Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TOWAROZNAWSTWO I OBRÓT PŁODAMI OGRODNICZYMI 1949

19-05-2014, 21:59
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 23.99 zł     
Użytkownik szmucpagina
numer aukcji: 4227310376
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 9   
Koniec: 19-05-2014 21:14:56
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

 

Płatność z góry
  • Przelew bankowy
  • List polecony ekonomiczny      7,50 zł

     

     

  • List polecony priorytetowy        11,00 zł

     

     




Wyślij e-maila do mnie - kliknij

 

  
 PRZEJDŹ DO SPISU TREŚCI - KLIKNIJ

 PRZEDMOWA DO DRUGIEGO WYDANIA
Zagadnieniem towaroznawstwa i obrotu płodami ogrodniczymi są obecnie żywo zainteresowani nie tylko producenci i spółdzielnie ogrodnicze, lecz także gminne spółdzielnie „Samopomoc ChłopskaCi, spółdzielnie spożywców oraz wszystkie oddziały i sklepy Państwowej Centrali Handlowej. To spowodowało, że w drugim wydaniu tego podręcznika wprowadzono szereg uzupełnień i zmian, mających na celu zaspokojenie potrzeb wszystkich instytucji i osób interesujących się tymi zagadnieniami.
Podręcznik niniejszy pojawia się w okresie porządkowania i intensywnego rozwoju uspołecznionych form obrotu, przetwórstwa i eksportu płodów ogrodniczych, w okresie wypracowywania norm i standardów dla omawianych surowców i przetworów, w okresie usilnej pracy nad usuwaniem przyczyn marnotraiostwa płodów ogrodniczych w czasie zbioru, transportu i przechowywania. Pojawiając się w tym okresie będzie on niewątpliwie pożytecznym i1 nieodzownym narzędziem w ręku osób pracujących w tej dziedzinie.
Uwzględnienie w nim wartości odżywczej i zdrowotnej płodów ogrodniczych oraz przetworów z nich czyni ten podręcznik przydatnym także dla prowadzących społeczne zakłady żywienia jak również dla samego spożywcy, Rozpowszechnianie zaś powyższych wiadomości przyczyni się niewątpliwie do powiększenia spożycia tych tak cennych dla naszego zdrowia pokarmów.
Zaletą niniejszego podręcznika jest między innymi to, ze nie ogranicza się on do samego omówienia   tylko   po-
 
            towaroznawstwo plodami ogrod 00

towaroznawstwo plodami ogrod 01

towaroznawstwo plodami ogrod 02

towaroznawstwo plodami ogrod 03

towaroznawstwo plodami ogrod 04

towaroznawstwo plodami ogrod 05

towaroznawstwo plodami ogrod 06

towaroznawstwo plodami ogrod 07

towaroznawstwo plodami ogrod 08

towaroznawstwo plodami ogrod 09

towaroznawstwo plodami ogrod 10


upload pics

  
 
      Oprawa:  
miękka
     Format: 
14x5x21
                cm               
          Ilość stron: 
328 
   str. 
 Stan: 

dst+ podniszczenie okładki, zadarcie u góry grzbietu na 1,5 cm, przytarcia okładki, wyblakła plama na dole stron 221-328. Zagięcia rogów stron
             
             Tytuł / autor / wydawnictwo 

MICHAŁ DROZDOWICZ I MARIA DROZDOWICZOWA
TOWAROZNAWSTWO I OBRÓT PŁODAMI OGRODNICZYMI
WYDANIE   DRUGIE POPRAWIONE I UZUPEŁNIONE
ZAKMDY  WYDAWNICTW  SPÓŁDZIELCZYCH
WARSZAWA                                                                        19 4 9 


     Spis treści: 

