Nietolerancja pokarmowa jest często mylona z alergią pokarmową. Występuje prawdopodobnie u 45% populacji, a jej objawy bywają rozmaite i zaliczamy do nich m.in. nieżyt nosa, ból głowy, zmęczenie lub nadmierne pobudzenie, wypryski lub wysypka. Co zrobić, by mieć pewność, że cierpimy na nietolerancję pokarmową?
Czy jedzenie, któłre spożywasz ma na Ciebie negatywny wpływ?
Pierwszy na Świecie test na nietolerancje pokarmowe do samodzielnego wykonania!
Sprawdź juz teraz!!!
- -Szybki i wiarygodny test na nietolerancje pokarmowe
- -Sprawdza reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych
- -Wynik już po 40 minutach
- -Odstawienie pokarmółw wykazują
cych pozytywną
reakcją może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach
Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?
Długotrwałe choroby, o podłożuu trudnym do zdiagnozowania mogą
mieć swoją
przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą
reakcjąorganizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektółrzy będą
mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi sią to zespołem jelita draźliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują
po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą
trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są
widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.
Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje się zwiększoną
ilolością
przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji. PU pacjętów posiadają
cych zdiagnozowaną
nietolerancję pokarmową
, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczają praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczczęściejj trwa 3 miesią
ce, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą
byÄ spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.
Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa
Obydwa terminy są
często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u niewielu pacjentętw (ok. 2.5% populacji).
Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej
Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową
. U chorych może się, w tym samym czasie, pojawiać kilka symptomów.
- Niepokój (ostry lub chroniczny)
- Artretyzm
- Astma
- Zespół deficytu uwagi
- Zespół hiperaktywności
- Moczenie mimowolne nocne
- Wzdęcia
- Zapalenie oskrzeli
- Celiakia
- Zespół przewlekłego zmęczenia
- Zatwardzenia
- Mukowiscydoza
- Depresja
- Biegunki
- Nieżyt żołądka
- Fibromyalgia
- Zapalenie jelit
- Bezsenność
- Zespół nadwrażliwościci jelita grubego
- Świąd skóry
- Migrena
- Zespół złego wchłaniania
- Zaburzenia snu
- Zatrzymywanie wody w organizmie
- Nadwaga lub niedowaga
Test Food Detective˘
Test Food Detective˘, na podstawie prółbki krwi pobranej z palca, pozwala określić produkty pokarmowe powodują
ce nadprodukcję przeciwciał typu IgG. Można go przeprowadzić samodzielnie w domu lub w moim gabinecie. Wyniki testu mogą
być podstawą do dostosowania diety. Test bada reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowychowych podzielonych na 46 grup.
Food Detective˘ został opracowany przez firmą Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą
czÄłością Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje siÄęw dostarczaniu testółw z zakresu chorób zakaĹźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje siÄę na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewnoś i wiarygodnoś wyników.
Testowane pokarmy
Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
Orzechy i strą
czkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (Łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flą
dra)
Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.
Wykonaj test