Termometr bagnetowy
z ekranikiem LCD i sondą elektroniczną zakończoną metalowym szpikulecem
Termometr połączony przewodem o długości ok. 1,5 metra
z sondą mierzącą temperaturę.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury lub czasu
termometr powiadamia domowego masarza głośnym dźwiękiem.
Termometr można zawiesić np. na metalowej obudowie kuchni
za pomocą magnesu zabudowanego w termometrze.
zasilanie: 1 bateria LR03 AAA 1,5V (brak w komplecie).
pomiar temperatury: do 250°C lub 482°F (przełącznik - zobacz instrukcję)
wymiar urządzenia z wyświetlaczem LCD: 6,4 x 7 cm
długość przewodu: 150 cm (wytrzymuje temperaturę do 250°C)
długość sondy: 18 cm
ciężar: 75 gram (baza)
mocowanie: magnes, zawieszka, stawianie (stopka)
Orientacyjne temperatury krytyczne (maksymalne) mierzone wewnątrz wyrobu
(niezależnie czy pieczonego, parzonego lub gotowanego):
wołowina: 61°C - 73°C; wieprzowina: 68°C - 74°C ; drób: 75°C - 83°C
Porady domowego masarza ...
Niezbędny dla każdego masarza i ... kucharza !
Termometr z sondą umieszczoną na końcu długiego przewodu
to wygoda dla domowego masarza!
w czasie wędzenia:
- sondę wbijamy do środka kiełbasy lub wędzonki,
zamykamy wędzarnię i obserwujemy temperaturę przy zamkniętych drzwiczkach.
- użycie jednocześnie dwóch termometrów pozwala obserwować
także temperaturę w wędzarni.
w czasie gotowania (parzenia) wędzonek lub kiełbas:
- sondę wbijamy do środka wędzonki lub kiełbasy,
zakrywamy garnek pokrywą i obserwujemy temperaturę
Uwaga
aby nie "przegapić" krytycznej temperatury (gotowania, parzenia, wędzenia, pieczenia) ustawiamy:
alarm dźwiękowy na maksymalną temperaturę
wewnątrz wyrobu np. 71°C (160°F)
pobierz instrukcję obsługi - PDF
Pliki do pobrania: