Yerba Mate Paraguay JAMBA S.C. Ceramiczna 5a 22-100 Chełm
Napisz do nas: [zasłonięte]@yerbamate.com.pl [zasłonięte]91049
WSZYSTKO O WYSYŁCE Kupując kilka przedmiotów jednocześnie na naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz
Zamówienia o wadze do 1,99kg realizujemy za pośrednictwem Poczty Polskiej S.A.; powyżej 2kg wysyłka firmą kurierską.
EKONOMICZNIE PRZEDPŁATA do 499g - 5zł 0,5kg - 0,99kg -7,5zł 1kg - 1,99kg - 9,5zł
PRIORYTET PRZEDPŁATA do 499g - 6zł 0,5kg - 0,99kg - 9zł 1kg - 1,99kg - 12zł 2kg - 9,99kg - 15zł KURIER 10kg - 30kg - 17zł KURIER
ZA POBRANIEM EKONOMICZNIE do 499g - 10,5zł 0,5kg - 0,99kg - 12,5zł 1kg - 1,99kg - 14zł
ZA POBRANIEM PRIORYTET do 499g - 13,5zł 0,5kg - 0,99kg - 15,5zł 1kg - 1,99kg - 17zł 2kg - 9,99kg - 19zł KURIER 10kg - 30kg - 21zł KURIER
Paczki wysyłamy najpóźniej następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty. Na poleceniu przelewu należy podać nick z allegro.
|
Termometr kuchenny, tarczowy + próbka yerba mate
Termometr kuchenny
Służy do pomiaru temperatury podczas pieczenia, gotowania. Posiada czujnik pomiaru na końcu metalowego szpikulca. Zakres od -10 do 100°C. Bardzo dokładny. Błyskawiczny czas reakcji. Długość 14 cm. Wyposażony w plastikowe etui. Stalowa końcówka gwarantuje bezpieczeństwo stosowania. Niezbędnik każdego mateisty, gdyż dobrana temperatura to podstawa smacznej yerby
Dlaczego nie powinno się zalewać yerby wrzątkiem?
Zalanie suszu yerba mate wrzątkiem spowodowałoby tzw. zabicie yerby. Pierwsze zalanie byłoby bardzo mocne, ale równocześnie yerba straciłaby większość swoich właściwości. Dodatkowo susz w naczynku zbiłby się bardziej i woda filtrowałaby się ciężej. Najlepsza temperatura wody do zalania yerby polecana przez producentów to ok. 70-85°C
|
|
Przyrządzanie Yerba Mate
Wypełnij tykwę (lub kubek) w 3/4 objętości suszem Yerba Maté.
Stukając lekko dłonią o naczynie umieść susz po jednej stronie tykwy, tak by utworzyć po przeciwnej stronie wolne miejsce na wodę.
Wlej do tykwy letnią wodę, tak by tylko zwilżyła susz (nie do pełna), poczekaj krótką chwilę, by woda wsiąkła w Yerba Mate.
Włóż do naczynia bombillę (rurkę), a następnie dopełnij wodą o temperaturze ok. 70°C (trochę poniżej temperatury wrzenia).
Uzupełniaj tykwę wodą o temperaturze 70°C (najlepiej w tym celu używać termosu). Nie mieszaj zawartością naczynia. Raz przygotowany napar pozwala na kilku - kilkunastokrotne dopełnianie wodą.
W celu uzyskania mniej intensywnego naparu wsyp 2-3 łyżeczki suszu do tykwy (lub kubka) i zalej przegotowaną, ostudzoną do 70°C wodą.
Yerba Mate można zalewać również zimną wodą lub sokiem owocowym najlepiej z dużą ilością kostek lodu. Zimna Yerba Mate nazywana jest napojem Tereré. Yerba Mate możemy pić z dodatkiem cytryny, mięty a nawet miodu.
|