Tofu czerwone aksamitne 340g MORI-NU SUSHI SAM
Wysokiej jakości miękkie tofu o aksamitnej konsystencji.
Idealnie nadaje się do zup, oraz sosów lub jako zamiennik jogurtu lub śmietany.
Tofu jedwabiste – ma konsystencję gęstej śmietany i jest najdelikatniejsze. Można nim zastąpić w potrawach mleko, śmietanę, jogurt lub twaróg. Tofu jedwabistego można użyć zamiast żółtego sera w pizzy, czy innych potrawach z serem, można też usmażyć na patelni (bez jajek) smaczny omlet, a bez przetwarzania – spożyć jako deser z owocami.
Tofu jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka i źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych oraz wielu witamin, jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Jest składnikiem orientalnych i europejskich potraw.
W tofu znajduje się białko sojowe, zawierające aminokwasy egzogenne a ponad 80% znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna.
Tofu jest również źródłem wapnia i innych soli mineralnych oraz soli żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E.
To składnik potraw orientalnych i europejskich, mięsnych i wegetariańskich. Daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby, np. tofu pokrojone w kostkę i gotowane na ostro z mielonym mięsem, to tradycyjne danie kuchni syczuańskiej. W Pekinie jada się je na zimno z czosnkiem albo w formie długich, twardych paseczków. W Japonii miedzy innymi stosuje się jako dodatek do zupy Miso, ale można przyrządzać je na wiele różnych sposobów.
Pojemność: 340 ml
Data przydatności: 16.05.2012
Waga do wysyłki: 600 g
Pozdrawiamy
SushiSam