Yerba Mate Paraguay
JAMBA S.C.
Ceramiczna 5a
22-100 Chełm
Napisz do nas:
[zasłonięte]@yerbamate.com.pl
[zasłonięte]91049
WSZYSTKO O WYSYŁCE
Kupując kilka przedmiotów jednocześnie na naszych aukcjach za wysyłkę
płacisz tylko raz
Zamówienia o wadze do 1,99kg realizujemy za pośrednictwem Poczty Polskiej S.A.; powyżej 2kg wysyłka firmą kurierską.
EKONOMICZNIE
PRZEDPŁATA
do 499g - 5zł
0,5kg - 0,99kg -7,5zł
1kg - 1,99kg - 9,5zł
PRIORYTET
PRZEDPŁATA
do 499g - 6zł
0,5kg - 0,99kg - 9zł
1kg - 1,99kg - 12zł
2kg - 9,99kg - 15zł KURIER
10kg - 30kg - 17zł KURIER
ZA POBRANIEM
EKONOMICZNIE
do 499g - 10,5zł
0,5kg - 0,99kg - 12,5zł
1kg - 1,99kg - 14zł
ZA POBRANIEM
PRIORYTET
do 499g - 13,5zł
0,5kg - 0,99kg - 15,5zł
1kg - 1,99kg - 17zł
2kg - 9,99kg - 19zł KURIER
10kg - 30kg - 21zł KURIER
Paczki wysyłamy najpóźniej następnego dnia
po zaksięgowaniu wpłaty.
Na poleceniu przelewu należy podać nick z allegro.
|
Termometr kuchenny, tarczowy
+ próbka yerba mate
Termometr kuchenny
Służy do pomiaru temperatury podczas pieczenia, gotowania. Posiada czujnik pomiaru na końcu metalowego szpikulca. Zakres od -10 do 100°C. Bardzo dokładny. Błyskawiczny czas reakcji. Długość 14 cm. Wyposażony w plastikowe etui. Stalowa końcówka gwarantuje bezpieczeństwo stosowania. Niezbędnik każdego mateisty, gdyż dobrana temperatura to podstawa smacznej yerby
Dlaczego nie powinno się zalewać yerby wrzątkiem?
Zalanie suszu yerba mate wrzątkiem spowodowałoby tzw. zabicie yerby. Pierwsze zalanie byłoby bardzo mocne, ale równocześnie yerba straciłaby większość swoich właściwości. Dodatkowo susz w naczynku zbiłby się bardziej i woda filtrowałaby się ciężej. Najlepsza temperatura wody do zalania yerby polecana przez producentów to ok. 70-85°C
|
|
Przyrządzanie
Yerba Mate
Wypełnij tykwę (lub kubek) w 3/4 objętości suszem Yerba Maté.
Stukając lekko dłonią o naczynie umieść susz po jednej stronie tykwy, tak by utworzyć po przeciwnej stronie wolne miejsce na wodę.
Wlej do tykwy letnią wodę, tak by tylko zwilżyła susz (nie do pełna), poczekaj krótką chwilę, by woda wsiąkła w Yerba Mate.
Włóż do naczynia bombillę (rurkę), a następnie dopełnij wodą o temperaturze ok. 70°C (trochę poniżej temperatury wrzenia).
Uzupełniaj tykwę wodą o temperaturze 70°C (najlepiej w tym celu używać termosu). Nie mieszaj zawartością naczynia. Raz przygotowany napar pozwala na kilku - kilkunastokrotne dopełnianie wodą.
W celu uzyskania mniej intensywnego naparu wsyp 2-3 łyżeczki suszu do tykwy (lub kubka) i zalej przegotowaną, ostudzoną do 70°C wodą.
Yerba Mate można zalewać również zimną wodą lub sokiem owocowym najlepiej z dużą ilością kostek lodu. Zimna Yerba Mate nazywana jest napojem Tereré. Yerba Mate możemy pić z dodatkiem cytryny, mięty a nawet miodu.
|