Tytuł |
Technologie nawożenia roślin uprawnych – fizjologia plonowania TOM 1 Oleiste, okopowe i strączkowe |
Autor |
Witold Grzebisz |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
415 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01078-4 |
Książka „Technologia nawożenia roślin uprawnych – fizjologia plonowania” uwzględnia wszystkie te elementy wiedzy i umiejętności, które winien posiadać producent rolny, aby samodzielnie, korzystając z podanych wskazówek, opracować efektywną strategię wykorzystania potencjału plonotwórczego rośliny uprawianej aktualnie w danych warunkach siedliska (polu). W każdym rozdziale przedstawiono m.in. podstawowe aspekty fizjologii plonowania, włącznie ze szczegółowym wskazaniem krytycznych faz (stadiów) formowania plonu, jak i roli składników pokarmowych niezbędnych w tym procesie. Przedstawiono również najważniejsze elementy technologii nawożenia dla omawianych grup roślin uprawnych tak, aby umożliwiły czytelnikowi zrozumienie funkcjonujących mechanizmów i w rezultacie samodzielne opracowanie technologii nawożenia dla uprawianych w gospodarstwie roślin.
Książka składa się z dwóch tomów. Pierwszy dotyczy technologii nawożenia roślin oleistych, okopowych i strączkowych, a drugi – kukurydzy i zbóż.
SPIS TREŚCI
Część I: WARUNKI PRODUKCJI ROŚLINNEJ
Rozdział 1. Uwarunkowania produkcyjne XXI wieku
1.1. Potrzeby i ograniczenia technologii produkcji roślinnej
1.1.1. Nowe kierunki produkcji rolnej
1.1.2. Ograniczone zasoby surowcowe
1.1.3. Wymogi środowiskowe
1.2. Produktywność jednostkowa azotu – stan obecny w Polsce
1.3. Perspektywy zwiększenia wykorzystania azotu przez rośliny uprawne
1.3.1. Wykorzystanie azotu
1.3.2. Regulacja odczynu gleby a gospodarka azotem
1.3.3. Gospodarka wodą a gospodarka azotem w rolnictwie
1.3.4. Rośliny motylkowate a produktywność gleb uprawnych
1.3.5. Genetyczna kontrola gospodarki azotem
1.4. Żywieniowa wartość produktów roślinnych
1.4.1. Dieta zbożowa – skutki dla człowieka
1.4.2. Biofortyfikacja
1.5. Homeostaza żywieniowa rośliny – cele i uwarunkowania
Część II. ROŚLINY OLEISTE
Rozdział 2. Kierunki i warunki gospodarczego użytkowania
2.1. Biologia i morfologia roślin
2.1.1. Rzepak – pochodzenie i odmiany
2.1.2. Pozostałe rośliny oleiste
2.1.3. Morfologia rzepaku
2.1.4. Skład chemiczny nasion
2.1.5. Kierunki użytkowania
2.2. Czynniki naturalne i środowiskowe produkcji
2.2.1. Wymagania termiczne
2.2.2. Wymagania wodne
2.2.3. Krytyczne fazy rozwoju
2.2.4. Gleba
2.2.5. Stanowisko i systemy uprawy
2.2.6. Plony maksymalne i rzeczywiste w Polsce
Rozdział 3. Technologia nawożenia
3.1. Fizjologia plonowania rzepaku
3.1.1. Dynamika akumulacji biomasy wiosną
3.1.2. Dynamika akumulacji azotu
3.1.3. Elementy struktury plonu
3.2. Potrzeby pokarmowe łanu
3.2.1. Akumulacja składników – dojrzałość pełna
3.2.2. Fazy krytyczne pobierania i objawy niedoborów składników
3.2.3. Funkcje plonotwórcze składników mineralnych
3.3. Diagnoza stanu odżywienia
Elementy technologia nawożenia
3.4.1. Warunki prowadzenia plantacji
3.4.2. Etapy budowy systemów nawożenia
3.4.3. Nawożenie podstawowe – regulacja żyzności gleby
3.4.3.1. Regulacja odczynu gleby – wapnowanie
3.4.3.2. Systemy nawożenia fosforem i potasem
3.4.3.3. Termin nawożenia i dobór nawozów
3.4.4. Zasady nawożenia azotem
3.4.4.1. Nawożenie azotem jesienią
3.4.4.2. Wyznaczenie wiosennej dawki nawozowej azotu
3.4.4.3. Termin, podział dawki azotu i dobór nawozów azotowych
3.4.5. Zabiegi nawozowe kontrolujące efektywność azotu
3.4.5.1. Magnez
3.4.5.2. Siarka
3.4.5.3. Mikroelementy
Rozdział 4. Len i słonecznik
4.1. Len
4.1.1. Wymagania produkcyjne
4.1.2. Fizjologia wzrostu i plonowania
4.1.3. Elementy technologii nawożenia
4.1.3.1. Warunki prowadzenia łanu
4.1.3.2. Potrzeby pokarmowe i stan odżywienia
4.2. Słonecznik
4.2.1. Wymagania produkcyjne
4.2.2. Fizjologia plonowania
4.2.3. Elementy technologii nawożenia
4.2.3.1. Warunki prowadzenia łanu
4.2.3.2. Potrzeby pokarmowe i ocena stanu odżywienia
4.2.3.3. Wyznaczanie dawek i dobór nawozów
Część III. BURAKI CUKROWE
Rozdział 5. Kierunki i warunki gospodarczego użytkowania
5.1. Biologia gatunku
5.1.1. Systematyka i pochodzenie
5.1.2. Morfologia rośliny
5.2. Skład chemiczny korzeni
5.3. Wartość gospodarcza buraków
5.3.1. Regulacja rynku cukru – kwota produkcyjna
5.3.2. Wykorzystanie surowca
5.4. Czynniki naturalne i agrotechniczne produkcji
5.4.1. Warunki meteorologiczne
5.4.2. Stanowisko – gleba
5.4.3. Stanowisko i uprawa roli
5.5. Plony potencjalne i rzeczywiste
Rozdział 6. Technologia nawożenia
6.1. Fizjologia plonowania buraka cukrowego
6.1.1. Dynamika akumulacji suchej masy
6.1.2. Elementy struktury plonu
6.2. Potrzeby pokarmowe plantacji
6.2.1. Akumulacja składników – zbiór
6.2.2. Fazy krytyczne pobierania składników mineralnych i objawy ich niedoborów
6.2.3. Funkcje plonotwórcze składników mineralnych w roślinie
6.2.4. Składniki mineralne i jakość plonu
6.3. Ocena stanu odżywienia plantacji
6.4. Elementy technologii nawożenia
6.4.1. Warunki prowadzenia plantacji
6.4.2. Regulacja odczynu gleby – wapnowanie
6.4.3. Nawozy naturalne i organiczne
6.5. Systemy nawożenia potasem
6.6. Systemy nawożenia fosforem
6.7. System nawożenia azotem
6.8. Żywieniowe bilansowanie azotu – sód, magnez i siarka
6.9. Mikroelementy
6.10. Wybór techniki stosowania nawozów mineralnych
Część IV. ZIEMNIAKI
Rozdział 7. Kierunki i warunki gospodarczego użytkowania
7.1. Systematyka i pochodzenie
7.2. Morfologia rośliny
7.3. Kierunki gospodarczego użytkowania
7.3.1. Skład chemiczny bulw
7.3.2. Kierunki użytkowania
7.4. Czynniki środowiskowe i agrotechniczne produkcji
7.4.1. Wymagania termiczne
7.4.2. Wymagania wodne
7.4.3. Fazy rozwojowe
7.4.4. Stanowisko: gleba i zmianowanie
7.4.5. Czynniki redukujące plony
7.5. Plony potencjalne i rzeczywiste
Rozdział 8. Technologia nawożenia
8.1. Fizjologia plonowania
8.1.1. Akumulacja biomasy
8.1.2. Elementy struktury plonu
8.2. Potrzeby pokarmowe
8.2.1. Akumulacja składników
8.2.2. Fazy krytyczne pobierania i objawy niedoborów
8.2.3. Funkcje plonotwórcze składników mineralnych w roślinie
8.2.4. Składniki mineralne a jakość plonu
8.3. Ocena stanu odżywienia rośliny w pełni wegetacji
8.4. Elementy technologii nawożenia
8.4.1. Warunki prowadzenia plantacji
8.4.2. Regulacja odczynu gleby – wapnowanie
8.4.3. Nawozy naturalne i organiczne
8.4.4. Zasady nawożenia fosforem i potasem
8.4.5. Wyznaczanie dawki azotu
8.4.6. Makroskładniki wspomagające azot
8.4.7. Mikroelementy