TREŚĆ
Str.
Przedmowa do drugiego wydania......5
Przedmowa do pierwszego wydania......7
Wstęp        -.....-        -        -       -       -             ,  9
Rozdział   pierwszy
OWOCE JAKO TOWAR        .        .        .      .        .        .        .        .        13
1.   Skład chemiczny                  ,......13
2.  Podział  owoców  pod  względem  budowy   i krótki ich
opis z podkreśleniem cech handlowych   ,       .        .        .        18
Ziarnkowe.   Pestkowe,   Jagodowe.   Orzechy. 3.  Dobór odmian drzew owocowych    .               .       .       .       24
4.   Opis handlowych odmian owoców.....25
Jabłka.   Gruszki,   Śliwki.   Czereśnie,   Wiśnie,   Truskawki. Maliny, Agrest. Porzeczki, Winogrona. 5.  Podział   owoców   pod   względem   czasu   dojrzewania
i przeznaczenia     .        .        .        -        .               -       =       .       46
6.   Zbiór  owoców.....                                      46
Proces dojrzewania i czas zbioru.   Technika zbioru. 7.   Średni plon owoców                    .        .        ,        .       ,       .       55
8.   Średni zbiór owoców przez jednego pracownika     .       .       56 9,   Sortowanie i kalibrowanie owoców                                        56
Sortowanie,   Kalibrowanie.   Uwagi   dotyczące   sortowania i kalibrowania.
10,   Normy standaryzacyjne dla owoców        .        .        - ;      .       68 Normy  standaryzacyjne  dla  owoców  ziarnkowych, pestkowych,   jagodowych  oraz   dla czarnych jagód. 11.  Opakowania                          ,        ,,       ,       .       ,       .       ,       80
Znormalizowane opakowania na owoce i warzywa. Łubianki,  Worki.
12.   Pakowanie owoców      .        ,        ,        .        ,        ,       .       .       89 Sposoby   pakowania.    Pakowanie   owoców   deserowych.   Znakowanie skrzynek.
325
Rozdział   drugi
Str.
WARZYWA JAKO TOWAR         .        . -     .        -        -        -             103
1,  Potrzeba   i   znaczenie   przygotowywania   warzyw   do
obrotu     ,        .        .        .        -        -        -        -        -        -        -      103
2.   Skład chemiczny warzyw   .                                                 105
3.   Dobór odmian warzyw.......108
4.   Podział  warzyw                                 .        .        .        .        .      111
5,   Zbiór warzyw       .        ,        .        .        -        -        -        -        -112 Zbiór kapustnych i sałat.    Zbiór rzepowatych i korzeniowych. Zbiór cebulowych. Zbiór strączkowych. Zbiór  dyniowatych.   Zbiór   różnych   jednorocznych. Zbiór różnych trwałych,
6.   Sortowanie i kalibrowanie         .        .        .        -        -        .      122
7.  Normy standaryzacyjne dla warzyw        .                              126
Kapusta biała, czerwona i włoska. Kalarepa, Brukselka, Kalafiory, Buraki ćwikłowe, Marchew jadalna. Pietruszka, Selery, Chrzan, Cebula. Pory. Ogórki, Pomidory. Szparagi. Groch w strąkach. Fasola szparagowa w strąkach. Rabarbar, Normy jakościowe ziemniaków. 8,   Opakowania na warzywa i pakowanie warzyw     .       -      134
Rozdział   trzeci
GRZYBY I MIÓD JAKO TOWAR       .        .        .                              137
Grzyby
1.   Skład chemiczny i wartość odżywcza      .                              137
2,   Grzyby świeże jako towar ,        ,        .        .               -        .      138
Zbiór, Transport,
