Tytuł |
Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego
|
Autor |
Flaczyk Ewa, Górecka Danuta, Korczak Józef (red.)
|
Wydawca |
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
|
Rok wydania |
2011, wydanie drugie uzupełnione i poprawione
|
Liczba stron |
330 |
Wymiary |
175 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8360-643-4 |
„Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego” jest
nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i
przetworów pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów jadalnych.
Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące
wskaźników jakości żywności pochodzenia zwierzęcego oraz na ich
wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną.
Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz
charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i
przetworów: mleko i koncentraty mleczne, mleczne napoje
fermentowane, sery, desery mrożone, tłuszcze, mięso, wędliny,
ryby i owoce morza, drób i przetwory drobiowe, jaja i przetwory
mleczarskie.
Książka jest przeznaczona dla studentów technologii żywności i
żywienia człowieka, dietetyki, towaroznawstwa, zarządzania
jakością żywności i ekonomiki gospodarki żywnościowej. Może być
także wielce przydatna producentom żywności oraz osobom
zajmującym się zarówno dystrybucją, jak i kontrolą jakości
wytworzonej żywności.
Normal
0
21
false
false
false
MicrosoftInternetExplorer4
W treści:
1. Jakość żywności, systemy zarządzania jakością i klasyfikacja
żywności
2. Analiza sensoryczna w ocenie jakości produktów spożywczych
3. Mleko
4. Mleko spożywcze i koncentraty mleczne
5. Mleczne napoje fermentowane
6. Sery
7. Desery mrożone
8. Tłuszcze jadalne
9. Mięso
10. Wędliny
11. Ryby i „owoce morza”
12. Mięso drobiowe i jego przetwory
13. Jaja spożywcze i przetwory jajowe