Wysokowartościowa mieszanka białek zwierzęcych z immunoglobulinami
Pod koniec lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku jako jeden z pierwszych w Niemczech rozpoznałem zalety stosowania wysokowartościowych i bogatych w immunoglobuliny białek zwierzęcych w żywieniu gołębi pocztowych. Być może jako pierwszy użyłem na piśmie zwrotu "białko zwierzęce" w odniesieniu do sportu gołębiarskiego. Jako wynalazca tej nowoczesnej karmy białkowej zawsze wskazywałem na fakt, że w pierwszych dniach życia należy podawać gołębiom lekkostrawną karmę bez grochów.
Połączenie Tollyaminu (aminokwasów w dużej dawce) i wysokowartościowego Immunolu umożliwia bardzo szybką regenerację gołębi. Budowa tkanki mięśniowej jest zakończona po upływie 48 godzin, a utrata masy ciała jest bardzo szybko odbudowana. W trakcie wielotygodniowego sezonu lotów, w szczególności podczas trudnych lotów, tak odżywiane gołębie posiadały wyraźną przewagę.
Wcześniej Immunol zawierał mieszankę niespecyficznych immunglobulin IgG, pozyskiwanych z kolostrum (siara krów mlecznych). Pojawienie się nowego, nowoczesnego wariantu specyficznych immunoglobulin IgY ze sproszkowanych jaj spowodowało, że zdecydowałem się znacznie ulepszyć mieszankę.