Tytuł |
Technologie nawożenia roślin uprawnych – fizjologia plonowania TOM 1 Oleiste, okopowe i strączkowe |
Autor |
Witold Grzebisz |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
415 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01078-4 |
Książka „Technologia nawożenia roślin uprawnych – fizjologia plonowania” uwzględnia wszystkie te elementy wiedzy i umiejętności, które winien posiadać producent rolny, aby samodzielnie, korzystając z podanych wskazówek, opracować efektywną strategię wykorzystania potencjału plonotwórczego rośliny uprawianej aktualnie w danych warunkach siedliska (polu). W każdym rozdziale przedstawiono m.in. podstawowe aspekty fizjologii plonowania, włącznie ze szczegółowym wskazaniem krytycznych faz (stadiów) formowania plonu, jak i roli składników pokarmowych niezbędnych w tym procesie. Przedstawiono również najważniejsze elementy technologii nawożenia dla omawianych grup roślin uprawnych tak, aby umożliwiły czytelnikowi zrozumienie funkcjonujących mechanizmów i w rezultacie samodzielne opracowanie technologii nawożenia dla uprawianych w gospodarstwie roślin.
Książka składa się z dwóch tomów. Pierwszy dotyczy technologii nawożenia roślin oleistych, okopowych i strączkowych, a drugi – kukurydzy i zbóż.
SPIS TREŚCI
Część I: WARUNKI PRODUKCJI ROŚLINNEJ
Rozdział 1. Uwarunkowania produkcyjne XXI wieku
1.1. Potrzeby i ograniczenia technologii produkcji roślinnej
1.1.1. Nowe kierunki produkcji rolnej
1.1.2. Ograniczone zasoby surowcowe
1.1.3. Wymogi środowiskowe
1.2. Produktywność jednostkowa azotu – stan obecny w Polsce
1.3. Perspektywy zwiększenia wykorzystania azotu przez rośliny uprawne
1.3.1. Wykorzystanie azotu
1.3.2. Regulacja odczynu gleby a gospodarka azotem
1.3.3. Gospodarka wodą a gospodarka azotem w rolnictwie
1.3.4. Rośliny motylkowate a produktywność gleb uprawnych
1.3.5. Genetyczna kontrola gospodarki azotem
1.4. Żywieniowa wartość produktów roślinnych
1.4.1. Dieta zbożowa – skutki dla człowieka
1.4.2. Biofortyfikacja
1.5. Homeostaza żywieniowa rośliny – cele i uwarunkowania
Część II. ROŚLINY OLEISTE
Rozdział 2. Kierunki i warunki gospodarczego użytkowania
2.1. Biologia i morfologia roślin
2.1.1. Rzepak – pochodzenie i odmiany
2.1.2. Pozostałe rośliny oleiste
2.1.3. Morfologia rzepaku
2.1.4. Skład chemiczny nasion
2.1.5. Kierunki użytkowania
2.2. Czynniki naturalne i środowiskowe produkcji
2.2.1. Wymagania termiczne
2.2.2. Wymagania wodne
2.2.3. Krytyczne fazy rozwoju
2.2.4. Gleba
2.2.5. Stanowisko i systemy uprawy
2.2.6. Plony maksymalne i rzeczywiste w Polsce
Rozdział 3. Technologia nawożenia
3.1. Fizjologia plonowania rzepaku
3.1.1. Dynamika akumulacji biomasy wiosną
3.1.2. Dynamika akumulacji azotu
3.1.3. Elementy struktury plonu
3.2. Potrzeby pokarmowe łanu
3.2.1. Akumulacja składników – dojrzałość pełna
3.2.2. Fazy krytyczne pobierania i objawy niedoborów składników
3.2.3. Funkcje plonotwórcze składników mineralnych
3.3. Diagnoza stanu odżywienia
Elementy technologia nawożenia
3.4.1. Warunki prowadzenia plantacji
3.4.2. Etapy budowy systemów nawożenia
3.4.3. Nawożenie podstawowe – regulacja żyzności gleby
3.4.3.1. Regulacja odczynu gleby – wapnowanie
3.4.3.2. Systemy nawożenia fosforem i potasem
3.4.3.3. Termin nawożenia i dobór nawozów
3.4.4. Zasady nawożenia azotem
3.4.4.1. Nawożenie azotem jesienią
3.4.4.2. Wyznaczenie wiosennej dawki nawozowej azotu
3.4.4.3. Termin, podział dawki azotu i dobór nawozów azotowych
3.4.5. Zabiegi nawozowe kontrolujące efektywność azotu
3.4.5.1. Magnez
3.4.5.2. Siarka
3.4.5.3. Mikroelementy
Rozdział 4. Len i słonecznik
4.1. Len
4.1.1. Wymagania produkcyjne
4.1.2. Fizjologia wzrostu i plonowania
4.1.3. Elementy technologii nawożenia
4.1.3.1. Warunki prowadzenia łanu
4.1.3.2. Potrzeby pokarmowe i stan odżywienia
4.2. Słonecznik
4.2.1. Wymagania produkcyjne
