różnych jednorocznych. Zbiór różnych trwałych,
6. Sortowanie i kalibrowanie . . . - - . 122
7. Normy standaryzacyjne dla warzyw . 126
Kapusta biała, czerwona i włoska. Kalarepa, Brukselka, Kalafiory, Buraki ćwikłowe, Marchew jadalna. Pietruszka, Selery, Chrzan, Cebula. Pory. Ogórki, Pomidory. Szparagi. Groch w strąkach. Fasola szparagowa w strąkach. Rabarbar, Normy jakościowe ziemniaków. 8, Opakowania na warzywa i pakowanie warzyw . - 134
Rozdział trzeci
GRZYBY I MIÓD JAKO TOWAR . . . 137
Grzyby
1. Skład chemiczny i wartość odżywcza . 137
2, Grzyby świeże jako towar , , . . - . 138
Zbiór, Transport,
Miód
1. Surowce, z których pszczoły wytwarzają miód . . 141
2. Skład chemiczny miodu . 142
3. Ocena i gatunki miodu , 144
Rozdział czwarty
PRZETWORY Z OWOCÓW I WARZYW.....151
Potrzeba znajomości przetworów z płodów ogrodniczych 151
1. Półprzetwory ,...... 156
Owoce utrwalone. Normy standaryzacyjne dla malin i truskawek utrwalonych. Pulpy. Przeciery. Moszcze,
Str.
2. Przetwory utrwalane cukrem . . 162
Syropy. Galarety. Konfitury, Dżemy. Marmelady. Skrzynki znormalizowane dla marmelady,
3. Przetwory pasteryzowane i sterylizowane , . . 168 Przetwory w słojach Wecka. Przetwory w puszkach. Ogórki konserwowe. Normy standaryzacyjne dla ogórków konserwowych. Przetwory pomidorowe. Ocena i przechowywanie przetworów w puszkach. Przetwory w butelkach.
4. Marynaty . .....178
5. Wina i miody pitne 179
6. Moszcz pitny (płynny owoc) . . - . . . . 183
7, Octy......- - - - . 184
8. Susze...........184
Owoce i warzywa1 suszone. Susz grzybowy. Wytyczne jakościowe dla grzybów suszonych. Pakowanie suszu grzybowego.
9. Kiszonki , . ........191
Kiszona kapusta. Normy jakościowe dla kapusty kiszonej. Przechowywanie kapusty. Kiszone ogórki. Normy jakościowe dla ogórków kiszonych, Kiszone pomidory. Kiszone grzyby.
10. Solonki...... . , . . . 197
Normy standaryzacyjne dla borowików i kurek solonych.
11. Owoce i warzywa mrożone . 203
12. Ogólne uwagi dotyczące pakowania, przechowywania,
konserwowania i barwienia przetworów . . - 204
Rozdział piąty OBRÓT PŁODAMI OGRODNICZYMI - 20S
1. Kontraktowanie i skup....... 208
2. Hurt i detal....... - 223
3. Transport....... 231
Transport owoców i warzyw. Załadowanie i transport samochodem. Transport kolejowy.
4. Przechowalnictwo . . . , . „240
Znaczenie i potrzeba przechowalni i chłodni. Opis różnych typów przechowalni i ich urządzeń. Urządzenie przechowalni. Chłodnie gospodarskie. Przerabianie piwnic i różnych budynków na przechowalnie. Przechowywanie owoców. Przechowywanie - war/yw. Choroby owoców i warzyw w przechowalniach.
5- Ubytek na wadze, zniszczenie i gnicie płodów ogrodniczych w czasie transportu i przechowywania ,
Informacje wstępne. Ubytek i zniszczenie owoców i warzyw w czasie transportu. Przykłady posługiwania się tymczasowymi normami ubytku na wadze i zniszczenia w czasie transportu- Ubytek na wadze i gnicie jabłek w czasie przechowywania. Przykłady mówiące o sposobie korzystania z tablicy tymczasowych norm ubytku na wadze i gnicia owoców i warzyw w czasie przechowywania. Ubytek na wadze i zniszczenie płodów ogrodniczych w czasie detalicznej sprzedaży. Ubytek na wadze i gnicie warzyw w czasie przechowywania. 6. Marże zarobkowe......-
Bibliografia . . . v.......
Spis tablic .
Spis ilustracji ,
Str.
283
313 [zasłonięte] 321 323