|
|
|
TEST NA NIETOLERANCJE POKARMOWĄ FOOD DETECTIVE
Czy reagujesz na jedzenie, które spożywasz
- Pierwszy na świecie test na nietolerancję pokarmową do samodzielnego wykonania!
- Szybki i wiarygodny test na nietolerancję pokarmową
- Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach
Wykonaj test Food Detective™ jest testem do samodzielnego wykonania, który możesz wygodnie przeprowadzić we własnym domu. Nie musisz iść do lekarza ani czekać tygodniami na wyniki badań z laboratorium. Trudno sobie wyobrazić, by użycie tego testu mogło być jeszcze prostsze, skoro otrzymujesz szczegółowy przewodnik, który ma pomóc ci przeprowadzić bardzo prosty zabieg. Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągami z białek występujących w pokarmach. Po pobraniu niewielkiej próbki krwi z opuszka palca i rozpuszczeniu jej w roztworze trzeba ją wylać na tackę. W kolejnych etapach badania, używając odpowiednich odczynników, identyfikujemy obecność przeciwciał pokarmowych w miejscach, gdzie na tacce pojawiły się niebieskie plamy. Porównanie z załączonym planem umieszczenia próbek żywności pozwoli dowiedzieć się, jakie pokarmy źle tolerujesz. Wyniki w badaniu Food Detective pojawiają się po zaledwie 40 minutach. Food Detective, pierwszy na świecie test do samodzielnego wykonania badania nietolerancji pokarmowej, jest prosty, bezpieczny i dokładny. Być może źle tolerujesz swoje pokarmy... zbadaj się już dziś! Test Food Detective™ można przeprowadzić samemu lub skorzystać z pomocy specjalisty, który również pomoże dobrać stosowną dietę. Testowane pokarmy
- kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
- Orzechy i strączkowe:
- migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
- wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
- Ryby i owoce morza:
- mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
- Warzywa:
- brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
- Owoce:
- jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
- Inne:
- jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.
- Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?
- Rozumienie złożonego sposobu, w jaki żywność wpływa na nasze życie codzienne, jest dopiero w fazie rozwoju. Diagnozowanie powodu występowania różnych symptomów, który wydaje się być „niewyjaśnialny”, jest zazwyczaj trudne. Ludziom, którzy zdradzają niektóre z objawów nietolerancji pokarmowej, pracownicy służby zdrowia i media często wmawiają, że ich stan jest wynikiem napięć związanych z niewłaściwym funkcjonowaniem umysłu i leczy się raczej psychologiczne konsekwencje ich choroby, niż właściwe przyczyny. Chcemy więc wspomóc szukanie odpowiedzi na pytania związane z nietolerancjami pokarmowymi i wyjaśnić korzyści związane z przeprowadzeniem testu Food Detective, jeśli twój organizm zdradza jakiekolwiek objawy, mogące mieć z nimi związek.
- Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest taka nietolerancja; jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji. Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Objawy bywają słabe, a ich powód, czyli żywność, nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Chorzy często skarżą się na nieustanny „zamęt w głowie”, zmęczenie, niepewność i opuchnięcie.
- Zasadniczo nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast. Z wypowiedzi wielu pacjentów, po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi, wynika, że zdali sobie sprawę, że przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej.
Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa
Obydwa terminy zazwyczaj są mylone.
- Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.
- Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą się pojawić do dwóch godzin.
- Alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona tylko u ok. 2.5% populacji. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jajka, mleko, ryby i skorupiaki.
- Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba znów spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji. Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.
Podsumowanie informacji o alergiach i nietolerancjach pokarmowych
Reakcje bywają oddalone w czasie – symptomy mogą pojawić się po kilku dniach Możesz wykazywać nietolerancje kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie. Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia.
Reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko, po kontakcie z alergenem mogą być oddalone najwyżej 2 godziny. Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie. Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny. Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową. U chorych może się, w tym samym czasie, pojawiać kilka symptomów. Niepokój (ostry lub chroniczny) Artretyzm Astma Zespół deficytu uwagi Zespół hiperaktywności Moczenie mimowolne nocne Wzdęcia Zapalenie oskrzeli Celiakia Zespół przewlekłego zmęczenia Zatwardzenia Mukowiscydoza Depresja Biegunki Nieżyt żołądka Fibromyalgia Zapalenie jelit Bezsenność Zespół nadwrażliwości jelita grubego Świąd skóry Migrena Zespół złego wchłaniania Zaburzenia snu Zatrzymywanie wody w organizmie Nadwaga lub niedowaga
|
|
|