Witam na mojej aukcji, dziś mam do zaoferowania książkę:"TOFU W KUCHNIACH DALEKIEGO WSCHODU" Paweł Albrzykowskiwydawnictwo: NEOKHANstron: 66 + fotografie.stan książki: + dobry.
W zdecydowanej większości krajów Dalekiego Wschodu mleko i jego przetwory są bądź to nieznane, bądź też pełnią w wyżywieniu rolę marginalną. W Mongolii i Tybecie spożywane są twarogi z mleka kóz, owiec i jaków, zaś reminiscencją stuletniej okupacji francuskiej Wietnamu jest zwyczaj picia kawy z mlekiem i smażenia niektórych potraw na maśle, jednak przykłady te są chyba jedynymi odstępstwami od reguły całkowitego pomijania nabiału w kuchniach azjatyckich.
l Picie mleka było przez buddystów traktowane w kategorii "kradzieży" jedynego pożywienia nowo narodzonym istotom (cielętom, jagniętom itd.) - wszak człowiek może zaspokoić głód innymi rodzajami żywności. Ponadto, w gorącym klimacie Chin środkowych i Azji Południowo-Wschodniej produkty nabiałowe psuły się znacznie szybciej, niż np. wędzone mięso czy też kiszone jarzyny. Pomimo pewnej otwartości tradycyjnych kuchni dalekowschodnich na nowinki z Europy i "Nowego Świata", do dziś mleko, twarogi i sery podpuszczkowe jadane są tam w relatywnie minimalnych ilościach, a ich względna popularność ograniczona jest do wąskich, mniej konserwatywnych środowisk wielkomiejskich. Rolę nabiału musiały więc spełniać inne produkty o zbliżonych właściwościach smakowych i odżywczych. W strefie zwrotnikowej i równikowej popularne są "mleko", "śmietana" i "masło" kokosowe, najwartościowszym jednak produktem jest twaróg sojowy, rozpowszechniony we wszystkich bez mała krajach Dalekiego Wschodu, a znany w Europie pod [japońską] nazwą 'tofu'.
Spis treści: Historia.Odmiany twarogu sojowego.Wartości odżywcze tofu. Tofu w dietetyce. Produkcja tofu. Uwagi dla kucharzy-amatorów. Mały leksykon dalekowschodnich artykułów spożywczych. Przepisy:
Przepisy pomocnicze. Bibliografia.
Skorowidz potraw: Tofu na zimno po kantońsku, Chiny. Twaróg sojowy na zimno, Chiny. Ciasteczka omletowe z tofu, Chiny południowe. Chrupkie plastry tofu z rozmaitymi sosami, Chiny, Korea. Tofu z jajami stuletnimi, Chiny. Półmisek zimnych zakąsek (Gada-Gada), Indonezja, Malezja. Aromatyczna sałatka z tofu i kurczaka, Chiny. Pięciowarstwowy tofu, Chiny. Kandyzowany tofu, Chiny. Surówka z tofu, ogórka i krewetek, Chiny. Sałatka z tofu z suszonym kalmarem, Chiny. Smakowite plastry tofu, Chiny. Pakieciki mięsno-sojowe, Chiny. "Ciasteczka" z tofu z mięsnym nadzieniem, Chiny. Pierożki Man du, Korea. Tofu smażony na ostro, Korea. Zupa z frykadelkami z tofu, Indonezja. Zupa z dymki i tofu, Wietnam. Zupa z glonów i tofu, Korea. Zupa z pierożkami, Korea. Zupa z kim chi i tofu, Korea.Zupa z miso i tofu, Japonia. Zupa z darów morza, Japonia. Zupa "Osiem skarbów", Chiny.Zupa z tofu z gotowanym mięsem, Chiny. Zupa ze smażonym tofu, Chiny. Zupa grzybowa z tofu, Chiny południowe.Zupa z tofu o smaku ostrygowym, Kanton, Chiny.Zupa rybna z młodą kapustą i tofu, Syczuan, Chiny. Szanghajska zupa z tofu, Chiny. Zupa z kulkami rybno-sojowymi, Szanghaj, Chiny. Zupa z tofu po pekińsku, Chiny. Zupa z trepangiem i tofu , Chiny.Zupa ostro-kwaśna, Syczuan, Chiny. Zupa z "kwiatem jajecznym", tofu i grzybami, Chiny. Duszony twaróg sojowy po chłopsku, Wietnam. Pikantny tofu po indonezyjsku, Indonezja.Twaróg sojowy z jarzynami po koreańsku, Korea.Wegetariańskie curry, Malezja. Cytrynowy tofu na makaronowej poduszce, Wietnam. Tofu w sosie pomidorowym, Chiny. "Rozkosz Buddy", Wietnam. Kolorowa jajecznica z tofu, Chiny. Tofu z gorącym sosem, Japonia.Tofu z grzybami na miękko, Chiny. Tofu duszony w sosie sojowym, Chiny.