Miód
1.   Surowce, z których pszczoły  wytwarzają miód      .        .      141
2.   Skład chemiczny miodu     .                                                      142
3.   Ocena i gatunki miodu       ,                                                      144
Rozdział   czwarty
PRZETWORY Z OWOCÓW I WARZYW.....151
Potrzeba  znajomości   przetworów  z płodów ogrodniczych      151
1.   Półprzetwory         ,......                      156
Owoce utrwalone. Normy standaryzacyjne dla malin i truskawek utrwalonych. Pulpy. Przeciery. Moszcze,
Str.
2.  Przetwory utrwalane cukrem    .                                    .      162
Syropy.   Galarety.   Konfitury,   Dżemy.   Marmelady. Skrzynki znormalizowane dla marmelady,
3. Przetwory pasteryzowane i sterylizowane , . . 168 Przetwory w słojach Wecka. Przetwory w puszkach. Ogórki konserwowe. Normy standaryzacyjne dla ogórków konserwowych. Przetwory pomidorowe. Ocena i przechowywanie przetworów w puszkach. Przetwory w butelkach.
4.  Marynaty       .                                    .....178
5.   Wina i miody pitne                                                              179
6.  Moszcz pitny (płynny owoc)      .        .   -    .        .        .       .      183
7,   Octy......-        -       -    -   .             184
8.   Susze...........184
Owoce i warzywa1 suszone. Susz grzybowy. Wytyczne jakościowe dla grzybów suszonych. Pakowanie suszu grzybowego.
9.   Kiszonki         ,        .        ........191
Kiszona kapusta. Normy jakościowe dla kapusty kiszonej. Przechowywanie kapusty. Kiszone ogórki. Normy jakościowe dla ogórków kiszonych, Kiszone pomidory.  Kiszone grzyby.
10.   Solonki......        .   ,    .        .        .      197
Normy standaryzacyjne dla borowików i kurek solonych.
11.   Owoce i warzywa mrożone        .                                          203
12.   Ogólne uwagi dotyczące pakowania, przechowywania,
konserwowania i barwienia przetworów .       .              -     204
Rozdział   piąty OBRÓT PŁODAMI OGRODNICZYMI                                     -      20S
1.  Kontraktowanie i skup.......      208
2.  Hurt  i  detal.......                      -     223
3.  Transport.......                           231
Transport owoców i warzyw. Załadowanie i transport samochodem.   Transport kolejowy.
4.  Przechowalnictwo         .       .       .       ,              .              „240
Znaczenie i potrzeba przechowalni i chłodni. Opis różnych typów przechowalni i ich urządzeń. Urządzenie przechowalni. Chłodnie gospodarskie. Przerabianie piwnic i różnych budynków na przechowalnie. Przechowywanie owoców. Przechowywanie - war/yw. Choroby owoców i warzyw w przechowalniach.
5-  Ubytek na wadze, zniszczenie i gnicie płodów ogrodniczych w czasie transportu i przechowywania   ,
Informacje wstępne. Ubytek i zniszczenie owoców i warzyw w czasie transportu. Przykłady posługiwania się tymczasowymi normami ubytku na wadze i zniszczenia w czasie transportu- Ubytek na wadze i gnicie jabłek w czasie przechowywania. Przykłady mówiące o sposobie korzystania z tablicy tymczasowych norm ubytku na wadze i gnicia owoców i warzyw w czasie przechowywania. Ubytek na wadze i zniszczenie płodów ogrodniczych w czasie detalicznej sprzedaży. Ubytek na wadze i gnicie warzyw w czasie przechowywania. 6.   Marże zarobkowe......-
Bibliografia      .       .       .        v.......
Spis tablic        .
Spis ilustracji ,
Str.
283
313 [zasłonięte] 321 323
 