Część V. ROŚLINY STRĄCZKOWE
Rozdział 9. Środowisko produkcji i użytkowanie
9.1. Użytkowanie gospodarcze
9.1.1. Systematyka i pochodzenie
9.1.2. Budowa i skład chemiczny nasion
9.1.2.1. Strąki i nasiona
9.1.2.2. Skład chemiczny nasion
9.1.2.3. Substancje antyżywieniowe
9.1.3. Znaczenie gospodarcze
9.2. Czynniki naturalne i środowiskowe produkcji
9.2.1. Warunki meteorologiczne
9.2.1.1. Wymagania termiczne
9.2.1.2. Fazy rozwojowe
9.2.1.3. Potrzeby wodne
9.2.2. Gleba
9.2.3. Elementy agrotechniki podstawowej
9.3. Plony maksymalne i rzeczywiste w Polsce
Rozdział 10. Technologia nawożenia
10.1. Fizjologia plonowania
10.1.1. Morfologia roślin i fazy rozwoju
101.2. Akumulacja biomasy
10.1.3. Dynamika akumulacji azotu
10.2. Potrzeby pokarmowe łanu
10.2.1. Dynamika akumulacji – objawy niedoborów składników pokarmowych
10.2.2. Funkcje plonotwórcze składników pokarmowych
10.2.3. Akumulacja składników pokarmowych w stadium dojrzałości fizjologicznej
10.3. Elementy technologii nawożenia
10.3.1. Zasady prowadzenia łanu
10.3.2. Etapy budowy technologii nawożenia
10.3.3. Regulacja żyzności gleby
10.3.4. Azot
10.3.5. Makroskładniki drugoplanowe
10.3.6. Mikroelementy
LITERATURA
ZAŁĄCZNIKI
Tytuł |
Technologie nawożenia roślin uprawnych – fizjologia plonowania TOM 2 Zboża i kukurydza |
Autor |
Witold Grzebisz |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2012 |
Liczba stron |
280 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01079-1 |
„Technologie nawożenia roślin uprawnych - fizjologia plonowania" to książka, która uwzględnia wszystkie te elementy wiedzy i umiejętności, które winien posiadać producent rolny, aby samodzielnie opracować efektywną strategię wykorzystania potencjału plonotwórczego rośliny uprawianej aktualnie w danych warunkach siedliska (polu). W każdym rozdziale książki przedstawiono m.in. podstawowe aspekty fizjologii plonowania, włącznie ze szczegółowym wskazaniem krytycznych faz (stadiów) formowania plonu, jak i roli składników pokarmowych niezbędnych w tym procesie. Przedstawiono również najważniejsze elementy technologii nawożenia dla omawianych grup roślin uprawnych tak, aby umożliwiły czytelnikowi zrozumienie funkcjonujących mechanizmów i w rezultacie samodzielne opracowanie technologii nawożenia.
Książka składa się z dwóch tomów. W pierwszym omówiono technologie nawożenia roślin oleistych, okopowych i strączkowych, a w drugim - kukurydzy i zbóż.
Część I ZBOŻA
Rozdział 1. Biologia i użytkowanie 8
1.1. Biologia i morfologia roślin 10
1.1.1. Pochodzenie i systematyka zbóż 10
1.1.2. Budowa morfologiczna 15
1.1.3. System korzeniowy 16
1.1.4. Źdźbło 21
1.2. Budowa i skład chemiczny ziarniaka 25
1.3. Skład chemiczny słomy 31
1.4. Kierunki użytkowania 35
Rozdział 2. Czynniki naturalne i środowiskowe produkcji 45
2.1. Wymagania termiczne 45
2.2. Wymagania wodne 50
2.3. Rozwój zbóż 56
2.4. Charakterystyka warunków klimatycznych w Polsce 61
2.5. Gleba 63
2.6. Stanowisko i systemy uprawy 66
2.7. Plony maksymalne i rzeczywiste w Polsce 69
Rozdział 3. Fizjologia plonowania 72
3.1. Dynamika akumulacji biomasy 72
3.2. Dynamika akumulacji azotu 80
3.3. Wskaźniki gospodarki azotem w łanie 89
3.4. Struktura plonu ziarna 93
3.4.1. Krytyczne okresy rozwoju łanu 93