Gong bao doufu, Chiny.Puszysta jajecznica z tofu, Chiny.Kruchy tofu w sosie pomidorowym, Wietnam.Tofu w sosie ostrygowym, Kanton, Chiny.Twaróg sojowy na szpadkach, Indonezja, Malezja. Kurze wątróbki z tofu i strąkami groszku, Malezja. Wieprzowina z tofu i grzybami, Chiny. Tofu "po domowemu", Syczuan, Chiny. Tofu smażony z kurą, Japonia.Żeberka wieprzowe z tofu, Chiny. Wieprzowina z twarogiem sojowym po koreańsku II, Korea.Wieprzowina duszona z tofu, Chiny.Papryka nadziewana masą mięsno-sojową, Chiny. Koralowy tofu, Chiny. Tofu z orzeszkami ziemnymi, Syczuan, Chiny.Ma Po Doufu, Syczuan, Chiny.Tofu na sposób Dongpo, Chiny.Wieprzowina przesmażana z tofu, Chiny. Fantazyjny tofu, Chiny. Tofu w pięciu smakach, Chiny.Podwójnie smażone bułeczki mięsno-sojowe, Chiny. Kuleczki w sosie słodko-kwaśnym, Kanton, Chiny.
Roladki sojowo-warzywne, Chiny, Korea.Kuleczki w brązowym sosie z grzybami, Chiny. Filety ryhne z twarogiem sojowym, Chiny.Sum duszony z tofu, Chiny.Kunlun doufu, Chiny.Mrożony tofu z glinianej miski, Chiny. Ryba faszerowana tofu, Chiny. Smażony krab z tofu, Kanton, Chiny. Plastry tofu z krewetkami, Chiny.Tofu z glinianej miski, Chiny. Smażony tofu z krewetkami i brokułem, Japonia. Tofu z krewetkami, Chiny.Sałatka z flaczków i wędzonego tofu, Pekin, Chiny. Boczek duszony z wędzonym tofu, Bunan, Chiny. Wegetariańska jajecznica "na bekonie", Chiny.Boczek duszony w czerwonym tofu, Chiny. Duszony szpinak z białym, fermentowanym tofu, Chiny. Wieprzowina z grilla w marynacie z czerwonego tofu, Kanton, Chiny. Sałatka z kurczaka, Syczuan, Chiny.Mieszane, smażone jarzyny, Kanton, Chiny.Kociołek chińsko-mongolski, Chiny północne. Kociołek koreański.Kociołek japoński.Chrupkie plastry tofu, Chiny, Korea, Wietnam, Indonezja, Tajlandia. Mleko kokosowe.Bulion japoński.Japońska zupa z miso. Chiński rosół wegetariański.Chiński rosół mięsny.Chiński rosół mięsny II. Koreański rosół wołowy. Kuleczki mięsno-sojowe. Kuleczki z kurczaka i tofu (wersja koreańska).Kuleczki mięsno-sojowe, Chiny. Kuleczki rybno-sojowe, Chiny. Koreański sos sojowo-octowy.Koreański sos stołowy ostry.Wietnamski sos stołowy.Pierożki mięsno-sojowe, Korea.Farsz do Man du (na 60-80 pierożków, zależnie od ich wielkości).
Przed zalicytowaniem koniecznie zapoznaj się ze stroną "o mnie" !!!
ODPOWIADAM NA WSZYSTKIE PYTANIA pisz na gg[zasłonięte]23279 lub dzwoń 889 [zasłonięte] 506.