TECHNOLOGICZNE PODSTAWY PROJEKTOWANIA ODLEWNI
WYBRANE ZAGADNIENIA
Adam Gierek
Henryk Sioda
Wydawnictwo: Śląsk, 1973
Oprawa: twarda płócienna
Stron: 338
Stan: bardzo dobry, nieaktualne pieczątki
W książce omówiono wybrane zagadnienia stanowiące podstawę do prawidłowego zaprojektowania nowych i rekonstrukcji odlewni już istniejących, ze szczególnym uwzględnieniem wytapialni z piecami indukcyjnymi. Opisano w niej stosowane tworzywa i sposoby przygotowania ich do odlewania, sporządzanie jednorazowych form i rdzeni, zalewanie i studzenie zalanych form, ich wybijanie i powrót masy formerskiej do obiegu, oczyszczanie i wykończanie odlewów, nowoczesne metody kontroli technicznej w odlewni. Poza tym podano w niej niektóre zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w odlewni oraz stosowane systemy planowania i zarządzania.
Książka przeznaczona jest dla projektantów zatrudnionych w biurach projektowych i w przemyśle oraz dla szerokiego ogółu odlewników. Moze ona również służyć pomoca studentom wydziałów odlewniczych.
SPIS TREŚCI: Wstęp
1. ZNACZENIE ODLEWNICTWA I ROLA PROJEKTOWANIA NOWYCH ORAZ REKONSTRUKCJI ISTNIEJĄCYCH ODLEWNI 1.1. Znaczenie odlewnictwa w gospodarce narodowej.
1.2. Rola krajowego przemysłu budowy maszyn i urządzeń odlewniczych w budowie i modernizacji odlewni
2. OGÓLNE PODSTAWY PROJEKTOWANIA 2.1. Pojęcia podstawowe
2.2. Program produkcyjny i technologie wytwarzania jako podstawa projektowania
2.3. Metody projektowania oraz możliwości ich uproszczenia
2.4. Fazy projektowania nowych i rekonstrukcji istniejących odlewni
2.5. Tok opracowania dokumentacji.
2.6. Typizacja odlewni.
2.7. Metody optymalizacji w projektowaniu.
Literatura
3. RODZAJE ODLEWNI ORAZ ICH STRUKTURA ORGANIZACYJNA 3.1. Rodzaje odlewni.
3.2. Komórki organizacyjne odlewni
3.3. Wewnętrzna struktura organizacji produkcji w odlewniach
3.4. Metody wyboru specjalizacji odlewni.
Literatura
4. TWORZYWA ODLEWNICZE I SPOSOBY ICH PRZYGOTOWANIA . 4.1. Ogólny podział tworzyw odlewniczych.
4.2. Procesy metalurgiczne w odlewniach
Literatura
5. OGÓLNE PODSTAWY PROJEKTOWANIA WYTAPIALNI Z PIECAMI INDUKCYJNYMI . . 5.1. Tyglowe piece indukcyjne.
5.2. Kanałowe piece indukcyjne stosowane w odlewnictwie.
5.3. Projektowanie wytapialni z piecami indukcyjnymi
Literatura
6. PRZEGLĄD SPOSOBÓW KSZTAŁTOWANIA WYROBÓW W WYNIKU KRYSTALIZACJI CIEKŁEGO METALU Literatura
7. WYTWARZANIE JEDNORAZOWYCH FORM I RDZENI 7.1. Wytwarzanie mas piaskowych i ich obieg w odlewni
7.2. Podstawy projektowania i doboru metod formowania w masach piaskowych.
7.3. Ręczne oraz maszynowe wykonywanie form i rdzeni.
7.4. Suszenie form i rdzeni.
7.5. Transport form i rdzeni
7.6. Formowanie skorupowe.
7.7. Formowanie metodą Shawa.
7.8. Formowanie metodą wytapianych modeli.
Literatura.
8. ZALEWANIE, STUSZENIE ZALANYCH FORM, WYBIJANIE FORM I RDZENI ORAZ POWRÓT MASY FORMIERSKIEJ DO OBIEGU 8.1. Powiązanie wytapialni ze stanowiskiem odbioru ciekłego metalu — jego transport i zalewanie
8.2. Studzenie zalanych form ich wybijanie oraz powrót wybitej masy do obiegu.
Literatura .
9. OCZYSZCZANIE I WYKOŃCZANIE ODLEWÓW 9.1. Sposoby oczyszczania i wykończania odlewów
9.2. Oczyszczanie wstępne odlewów.
9.3. Wykończające oczyszczanie odlewów.
9.4. Obróbka cieplna, chemiczna i elektrochemiczna odlewów
9.5. Naprawa odlewów^.
9.6. Zabezpieczanie powierzchni odlewów przed korozją
9.7. Transport wewnętrzny w odlewni
Literatura
10. NIEKTÓRE NOWOCZESNE METODY KONTROLI TECHNICZNEJ W ODLEWNI 10.1. Organizacja kontroli technicznej w odlewni
10.2. Kontrola przygotowania produkcji
10.3. Kontrola produkcji w odlewni.
10.4. Wybór kryteriów jakości odlewów.
Literatura .
11. GOSPODARKA MATERIAŁOWA W ODLEWNI 11.1. Ogólne wiadomości z zakresu gospodarki materiałowej.
11.2. Magazyny surowców i materiałów w odlewni
11.3. Organizacja magazynów centralnych i podręcznych
11.4. Składowiska osprzętu odlewniczego
11.5. Ważenie materiałów w odlewni
Literatura
12. BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRACY W ODLEWNIACH 12.1. Podstawy bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń
12.2. Wentylacja odlewni.
Literatura
13. SYSTEMY PLANOWANIA I ZARZĄDZANIA W ODLEWNIACH. 13.1. Obliczanie zdolności produkcyjnej odlewni.
13.2. Rozdzielanie załogi na stanowiska pracy
13.3. Systemy zarządzania i planowania produkcji w zakładach odlewniczych i w odlewniach wydziałowych
Literatura