Tofu niebieskie 349g twarde MORI-NU - SUSHI SAM Wysokiej jakości zwarte tofu. Istotny składnik sushi oraz wielu dań orientalnych.
Tofu twarde – w wyglądzie przypomina tradycyjny, biały ser, lecz nie w smaku i zastosowaniach. Nadaje się do smażenia ( w panierce, lub bez, na oleju), gotowania, duszenia - idealnie zachowuje nadanie kształty i konsystencję. Pokrojony w kostkę, może być dodawany do zupy, gulaszu, a pokruszonym tofu możemy zastąpić wołowinę w spaghetti bologese. We wszystkich potrawach, czy to smażone, duszone, gotowane – tofu smakuje jak mięso kurczaka.
Tofu jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka i źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych oraz wielu witamin, jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Jest składnikiem orientalnych i europejskich potraw.
W tofu znajduje się białko sojowe, zawierające aminokwasy egzogenne a ponad 80% znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna. Jest również źródłem wapnia i innych soli mineralnych oraz soli żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E.
Jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych i europejskich, mięsnych i wegetariańskich. Daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby, np. tofu pokrojone w kostkę i gotowane na ostro z mielonym mięsem, to tradycyjne danie kuchni syczuańskiej. W Pekinie jada się je na zimno z czosnkiem albo w formie długich, twardych paseczków. W Japonii miedzy innymi stosuje się jako dodatek do zupy Miso, ale można przyrządzać je na wiele różnych sposobów.
Pojemność: 349 ml
Data przydatności: 09.11.2012
Waga do wysyłki: 600 g
Pozdrawiamy
SushiSam