               Zdjęcia / rysunki / ilustracje: 

SPIS TABLIC
Nr tablicy                                                                                                              Str.
1.    Zawartość witamin w owocach     .        .        .        .        -15
2.    Skład chemiczny owoców......    17
3.    Dobór odmian drzew owocowych — jabłonie    .        -    26 i 27
4.         „           „           „             „          - grusze       -        .   28 i 29
5.         „           „           „             „          - śliwy         .        .    30 i 31
6.         „           „           „             „          - czereśnie          .   32 i 33
7.         „           „           „              „          - wiśnie       .        .    34 i 35
8.    Zawartość witamin w warzywach        -        .        . -     ,106
9.    Skład chemiczny warzyw......    107
10.    Zestawienie doboru odmian warzyw    .                          108—111 11.    Przeciętny   skład   chemiczny   i   wartość   kaloryczna
przetworów z płodów ogrodniczych      .        .        .        .    152
V12.    Wydajność suszu i zawartość w nim wody ,       .       .    185 13.    Klasyfikacja towarów przy przesyłkach kolejowych   237 14.    Tablica do oznaczania stopnia wilgotności wg wskazań psychrometrii    ;       ,       ,       .       .       .       .       .    270
15.    Ubytek ciężaru i zepsucia jabłek przechowywanych
w zimie      .                                                                      271 16.    Ubytek na wadze jabłek II wyboru zebranych z tych samych   drzew,   a  przechowywanych w  średniej (s)
i dobrej (d) przechowalni       ..       .       .       .        .       -    272
17.    Ubytek  na wadze  owoców przechowywanych w pokoju                                                        .        .               -   273 18.    Łączny 9c strat przy przechowywaniu trzech odmian
cebuli         ..........    277
19.    Procent   strat   cebuli   Wolskiej  w dniu 9. VI.  1947, w przechowalni  i umieszczonej   w chłodni w styczniu w dwóch temperaturach .   -   . .     .       -       .       -    278 20.    Przybliżony   ubytek   warzyw   w   czasie przechowy-         ł wania w tfo wagi pierwotnej .       .       .       .       .       .   278
21.    Wpływ różnego rodzaju opakowań na procent gnicia  owoców........-    281
 321
Stl.
22,   Tymczasowe  normy   ubytku   i  zniszczenia owoców
i  i warzyw  letnich w czasie transportu, przeładunku
i 1—3-dniowego przechowywania.....
23. Tymczasowe normy ubytku i zniszczenia owoców i warzyw jesiennych i zimowych w czasie transportu, przeładunku i 2-5-dniowego przechowywania    .
24. Tymczasowe normy ubytku i gnicia jabłek w czasie przechowywania       ,       .       .
25, Tymczasowe normy ubytku i gnicia warzyw w czasie przechowywania........
26. Ceny oraz marże podane w złotych i procentach w stosunku do cen detalicznych płaconych przez spożywcę..........
296
297
304
313
314
SPIS ILUSTRACJI
Str.
1.    Budowa jabłka w przekroju -        .        .        .       ,       ~.    ~ -.       19 2.    Kształty niektórych odmian jabłek (w przekroju) .       .   24-25 3.    Złota Chrupka w polowej uprawie z sandomierskiej plantacji winorośli          .        .        .    -......       23
4.    Zrywanie jabłka     .                                .....       47
5.    Wykres   zmian   zawartości   skrobi,    cukrów   i   kwasów
w okresie dojrzewania jabłka......       49
6.    Kalibrownica ręczna      ,                                 ,                               59 7,    Ustawione  obok  siebie  ze  skrzynek   dwa  warsztaty do
sortowania  jabłek   .        .        -        . .     ,        .        ,        ,        .       62
7 a  i  7b.    Sortowanie jabłek                                       .       .       .       63 3.    Warsztat  dla  dwu  osób  do  kalibrowania  i  pakowania
jabłek        ,                                         ......       65
8a   i   8b.   Kalibrowanie   i  równoczesne  pakowanie   jabłek,
widziane z dwu stron    .       .       .       .       .       .       .       ,       66
9.    Skrzynka lita jedynka   ,       ,       .       .       ,       .       .       -   .    81
10.    Wieczko do skrzynek litych                                                         82
11,    Skrzynka lita dwójka    ,       .       .    -   .       ,       .       .       .       83