4.2.2. Fizjologia plonowania
4.2.3. Elementy technologii nawożenia
4.2.3.1. Warunki prowadzenia łanu
4.2.3.2. Potrzeby pokarmowe i ocena stanu odżywienia
4.2.3.3. Wyznaczanie dawek i dobór nawozów
Część III. BURAKI CUKROWE
Rozdział 5. Kierunki i warunki gospodarczego użytkowania
5.1. Biologia gatunku
5.1.1. Systematyka i pochodzenie
5.1.2. Morfologia rośliny
5.2. Skład chemiczny korzeni
5.3. Wartość gospodarcza buraków
5.3.1. Regulacja rynku cukru – kwota produkcyjna
5.3.2. Wykorzystanie surowca
5.4. Czynniki naturalne i agrotechniczne produkcji
5.4.1. Warunki meteorologiczne
5.4.2. Stanowisko – gleba
5.4.3. Stanowisko i uprawa roli
5.5. Plony potencjalne i rzeczywiste
Rozdział 6. Technologia nawożenia
6.1. Fizjologia plonowania buraka cukrowego
6.1.1. Dynamika akumulacji suchej masy
6.1.2. Elementy struktury plonu
6.2. Potrzeby pokarmowe plantacji
6.2.1. Akumulacja składników – zbiór
6.2.2. Fazy krytyczne pobierania składników mineralnych i objawy ich niedoborów
6.2.3. Funkcje plonotwórcze składników mineralnych w roślinie
6.2.4. Składniki mineralne i jakość plonu
6.3. Ocena stanu odżywienia plantacji
6.4. Elementy technologii nawożenia
6.4.1. Warunki prowadzenia plantacji
6.4.2. Regulacja odczynu gleby – wapnowanie
6.4.3. Nawozy naturalne i organiczne
6.5. Systemy nawożenia potasem
6.6. Systemy nawożenia fosforem
6.7. System nawożenia azotem
6.8. Żywieniowe bilansowanie azotu – sód, magnez i siarka
6.9. Mikroelementy
6.10. Wybór techniki stosowania nawozów mineralnych
Część IV. ZIEMNIAKI
Rozdział 7. Kierunki i warunki gospodarczego użytkowania
7.1. Systematyka i pochodzenie
7.2. Morfologia rośliny
7.3. Kierunki gospodarczego użytkowania
7.3.1. Skład chemiczny bulw
7.3.2. Kierunki użytkowania
7.4. Czynniki środowiskowe i agrotechniczne produkcji
7.4.1. Wymagania termiczne
7.4.2. Wymagania wodne
7.4.3. Fazy rozwojowe
7.4.4. Stanowisko: gleba i zmianowanie
7.4.5. Czynniki redukujące plony
7.5. Plony potencjalne i rzeczywiste
Rozdział 8. Technologia nawożenia
8.1. Fizjologia plonowania
8.1.1. Akumulacja biomasy
8.1.2. Elementy struktury plonu
8.2. Potrzeby pokarmowe
8.2.1. Akumulacja składników
8.2.2. Fazy krytyczne pobierania i objawy niedoborów
8.2.3. Funkcje plonotwórcze składników mineralnych w roślinie
8.2.4. Składniki mineralne a jakość plonu
8.3. Ocena stanu odżywienia rośliny w pełni wegetacji
8.4. Elementy technologii nawożenia
8.4.1. Warunki prowadzenia plantacji
8.4.2. Regulacja odczynu gleby – wapnowanie
8.4.3. Nawozy naturalne i organiczne
8.4.4. Zasady nawożenia fosforem i potasem
8.4.5. Wyznaczanie dawki azotu
8.4.6. Makroskładniki wspomagające azot
8.4.7. Mikroelementy
Część V. ROŚLINY STRĄCZKOWE
Rozdział 9. Środowisko produkcji i użytkowanie
9.1. Użytkowanie gospodarcze
9.1.1. Systematyka i pochodzenie
9.1.2. Budowa i skład chemiczny nasion
9.1.2.1. Strąki i nasiona
9.1.2.2. Skład chemiczny nasion
9.1.2.3. Substancje antyżywieniowe
9.1.3. Znaczenie gospodarcze
9.2. Czynniki naturalne i środowiskowe produkcji
9.2.1. Warunki meteorologiczne
9.2.1.1. Wymagania termiczne
9.2.1.2. Fazy rozwojowe
9.2.1.3. Potrzeby wodne
9.2.2. Gleba
9.2.3. Elementy agrotechniki podstawowej
9.3. Plony maksymalne i rzeczywiste w Polsce
Rozdział 10. Technologia nawożenia
10.1. Fizjologia plonowania
10.1.1. Morfologia roślin i fazy rozwoju
101.2. Akumulacja biomasy
10.1.3. Dynamika akumulacji azotu
10.2. Potrzeby pokarmowe łanu
10.2.1. Dynamika akumulacji – objawy niedoborów składników pokarmowych
10.2.2. Funkcje plonotwórcze składników pokarmowych
10.2.3. Akumulacja składników pokarmowych w stadium dojrzałości fizjologicznej
10.3. Elementy technologii nawożenia
10.3.1. Zasady prowadzenia łanu
10.3.2. Etapy budowy technologii nawożenia
10.3.3. Regulacja żyzności gleby
10.3.4. Azot
10.3.5. Makroskładniki drugoplanowe
10.3.6. Mikroelementy
LITERATURA
ZAŁĄCZNIKI