TŁOCZONY NA ZIMNO,
NIEOCZYSZCZONY, NAJZDROWSZY
NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:
OLEJ ARGANOWY
w ciemnej butelce 100 ml
WYPRODUKOWANY W POLSCE PRZEZ: Ol'Vita Krzysztof Dziaduch
Firma Ol'Vita powstała w 2004 roku i jest firmą rodzinną. Jej działalność jest kontynuacją i wykorzystaniem 10-letniego doświadczenia w branży olejarskiej, z którą związani jesteśmy od 1994 roku. Znajomość dynamicznie rozwijającej się gałęzi przemysłu w Polsce, jakim jest przetwórstwo nasion oleistych, zaoowocowało w 2004 roku przyjęciem przez Nas przedstawicielstwa handlowego w Polsce czeskiej firmy FARMET a.s Ceska Skalice, oferującej prasy do tłoczenia oleju.
OLEJ ARGANOWY:
Olej arganowy tłoczony jest z jąder arganu. Cechuje go lekko czerwonawy kolor o delikatnym posmaku orzeszków ziemnych. Bogactwo oleju arganowego to zawarte w nim fitosterole a w szczególności Spinasterol i Schottenol, których w oleju występuje odpowiednio 44 i 50% wszystkich występujących w nim fitosteroli. Ponadto występuje sterol Delta 7 Avenasterol, Stigma-8 22 dien-3b-ol , Campesterol, Stigmasterol i Cholesterol, Skwalen. Olej zawiera naturalną witaminy E w ilości około 620 mg/kg i jest prawie dwukrotnie wyższa niż w oliwie z oliwek (320 mg/kg). Regularne spożywanie w diecie oleju arganowego obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi Obniża wysokie ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy i chorób serca. Wzmacnia również odporność organizmu.
ZASTOSOWANIE:
Olej można spożywać bezpośrednio 1-2 łyżek dziennie. W kuchni stosowany do różnego rodzaju sałat, surówek, kuskusu, kasz itp. Olej znajduje zastosowanie w kosmetyce Stosowany do masażu- wspaniale pobudza krążenie krwi. Jest uznawany jako niezbędny składnik w zabiegach odmładzających ciało. Nadaje skórze niepowtarzalny delikatny wygląd. Stosowany również do demakijażu oraz maseczek na twarz. Polecany również do pielęgnacji niemowląt – zabezpiecza delikatne ciało przed odparzeniami.
SKŁAD:
W skład oleju arganowego wchodzą:
witamina E w ilości około 620 mg/kg
kwasy nienasycone w tym:
kwas oleinowy 43-50%
kwas linolenowy 29-37%
oraz kwasy nasycone:
kwas palmitynowy 10-15%
kwas stearynowy 4-8%. mikroelementy.
PRZECHOWYWANIE:
Olej należy przechowywać w temp. +2 - +20°C, a po otwarciu butelki w lodówce.
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA: 01.04.2015
PRZECIĘTNA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH:
Wartość energetyczna w 100g produktu: 900kcal (3700kJ)
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Białko 0g
Węglowodany 0g
Tłuszcz 100g, w tym:
- kwasy nasycone 10-15g
- kwasy jednonienasycone 43-50g
- kwasy wielonienasycone 29-37g
- cholesterol 0g
Więcej zdjęć produktu: