Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TOFU W KUCHNIACH DALEKIEGO WSCHODU Albrzykowski

28-02-2012, 20:34
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 5 zł     
Użytkownik rybik_cukrowy
numer aukcji: 2072103649
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 14   
Koniec: 31-01-2012 20:21:52

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2005
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam na mojej aukcji, dziś mam do zaoferowania książkę:

"TOFU W KUCHNIACH DALEKIEGO WSCHODU"    
 
Paweł Albrzykowski

wydawnictwo: NEOKHAN
stron: 66 + fotografie.
stan książki: + dobry.
  

 

 

W zdecydowanej większości krajów Dalekiego Wschodu mleko i jego przetwory są bądź to nieznane, bądź też pełnią w wyżywieniu rolę marginalną. W Mongolii i Tybecie spożywane są twarogi z mleka kóz, owiec i jaków, zaś reminiscencją stuletniej okupacji francuskiej Wietnamu jest zwyczaj picia kawy z mlekiem i smażenia niektórych potraw na maśle, jednak przykłady te są chyba jedynymi odstępstwami od reguły całkowitego pomijania nabiału w kuchniach azjatyckich.

l Picie mleka było przez buddystów traktowane w kategorii "kradzieży" jedynego pożywienia nowo narodzonym istotom (cielętom, jagniętom itd.) - wszak człowiek może zaspokoić głód innymi rodzajami żywności. Ponadto, w gorącym klimacie Chin środkowych i Azji Południowo-Wschodniej produkty nabiałowe psuły się znacznie szybciej, niż np. wędzone mięso czy też kiszone jarzyny. Pomimo pewnej otwartości tradycyjnych kuchni dalekowschodnich na nowinki z Europy i "Nowego Świata", do dziś mleko, twarogi i sery podpuszczkowe jadane są tam w relatywnie minimalnych ilościach, a ich względna popularność ograniczona jest do wąskich, mniej konserwatywnych środowisk wielkomiejskich.

Rolę nabiału musiały więc spełniać inne produkty o zbliżonych właściwościach smakowych i odżywczych. W strefie zwrotnikowej i równikowej popularne są "mleko", "śmietana" i "masło" kokosowe, najwartościowszym jednak produktem jest twaróg sojowy, rozpowszechniony we wszystkich bez mała krajach Dalekiego Wschodu, a znany w Europie pod [japońską] nazwą 'tofu'.

 

 

Spis treści:

Historia.
Odmiany twarogu sojowego.
Wartości odżywcze tofu. Tofu w dietetyce.
Produkcja tofu.
Uwagi dla kucharzy-amatorów.
Mały leksykon dalekowschodnich artykułów spożywczych.
Przepisy:

  • Zakąski i sałatki.
  • Zupy.
  • Wegetariańskie potrawy z tofu.
  • Potrawy z tofu i mięsa.
  • Potrawy z tofu i ryb lub "owoców morza".
  • Potrawy z nietypowych odmian tofu ".
  • Dania bankietowe z kociołka mongolskiego.


Przepisy pomocnicze.
Bibliografia.

 

 

Skorowidz potraw:

Tofu na zimno po kantońsku, Chiny.
Twaróg sojowy na zimno, Chiny.
Ciasteczka omletowe z tofu, Chiny południowe.
Chrupkie plastry tofu z rozmaitymi sosami, Chiny, Korea.
Tofu z jajami stuletnimi, Chiny.
Półmisek zimnych zakąsek (Gada-Gada), Indonezja, Malezja.
Aromatyczna sałatka z tofu i kurczaka, Chiny.
Pięciowarstwowy tofu, Chiny.
Kandyzowany tofu, Chiny.
Surówka z tofu, ogórka i krewetek, Chiny.
Sałatka z tofu z suszonym kalmarem, Chiny.
Smakowite plastry tofu, Chiny.
Pakieciki mięsno-sojowe, Chiny.
"Ciasteczka" z tofu z mięsnym nadzieniem, Chiny.
Pierożki Man du, Korea.
Tofu smażony na ostro, Korea.
Zupa z frykadelkami z tofu, Indonezja.
Zupa z dymki i tofu, Wietnam.
Zupa z glonów i tofu, Korea.
Zupa z pierożkami, Korea.
Zupa z kim chi i tofu, Korea.
Zupa z miso i tofu, Japonia.
Zupa z darów morza, Japonia.
Zupa "Osiem skarbów", Chiny.
Zupa z tofu z gotowanym mięsem, Chiny.
Zupa ze smażonym tofu, Chiny.
Zupa grzybowa z tofu, Chiny południowe.
Zupa z tofu o smaku ostrygowym, Kanton, Chiny.
Zupa rybna z młodą kapustą i tofu, Syczuan, Chiny.
Szanghajska zupa z tofu, Chiny.
Zupa z kulkami rybno-sojowymi, Szanghaj, Chiny.
Zupa z tofu po pekińsku, Chiny.
Zupa z trepangiem i tofu , Chiny.
Zupa ostro-kwaśna, Syczuan, Chiny.
Zupa z "kwiatem jajecznym", tofu i grzybami, Chiny.
Duszony twaróg sojowy po chłopsku, Wietnam.
Pikantny tofu po indonezyjsku, Indonezja.
Twaróg sojowy z jarzynami po koreańsku, Korea.
Wegetariańskie curry, Malezja.
Cytrynowy tofu na makaronowej poduszce, Wietnam.
Tofu w sosie pomidorowym, Chiny.
"Rozkosz Buddy", Wietnam.
Kolorowa jajecznica z tofu, Chiny.
Tofu z gorącym sosem, Japonia.
Tofu z grzybami na miękko, Chiny.
Tofu duszony w sosie sojowym, Chiny.

Gong bao doufu, Chiny.
Puszysta jajecznica z tofu, Chiny.
Kruchy tofu w sosie pomidorowym, Wietnam.
Tofu w sosie ostrygowym, Kanton, Chiny.
Twaróg sojowy na szpadkach, Indonezja, Malezja.
Kurze wątróbki z tofu i strąkami groszku, Malezja.
Wieprzowina z tofu i grzybami, Chiny.
Tofu "po domowemu", Syczuan, Chiny.
Tofu smażony z kurą, Japonia.
Żeberka wieprzowe z tofu, Chiny.
Wieprzowina z twarogiem sojowym po koreańsku II, Korea.
Wieprzowina duszona z tofu, Chiny.
Papryka nadziewana masą mięsno-sojową, Chiny.
Koralowy tofu, Chiny.
Tofu z orzeszkami ziemnymi, Syczuan, Chiny.
Ma Po Doufu, Syczuan, Chiny.
Tofu na sposób Dongpo, Chiny.
Wieprzowina przesmażana z tofu, Chiny.
Fantazyjny tofu, Chiny.
Tofu w pięciu smakach, Chiny.
Podwójnie smażone bułeczki mięsno-sojowe, Chiny.
Kuleczki w sosie słodko-kwaśnym, Kanton, Chiny.
 

Roladki sojowo-warzywne, Chiny, Korea.
Kuleczki w brązowym sosie z grzybami, Chiny.
Filety ryhne z twarogiem sojowym, Chiny.
Sum duszony z tofu, Chiny.
Kunlun doufu, Chiny.
Mrożony tofu z glinianej miski, Chiny.
Ryba faszerowana tofu, Chiny.
Smażony krab z tofu, Kanton, Chiny.
Plastry tofu z krewetkami, Chiny.
Tofu z glinianej miski, Chiny.
Smażony tofu z krewetkami i brokułem, Japonia.
Tofu z krewetkami, Chiny.
Sałatka z flaczków i wędzonego tofu, Pekin, Chiny.
Boczek duszony z wędzonym tofu, Bunan, Chiny.
Wegetariańska jajecznica "na bekonie", Chiny.
Boczek duszony w czerwonym tofu, Chiny.
Duszony szpinak z białym, fermentowanym tofu, Chiny.
Wieprzowina z grilla w marynacie z czerwonego tofu, Kanton, Chiny.
Sałatka z kurczaka, Syczuan, Chiny.
Mieszane, smażone jarzyny, Kanton, Chiny.
Kociołek chińsko-mongolski, Chiny północne.
Kociołek koreański.
Kociołek japoński.
Chrupkie plastry tofu, Chiny, Korea, Wietnam, Indonezja, Tajlandia.
Mleko kokosowe.
Bulion japoński.
Japońska zupa z miso.
Chiński rosół wegetariański.
Chiński rosół mięsny.
Chiński rosół mięsny II.
Koreański rosół wołowy.
Kuleczki mięsno-sojowe.
Kuleczki z kurczaka i tofu (wersja koreańska).
Kuleczki mięsno-sojowe, Chiny.
Kuleczki rybno-sojowe, Chiny.
Koreański sos sojowo-octowy.
Koreański sos stołowy ostry.
Wietnamski sos stołowy.
Pierożki mięsno-sojowe, Korea.
Farsz do Man du (na 60-80 pierożków, zależnie od ich wielkości).


 

Przed zalicytowaniem koniecznie zapoznaj się ze stroną "o mnie" !!!  

ODPOWIADAM NA WSZYSTKIE PYTANIA pisz na gg[zasłonięte]23279 lub dzwoń 889 [zasłonięte] 506.

TOFU W KUCHNIACH DALEKIEGO WSCHODU   Albrzykowski