TOPINAMBUR LIOFILIZOWANY
KOSTKA 25g
Bulwa, czyli topinambur, jest jarzyną amerykańską, która przez wiele wieków zastępowała Indianom ziemniaki. Pierwsi odkrywcy lądu amerykańskiego przywieźli topinambur do Europy, zachwalając go jako smakołyk. Wielu ludziom bulwa – delikatna, przypominająca w smaku trochę szparagi, trochę karczochy i młode ziemniaki.
Topinambur zwany ziemną gruszką, o słodkawym posmaku, chroni, leczy, smakuje na tysiąc sposobów. Wartości odżywcze tych bulw topinambur a są godne polecenia, zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę, zawiera bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków.
Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, pomocniczy jest przy leczeniu prostaty i płuc, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambur a są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu.
WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE
• zawiera białka, cukry, aminokwasy i węglowodany
• dwukrotnie wyższa zawartość witaminy C niż w tradycyjnym ziemniakudwukrotnie wyższa zawartość tiaminy (wit.B1)
• zawartość witamin B2, B6, C, i E
• większa zawartość potasu, cynku, fosforu, żelaza
• bardzo duża zawartość krzemionki
• posiada naturalne właściwości konserwujące
INULINA W TOPINAMBURZE
Ta niepozorna bulwa zawiera Inulinę, która w procesie hydrolizy w organizmie człowieka zamienia się we fruktozę, mogą ją bezpiecznie spożywać chorzy na cukrzycę. Jego spożycie w trakcie leczenia jest wręcz nakazywane. Żywym przykładem skuteczności rośliny, w zwalczaniu cukrzycy są mieszkańcy Przedkaukazia. Tam w dolinie rzeki na Kubaniu, topinambur uprawiany jest od ponad 100 lat. Okazało się, że wśród miejscowej ludności nie stwierdzono ani jednego przypadku zachorowania na cukrzycę.
To ważna informacja tym bardziej, że Światowa Organizacja Zdrowia odnotowuje rekordowy współczynnik zachorowań na tę chorobę w ostatnich latach.
Ponadto topinambur
• przyczynia się do normalizacji glikemii (cukrzyca typu II)
• posiada korzystny wpływ na rozwój retinopatii cukrzycowej
• obniża cholesterol
• ma właściwości detoksykacyjne (metale ciężkie, radionuklidy, alkohol)
• zwiększa kurczliwość jelita zapobiegając zaparciom
• zapobiega infekcjom dróg moczowych
• odbudowuje osłonę śluzową żołądka
• reguluje ciśnienie krwi
• spowalnia procesy starzenia się komórek
• wspomaga metabolizm
Topinambur i otyłość
Otyłość to choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej, czego konsekwencją jest pogorszenie jakości życia, niepełnosprawność i ryzyko przedwczesnej starości a nawet zgonu.
Zdolność obniżania masy ciała przez topinambur i produkty na jego bazie ma potwierdzenie naukowe i praktyczne. Badania oddziaływania topinamburu potwierdzają, że znacząco poprawia on metabolizm węglowodanów i tłuszczów, obniża stężenie insuliny we krwi, co wzmaga wrażliwość komórek na ten hormon, a w konsekwencji obniża masę ciała organizmu. Wyniki są widoczne po 3-4 miesiącach aktywnej konsumpcji topinamburu jako dodatku do żywności
Topinambur ma działanie hepatoprotekcyjne i immunostymulujące, które jest nieodzownym elementem w terapii nowotworów.
Zobacz inne Moje Aukcje
Kupujac na moich aukcjach płacisz tylko za jedna przesyłke, zalezna tylko od wagi paczki
Jesteśmy legalnie działająca firmą, do każdego zamówienia wystawiamy paragon lub fakturę VAT