Dodatkowe informacje
ISBN:83[zasłonięte]87340-3liczba stron: 144Okładka: miękkaWydawnictwo: MedykWymiary: 145 x 205 mmRok wydania: 1998 Opis
Książka popularyzuje najnowsze odkrycia naukowe z zakresu toksykologii żywności, adresowana jest nie tylko do osób z wykształceniem medycznym.
Spis treści:
* O czym jest ta książka
* Wstęp
* Co nam naprawdę szkodzi
* Pierwsze przykazanie toksykologii
* Świat widziany przez różowe okulary i... teoria zmowy przeciwko ludzkości
* Metale ciężkie: czego naprawdę mamy się bać
* Ptaki spadały do morza
* Śmiercionośny chleb
* Pestycydy w żywności nie tylko ile, ale również jakie
* Azotany - umiarkowany optymizm
* Cała prawda o skażeniach chemicznych warzyw
* Żyjąc w cieniu smoka - zachowuj się rozsądnie!
* Sztuczne i naturalne - ale czy szkodliwe i zdrowe
* Oszustwa w przemyśle spożywczym
* Geny z probówki na naszym talerzu - czy mamy ich się bać
* Wszystko o tłuszczach
* Hiszpański syndrom toksycznego oleju
* Napromieniowana żywność nie "świeci", ale...
* Wyrzuć zjełczałe masło!
* Skąd wziąć nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3-PUFA
* Czy ryby zapobiegają chorobom serca
* Tłuste jedzenie zwiększa ryzyko nowotworów
* Olestra: anty-tłuszcz do odchudzania
* Cholesterol odzyskuje reputację
* Używki, nałogi, nasze smakowe przyzwyczajenia i... rozsądek
* Kofeina skreślona z listy podejrzanych
* Kilka drinków i... trzy lata życia więcej
* Przeciwutleniacze są dobre na wszystko
* Jak zmniejszyć zanieczyszczenia w żywności
* Toksykologiczne prawdy i nieprawdy o naszym codziennym wikcie
* Czy wiecie, że
* Podsumowanie
* Posłowie: Na małpim wikcie: ostatni skrawek równowagi ekologicznej człowieka z przyrodą
* Aneks I: Dawki, jednostki, definicje toksykologiczne i chemiczne
* Aneks II: Internetowa informacja o truciznach, chemii i zagrożeniach zdrowotnych
* Aneks III: Informacje prawne...
* Bonus: Najnowszy kwestionariusz długowieczności
* Bibliografia
* Słowniczek polsko-angielski ważniejszych terminów