Historia Pizzy
‘’Żyjemy w czasach w których pizza będzie szybciej w Twoim domu niż Policja’’ Jeff Arder
Historia pizzy była i jest kwestią sporną. Prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy który naród wynalazł pizzę. Ponieważ nigdy nie poznamy daty powstania pierwszej pizzy możemy tylko spekulować kto sporządził ją jako pierwszy.
Pizza jaką znamy dzisiaj to upieczone ciasto z sosem pomidorowym wypełnione przeróżnymi dodatkami. Jednakże pomidory nie były znane w Europie do 16 wieku gdy hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli je z Nowego Świata.
Pizza jaką znamy dziś pojawiła się w historii w wieku osiemnastym w Neapolu. Włoski folklor upiera się że pierwsza pizza powstała w Italii. Innym znanym faktem jest że w czasach antycznych Grecy i Rzymianie spożywali pszenny chleb na który nakładali dodatki. Z historycznych zapisów wiemy że Grecka pizza pokrywana była głównie warzywami. Odmiennie pizza przygotowywana we włoszech była dużo bardziej wyrafinowana. Dodatkami były kawałki wieprzowiny, oliwki i słodkie dodatki deserowe z miodem, rodzynkami i orzechami. Niektóre z przepisów na słodkie pizze zapisały się w historii i są przechowywane jak święte relikwie a ponadto wciąż są podawane w niektórych włoskich regionach.
Kilka faktów które znamy:
Historia pizzy cofa nas w czasy Wergiliusza który zmarł w pierwszym wieku przed Chrystusem ale nie przed tym gdy udało mu się spisać przepis na pizze dla potomności.
Koło roku 1000 Anno Domini słowo ‘’picea’’ zaczęło pojawiać się w tekstach historycznych we Włoszech. Opisywało okrągłe płaskie ciasto z przeróżnymi dodatkami pieczone po udekorowaniu. Słowo pizza weszło do powszechnego użytku mniej więcej w tym samym czasie.
Jakiś czas później pizzę zaczęto wytwarzać z pszennego ciasta, takiego jakie znamy dzisiaj. Mniej więcej w tym samym czasie pojawia się chleb PITA SCHIACIATA.
Około końca osiemnastego wieku zapisy historyczne zaczynają wspominać o ‘’Calzone’’ które było zrolowane z dodatkami zamkniętymi w środku w kształcie rożka.
Pizza jaką znamy dzisiaj pojawia się w Neapolu: doprawiona olejem I czosnkiem, cinciielli (mała ryba), lub anchovies, i serem mozzarella.
Od 1830 roku pizzę sprzedawano w Neapolu ze straganów. Pierwsza restauracja – pizzeria miała nazwę Port’ Alba. Miała zainstalowany piec w którym ciasto wypiekano na kamieniu wulkanicznym z Wezywiusza który osiągał wyższą temperature co pomagało w wytwarzaniu najlepszej pizzy.
Salvatore di Giacomo, neapolitański poeta i dramaturg zadedykował pizzy kilka poematów.
Alexander Dumas, autor trzech muszkieterów zainspirowany napisał kilka wersów o pizzy. Opisywał jednak pizzę która miała zostać skonsumowano po ośmiu dniach. Widocznie Dumas nigdy pizzy nie spróbowała. Opisał że pizza ta była nazywana “Otto”, włoskie słowo znaczące osiem. Dumas musiał gdzieś usłyszeć o pizzy, lecz albo ktoś przekręcił historię, albo zrobił to sam Dumas. Prawdziwa historia mówi o tym że pizza była konsumowana na miejscu ale piekarz otrzymywał zapłatę po ośmiu dniach. Do lat 70 dwudziestego wieku kilka pizzerii w Neapolu wciąż praktykowało tą tradycję.
‘’Pizza jest podobna do STIACCIATI ma okrągły kształt I zrobiona jest ciasta chlebowego, na pierwszy rzut oka wygląda na proste jedzenie ale gdy pozna się ją bliżej jest o wiele bardziej wyrafinowaną potrawą’’ DUMAS
Przez dziewiętnasty wiek pizza z Neapolu była ozdabiana wieprzowiną, olejem, serem, pomidorami i małymi rybami, dość zaskakująco nie jest to przepis na najlepszą pizze.
Szesnastowieczna królowa Maria Karolina uwielbiała trzy kolorową pizzę zielono czerwono białą (kolor flagi włoskiej)(przodek pizzy Margherity) tak bardzo że przekonała swojego męża króla Ferdynanda IV by pozwolił na przygotowywanie jej w królewskich piecach. Problemem było to że pizza jako jedzenie była wiązana z jedzeniem chłopów.
Historia Pizzy nie byłaby kompletna bez klasyki czyli historii powstania pizzy Margherity. W roku 1889 królowa Margherita Teresa Giovanni, była z wizytą w Neapolu z mężem królem Umberto I. Don Raffaele Esposito który był właścicielem pizzeri Pietro II Pizzaiolo, został poproszony o przygotowanie specjalnej potrawy na cześć królewskiej wizyty. Esposito konsultował to ze swoją żoną która była ekspertem w pizzach i razem wykreowali pizzę z pomidorami, serem mozzarellą, i bazylią. Pizza została nazwana Margherita, na cześć gościa honorowego.
Mozzarella jest wyrabiana z mleka bawolego I nigdy wcześniej nie była używana do pizzy. Na ironię zakrawa fakt że pizza z serem, bazylią I pomidorami była w tym czasie popularna w Neapolu. Ale dopiero ta historia na trwałe zapisała ja w annałach historycznych.
W piekarniach w Pompejach odkopywanych przez archeologów odnajdywano płaski chleb który może być uważany za pierwsze ciasto na pizzę. Jeśli tak jest to mamy pierwsze relikwie pizzowe znalezione w prochach Wezywiusza.
To taki dodatek z moich poszukiwań smaku:)
KON|IECZ|NIE zajrzyj na stronę o mnie gdzie znajdziesz wszystkie potrzebne informacje. Inne moje aukcje mogą również inspirować.
Zapraszam i zachęcam do zakupów.