12.    Skrzynka lita trójka     -.....                               83
13, Skrzynka żeberkowa do warzyw i owoców twardych .       84 14. Łubianki z pałąkiem wypukłym ułożone na krzyż . .       87 15. Łubianki z pałąkiem wypukłym ułożone w sposób wiązany                                                                                                  88 16. Jabłka, zapakowane w pliofilm ,                                               90 17. Pakowanie owoców systemami rzędowymi , . ,       92 13. Sposób zagięcia papieru przy wykładaniu nim skrzynek       95 19 i 19a. Owijanie jabłek w bibułę                                                  96 20. Różne sposoby pakowania gruszek . - .               98 21.    Ważniejsze odmiany kapusty głowiastej    .       .       -       -      114
22.    Ważniejsze edmiany marchwi......      116
23.    Ważniejsze odmiany cebuli   ,       .       .       .       ,       -       .      118
24.    Kalibrownica ręczna stosowana do kalibrowania cebuli      124
25.    Worki z cebulą przygotowane do eksportu      .       .       -      135
26.   Kalibrowana   cebula   Wolska      .       .       .       .                -      136 .~    Najważniejsze gatunki grzybów jadalnych       .       .       136-137
Str.
28.    Próba  gęstości miodu    .        .        .        -                -        -        -      145 29,    Hala   produkcyjna   przetwórni   Spółdzielni Owocarskiej
w Tymbarku    —......-        -        -      167
30a. Ogólny widok przetwórni owoców i warzyw CSO w Tolk-
micku pow, Elbląg .                                                                       1^4 30b. Ogólny   widok    przetwórni    owoców    i    warzyw    CSO
w Piotrkowie ; - ^ - - - ^ f -      182 31. Grzyby borowiki suszone . - -      188 32. Opakowania do przetworów z owoców i miodu . -      205 33a. Plan sklepu owocarskiego . . - - - - -      225 33b. Plan sklepu warzywno-owocarskiego . ; . , - .      227 33-c. Plan sklepu ogrodniczego .                                                       229 34. Transport i załadowanie cebuli na statek w porcie gdańskim                    ..........      234
35.    Sposób układania zwrotnego (pustego) opakowania         -      239
36.   Przekrój poprzeczny przechowalni  podziemnej        .        .      242
37,   Przekrój poprzeczny przechowalni nadziemnej .       ,       .      244
38.    Ogólny widok przechowalni półzagłębionej       .        .        -      245
39,   Przekrój  kanału dopływowego......      249
40.   Podkład do skrzynek i worków     ,        .        .        .        -        -      254
41,   Przekroje   poziome  przechowalni   czterokondygnącyjnej      256
42.    Warsztat do zbijania skrzynek    ,        , -     .        -        -        -      257
43.    Zbijanie skrzynek           .        .                .                .                       258 44.   Przekrój   kanału   dopływowego umieszczonego zewnątrz
piwnicy — przechowalni       ,                                                        260 45,    Skrzynki   ażurowe   (żeberkowe)   ustawione   z   jabłkami
w  przechowalni      .       .        .        ,                ,        .        .        ,      263
46.   Rozplanowanie przejść w magazynie .                                       265
47.    Termometr maksymalno-minimalny    .        .        .        .        .      268
48.    Psychrometr..........      268
49.    Przechowywanie warzyw w kopcu      ,        ,        .        ,        ,      275
50.   Przechowalnia na warzywa ,        ,        ,                .        .        ,      276
51.    Gorzka  zgnilizna     ,                                                                        279
52.    Brunatna   zgnilizna        ,.......      280
53.    Owoc uszkodzony czarnym grzybkiem       ,                               282
54.    Transport warzyw........        .      286
55.    Skrzynki   znormalizowane.......      305
56,    Układanie worków w stos sposobem piątkowym      .        .      311
57.    Układanie worków w sposób studniowy    .                               312 

Powrót do zdjęć


 

Dodaj do ulubionych Sprzedających

Dodatkowe informacje w zakładce "strona o mnie"

Pozostałe książki - moje aukcje


Zdjęcia/skany poddane kompresji - mogą występować charakterystyczne zniekształcenia - zwłaszcza wokół liter.

jhhbsfbhbabbfbbbhhx14w04w