Tytuł |
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego |
Autor |
Flaczyk Ewa, Górecka Danuta, Korczak Józef (red.) |
Wydawca |
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu |
Rok wydania |
2011, wydanie drugie uzupełnione i poprawione |
Liczba stron |
398 |
Wymiary |
175 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8360-644-1 |
„Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i
unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia
roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych.
Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości
tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną.
Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę
towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż,
makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin
strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty
pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa,
napoje spirytusowe, wina i piwo.
Książka jest przeznaczona dla studentów technologii żywności i żywienia
człowieka, dietetyki, towaroznawstwa, zarządzania jakością żywności i
ekonomiki gospodarki żywnościowej. Może być także wielce przydatna
producentom żywności oraz osobom zajmującym się zarówno dystrybucją, jak i
kontrolą jakości wytworzonej żywności.
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
Spis
treści
Wprowadzenie 13
I.
Mąka, kasze, ryż, makarony 15
II.
Pieczywo 51
III. Owoce i warzywa krajowe 93
IV.
Przetwory owocowe i warzywne 145
V.
Owoce południowe i orzechy 197
VI.
Nasiona roślin strączkowych 225
VII. Cukier, miód i produkty pszczelarskie 243
VIII. Wyroby cukiernicze 259
IX.
Napoje bezalkoholowe 283
X.
Herbata i kawa 303
XI.
Napoje spirytusowe 321
XII. Wina 339
XIII. Piwo 355
XIV. Wybrane działania związane z wprowadzaniem na rynek nowego produktu
spożywczego 373