Toksykologia żywności bez tajemnic
Autor: Stefan Ball Wydawca: Medyk ISBN: 83[zasłonięte]87340-3 Rok wydania: 1998 Ilość stron: 144 Oprawa: miękka Format: 15 x 21
Wysyłka w ciągu 24 godzin
Toksykologia żywności. Książka zawiera popularną, ale w pełni naukowo udokumentowaną prezentację współczesnej wiedzy na temat skażeń biologicznych i zanieczyszczeń chemicznych żywności, którą codziennie spożywamy. Jest to praktyczny poradnik dla tych wszystkich, którzy pragną uniknąć niebezpieczeństw na jakie wystawia nas inżynieria genetyczna, uprzemysłowione rolnictwo, zaawansowane technologie przetwórstwa i przechowywania, masowa sprzedaż i agresywny marketing.
Spis treści
Wstęp Co nam naprawdę szkodzi? Pierwsze przykazanie toksykologii Świat widziany przez różowe okulary i... teoria zmowy przeciwko ludzkości? Metale ciężkie: czego naprawdę mamy się bać? Ptaki spadały do morza Śmiercionośny chleb Pestycydy w żywności nie tylko ile, ale również jakie? Azotany - umiarkowany optymizm Cała prawda o skażeniach chemicznych warzyw Żyjąc w cieniu smoka - zachowuj się rozsądnie! Sztuczne i naturalne - ale czy szkodliwe i zdrowe? Oszustwa w przemyśle spożywczym Geny z probówki na naszym talerzu - czy mamy ich się bać? Wszystko o tłuszczach Hiszpański syndrom toksycznego oleju Napromieniowana żywność nie "świeci", ale... Wyrzuć zjełczałe masło! Skąd wziąć nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3-PUFA? Czy ryby zapobiegają chorobom serca? Tłuste jedzenie zwiększa ryzyko nowotworów Olestra: anty-tłuszcz do odchudzania? Cholesterol odzyskuje reputację Używki, nałogi, nasze smakowe przyzwyczajenia i... rozsądek Kofeina skreślona z listy podejrzanych Kilka drinków i... trzy lata życia więcej? Przeciwutleniacze są dobre na wszystko Jak zmniejszyć zanieczyszczenia w żywności Toksykologiczne prawdy i nieprawdy o naszym codziennym wikcie Czy wiecie, że Podsumowanie Posłowie: Na małpim wikcie: ostatni skrawek równowagi ekologicznej człowieka z przyrodą Aneks I: Dawki, jednostki, definicje toksykologiczne i chemiczne Aneks II: Internetowa informacja o truciznach, chemii i zagrożeniach zdrowotnych Aneks III: Informacje prawne... Bonus: Najnowszy kwestionariusz długowieczności Bibliografia Słowniczek polsko-angielski ważniejszych terminów
|