Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii autor: Franciszek Świderski wydawca: SGGW, Warszawa 2010 oprawa: twarda Format: B5 stron: 612 ISBN:[zasłonięte]978-8383-210-5
SPIS TREŚCI: Wstęp ... 7 Część I. Wiadomości wprowadzające 1. Definicje i klasyfikacje żywności ... 11 2. Dodatki do żywności ... 22 3. Zanieczyszczenia w żywności ... 37 Część II. Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa żywności 4. Analiza sensoryczna w towaroznawczej ocenie żywności ... 55 5. Jakość żywności oraz metody jej zapewniania ... 85 6. Wspólnotowe i krajowe systemy gwarantowanej jakości żywności ... 99 7. Jakość i bezpieczeństwo opakowań do żywności ... 129 8. Aspekty prawne znakowania żywności ... 154 Część III. Charakterystyka wybranych grup żywności przetworzonej 9. Mleko spożywcze, śmietanka i śmietana ... 171 10. Fermentowane napoje mleczne ... 191 11. Masło i sery ... 201 12. Mięso ... 232 13. Podział i klasyfikacja tusz zwierząt rzeźnych ... 243 14. Przetwory mięsne ... 259 15. Mięso drobiowe i jego przydatność technologiczna ... 277 16. Przetwory rybne ... 302 17. Tłuszcze jadalne ... 319 18. Charakterystyka, podział oraz ocena towaroznawcza przetworów owocowych i warzywnych ... 336 19. Technologia oraz ocena jakości przetworów zbożowych: mąk, kasz, makaronów ... 374 20. Technologia produkcji oraz ocena jakości pieczywa ... 405 21. Koncentraty spożywcze ... 438 22. Koncentraty zbożowe ... 454 23. Cukier i syropy cukrowe ... 467 24. Miód naturalny ... 482 25. Wyroby cukiernicze ... 495 26. Kawa, herbata, kakao ... 524 27. Charakterystyka wód mineralnych i źródlanych, napojów bezalkoholowych oraz napojów owocowych ... 549 28. Napoje alkoholowe ... 569
|