"Technologie nawożenia roślin uprawnych -fizjologia plonowania" to książka, która uwzględnia wszystkie teelementy wiedzy i umiejętności, które winien posiadać producent rolny, abysamodzielnie opracować efektywną strategię wykorzystania potencjału plonotwórczegorośliny uprawianej aktualnie w danych warunkach siedliska (polu). W każdymrozdziale książki przedstawiono m.in. podstawowe aspekty fizjologii plonowania,włącznie ze szczegółowym wskazaniem krytycznych faz (stadiów) formowaniaplonu, jak i roli składników pokarmowych niezbędnych w tym procesie.Przedstawiono również najważniejsze elementy technologii nawożenia dla omawianychgrup roślin uprawnych tak, aby umożliwiły czytelnikowi zrozumienie funkcjonującychmechanizmów i w rezultacie samodzielne opracowanie technologii nawożenia.
Książka składa się z dwóch tomów. Wpierwszym omówiono technologie nawożenia roślin oleistych, okopowych i strączkowych,a w drugim - kukurydzy i zbóż.
Część I ZBOŻA
Rozdział 1. Biologia i użytkowanie 8
1.1. Biologia i morfologia roślin 10
1.1.1. Pochodzenie i systematyka zbóż 10
1.1.2. Budowa morfologiczna 15
1.1.3. System korzeniowy 16
1.1.4. Źdźbło 21
1.2. Budowa i skład chemiczny ziarniaka 25
1.3. Skład chemiczny słomy 31
1.4. Kierunki użytkowania 35
Rozdział 2. Czynniki naturalne i środowiskoweprodukcji 45
2.1. Wymagania termiczne 45
2.2. Wymagania wodne 50
2.3. Rozwój zbóż 56
2.4. Charakterystyka warunków klimatycznychw Polsce 61
2.5. Gleba 63
2.6. Stanowisko i systemy uprawy 66
2.7. Plony maksymalne i rzeczywiste wPolsce 69
Rozdział 3. Fizjologia plonowania 72
3.1. Dynamika akumulacji biomasy 72
3.2. Dynamika akumulacji azotu 80
3.3. Wskaźniki gospodarki azotem w łanie 89
3.4. Struktura plonu ziarna 93
3.4.1. Krytyczne okresy rozwoju łanu 93
3.4.2. Budowa struktury łanu i plonu 99
3.4.3. Prognoza plonu ziarna 100
Rozdział 4. Potrzeby pokarmowe zbóż 104
4.1. Akumulacja składników pokarmowych 104
4.2. Fazy krytyczne pobierania i objawyniedoborów składników pokarmowych 109
4.3. Udział składników mineralnych wformowaniu plonu ziarna 119
4.4. Wpływ składników mineralnych na ilośći jakość plonu 124
4.4.1. Azot 124
4.4.2. Fosfor i potas 132
4.4.3. Magnez i siarka 133
4.4.4. Mikroelementy 138
4.5. Wskaźniki stanu odżywienia 139
Rozdział 5. Nawożenie zbóż ozimych 146
5.1. Założenia technologiczne 146
5.1.1. Cele produkcji 146
5.1.2. Wymagania podstawowe łanu zbóż 147
5.1.3. Zasady gospodarki azotem 147
5.1.4. Zasady prowadzenia łanu 148
5.2. Potrzeby pokarmowe łanu 152
5.3. Rewitalizacja żyzności gleby 153
5.4. Regulacja żyzności gleby - wapnowanie 157
5.5. System nawożenia fosforem i potasem 158
5.5.1. Założenia technologiczne 158
5.5.2. Bilans fosforu i potasu wzmianowaniu 159
5.5.3. Termin nawożenia fosforem i potasem 161
5.6. System nawożenia azotem 163
5.6.1. Założenia technologiczne 163
5.6.2. Dawka pierwsza - podstawowa 164
5.6.3. Dawka druga - korekcyjna 165
5.6.4. Nawożenie na kłos - jakość plonupszenicy
konsumpcyjnej 167
5.6.5. Kontrola gospodarki azotowej łanu -nawożenie siarką i magnezem 168
5.6.6. Mikroskładniki 171
Rozdział 6. Nawożenie zbóż jarych 174
6.1. Jęczmień jary - browarny 174
6.1.1. Założenia technologiczne 174
6.1.2. Potrzeby pokarmowe łanu 178
6.1.3. Regulacja produktywności gleby 179
6.1.4. Kontrola dawki i stanu odżywieniaroślin azotem 180
6.2. Pozostałe zboża jare 184
6.2.1. Założenia technologiczne 184
6.2.2. Potrzeby pokarmowe łanu 186
6.2.3. Regulacja żyzności gleby 186
6.2.4. Dawki i kontrola odżywienia roślinazotem 188
Część II. KUKURYDZA
Rozdział 7. Kierunki i warunki gospodarczegoużytkowania 194
7.1. Biologia i morfologia rośliny 194
7.1.1. Pochodzenie i współczesne formyużytkowe 194
7.1.2. Morfologia rośliny 196
7.1.3. Budowa i skład chemiczny ziarniaka -odmiany botaniczne 200
7.1.4. Kierunki użytkowania 202
7.2. Czynniki naturalne i środowiskowe 205
7.2.1. Warunki termiczne 206
7.2.2. Warunki wodne 208
7.2.3. Gleba 210
7.3. Plony 211
7.3.1. Plony rekordowe 211
7.3.2. Plony rzeczywiste i maksymalne wPolsce 213
Rozdział 8. Technologia nawożenia 215
8.1. Fizjologia plonowania 215
8.1.1. Dynamika akumulacji biomasy 215
8.1.2. Dynamika akumulacji azotu 218
8.1.3. Formowanie elementów struktury plonu 222
8.2. Potrzeby pokarmowe 227
8.2.1. Akumulacja składników 227
8.2.2. Fazy krytyczne pobierania i objawyniedoborów składników 233
8.2.3. Składniki mineralne - formowanieelementów struktury plonu ziarna 240
8.3. Diagnoza stanu odżywienia 248
8.4. Elementy technologii nawożenia 252
8.4.1. Warunki prowadzenia plantacji ietapy tworzenia technologii 252
8.4.2. Nawozy naturalne i zabiegikorygujące żyzność gleby 253
8.4.3. Nawożenie podstawowe - regulacjażyzności gleby 257
8.4.3.1. Wapnowanie 257
8.4.3.2. System nawożenia fosforem ipotasem 258
8.4.4. Nawożenie azotem 262
8.4.4.1. Wyznaczanie dawki azotu 262
8.4.4.2. Termin stosowania i dobór nawozówazotowych 265
8.4.5. System kontroli azotu - nawożeniemagnezem i siarką 266
8.4.6. Mikroelementy 268
LITERATURA 270
ZAŁĄCZNIK 278