3.4.2. Budowa struktury łanu i plonu 99
3.4.3. Prognoza plonu ziarna 100
Rozdział 4. Potrzeby pokarmowe zbóż 104
4.1. Akumulacja składników pokarmowych 104
4.2. Fazy krytyczne pobierania i objawy niedoborów składników pokarmowych 109
4.3. Udział składników mineralnych w formowaniu plonu ziarna 119
4.4. Wpływ składników mineralnych na ilość i jakość plonu 124
4.4.1. Azot 124
4.4.2. Fosfor i potas 132
4.4.3. Magnez i siarka 133
4.4.4. Mikroelementy 138
4.5. Wskaźniki stanu odżywienia 139
Rozdział 5. Nawożenie zbóż ozimych 146
5.1. Założenia technologiczne 146
5.1.1. Cele produkcji 146
5.1.2. Wymagania podstawowe łanu zbóż 147
5.1.3. Zasady gospodarki azotem 147
5.1.4. Zasady prowadzenia łanu 148
5.2. Potrzeby pokarmowe łanu 152
5.3. Rewitalizacja żyzności gleby 153
5.4. Regulacja żyzności gleby - wapnowanie 157
5.5. System nawożenia fosforem i potasem 158
5.5.1. Założenia technologiczne 158
5.5.2. Bilans fosforu i potasu w zmianowaniu 159
5.5.3. Termin nawożenia fosforem i potasem 161
5.6. System nawożenia azotem 163
5.6.1. Założenia technologiczne 163
5.6.2. Dawka pierwsza - podstawowa 164
5.6.3. Dawka druga - korekcyjna 165
5.6.4. Nawożenie na kłos - jakość plonu pszenicy
konsumpcyjnej 167
5.6.5. Kontrola gospodarki azotowej łanu - nawożenie siarką i magnezem 168
5.6.6. Mikroskładniki 171
Rozdział 6. Nawożenie zbóż jarych 174
6.1. Jęczmień jary - browarny 174
6.1.1. Założenia technologiczne 174
6.1.2. Potrzeby pokarmowe łanu 178
6.1.3. Regulacja produktywności gleby 179
6.1.4. Kontrola dawki i stanu odżywienia roślin azotem 180
6.2. Pozostałe zboża jare 184
6.2.1. Założenia technologiczne 184
6.2.2. Potrzeby pokarmowe łanu 186
6.2.3. Regulacja żyzności gleby 186
6.2.4. Dawki i kontrola odżywienia roślin azotem 188
Część II. KUKURYDZA
Rozdział 7. Kierunki i warunki gospodarczego użytkowania 194
7.1. Biologia i morfologia rośliny 194
7.1.1. Pochodzenie i współczesne formy użytkowe 194
7.1.2. Morfologia rośliny 196
7.1.3. Budowa i skład chemiczny ziarniaka – odmiany botaniczne 200
7.1.4. Kierunki użytkowania 202
7.2. Czynniki naturalne i środowiskowe 205
7.2.1. Warunki termiczne 206
7.2.2. Warunki wodne 208
7.2.3. Gleba 210
7.3. Plony 211
7.3.1. Plony rekordowe 211
7.3.2. Plony rzeczywiste i maksymalne w Polsce 213
Rozdział 8. Technologia nawożenia 215
8.1. Fizjologia plonowania 215
8.1.1. Dynamika akumulacji biomasy 215
8.1.2. Dynamika akumulacji azotu 218
8.1.3. Formowanie elementów struktury plonu 222
8.2. Potrzeby pokarmowe 227
8.2.1. Akumulacja składników 227
8.2.2. Fazy krytyczne pobierania i objawy niedoborów składników 233
8.2.3. Składniki mineralne - formowanie elementów struktury plonu ziarna 240
8.3. Diagnoza stanu odżywienia 248
8.4. Elementy technologii nawożenia 252
8.4.1. Warunki prowadzenia plantacji i etapy tworzenia technologii 252
8.4.2. Nawozy naturalne i zabiegi korygujące żyzność gleby 253
8.4.3. Nawożenie podstawowe - regulacja żyzności gleby 257
8.4.3.1. Wapnowanie 257
8.4.3.2. System nawożenia fosforem i potasem 258
8.4.4. Nawożenie azotem 262
8.4.4.1. Wyznaczanie dawki azotu 262
8.4.4.2. Termin stosowania i dobór nawozów azotowych 265
8.4.5. System kontroli azotu - nawożenie magnezem i siarką 266
8.4.6. Mikroelementy 268
LITERATURA 270
ZAŁĄCZNIK 278