|
Wydawnictwo - SGGW Rok - 1996 Stron - 127 Oprawa - KARTONOWA Format - B5
STAN - NOWA
Torf stanowi masę organiczną powstałą z roślinności torfotwórczej w wyniku procesu torfienia. W stanie naturalnym torf składa się z silnie uwodnionej mieszaniny w całości lub częściowo rozłożonych szczątków roślinnych, z części popielnych oraz często z niewielkiej zawartości szczątków organizmów zwierzęcych. Proces torfienia jest procesem biochemicznym i odbywa się w specyficznych warunkach wodnych, powietrznych i cieplnych. Masa torfowa, powstała z roślinności torfotwórczej w wyniku procesu torfienia, znacznie się różni pod względem ilościowym i jakościowym od materiału wyjściowego. Przeprowadzone analizy wykazały, że torfy zawierają mniej węglowodanów (celulozy i hemicelulozy), potasu i fosforu, a natomiast znacznie więcej od roślin torfotwórczych posiadają lignin, bitumin, kwasów huminowych i azotu ogólnego. Z reguły torfy, zwłaszcza niskie, odznaczają się znaczną zawartością części popielnych, które pochodzą z mineralizacji produktów wyjściowych (roślin torfotwórczych), a także z produktów wtórnych (piasek lub różnego typu namuły) naniesionych przez wody z otaczających gruntów mineralnych lub przez wody rzek i jezior. W procesie powstawania pokładów torfowych bierze udział wiele najróżnorodniejszych czynników, z których najważniejszymi będą rośliny, woda oraz odpowiednie podłoże. Na tle badań różnych gatunków roślin torfotwórczych, warunków ich występowania i rozwoju, rodzajów tworzącego się torfu, związków, jakie zachodzą między wodą a zbiorowiskami roślinnymi, oraz zmian zachodzących w wyniku ukształtowania się torfowiska jako gleby powstała specjalna dyscyplina naukowa, czyli nauka o torfowiskach i torfie, zwana torfoznawstwem. Dyscyplina ta obejmuje zagadnienia dotyczące fizycznych, chemicznych oraz botanicznych właściwości torfu -zarówno torfu jako gleby i jako kopaliny.
|