TECHNOLOGIA WYROBÓW KRZEMIONKOWYCH
Tadeusz Ostrowski
Mieczysław Drożdż
Wydawnictwo: WGH, 1963
Oprawa: twarda
Stron: 348
Stan: bardzo dobry, nieaktualne pieczątki
W książce tej podano ogólne wiadomości o wyrobach krzemionkowych i omówiono surowce do produkcji tych wyrobów, przygotowanie mas krzemionkowych, formowanie, suszenie, wypalanie i produkcję wyrobów tudzież ich własności i zastosowanie uwzględniając warunki ich pracy. Ponadto książka zawiera wiadomości dotyczące produkcji zapraw, mas i kitów krzemionkowych oraz sztucznych wyrobów izolacyjnych.
Książka przeznaczona jest dla inżynierów jak również techników zatrudnionych w przemysłach hutniczym oraz materiałów ogniotrwałych i może być pomocna słuchaczom wyższych technicznych zakładów naukowych.
SPIS TREŚCI: 1. Ogólne wiadomości o wyrobach krzemionkowych 1.1. Systematyka wyrobów krzemionkowych
1.2. Historia stosowania surowców i wyrobów krzemionkowych
1.3. Rozwój produkcji wyrobów krzemionkowych w Polsce
1.4. Zastosowanie wyrobów krzemionkowych
2. Surowce krzemionkowe 2.1. Polimorfizm krzemionki
2.2. Odmiany polimorficzne
2.3. Odmiany SiO2
3. Rodzaje surowców do produkcji wyrobów krzemionkowych 3.1. Kwarc żyłowy
3.2. Kryształ górski
3.3. Piaski kwarcowe
3.4. Kwarcyty
3.5. Skały krzemionkowe zawierające chalcedon
3.6. Łupek kwarcytowy
3.7. Złom krzemionkowy
3.8. Ziemia okrzemkowa
3.9. Moler
3.10. Opoki krzemionkowe
3.11. Sztuczny żel krzemionkowy
4. Krajowe surowce do produkcji wyrobów krzemionkowych 4.1. Kwarc i kwarc żyłowy
4.2. Piaski kwarcowe
4.3. Kwarcyty
4.3.1. Kwarcyty z Gryfowa
4.3.2. Krystaliczne kwarcyty z rejonu Kielc
4.3.3. Kwarcyty trzeciorzędowe, tzw. słodkowodne
4.3.4. Kwarcyty cementowe
4.4. Skała chalcedonowa
4.5. Łupek kwarcytowy
5. Katalizatory — mineralizatory 6. Produkcja wyrobów krzemionkowych 7. Przygotowanie surowców 7.1. Wyładowanie surowców
7.2. Składowiska
7.2.1. Składowiska otwarte
7.2.2. Składowiska kryte
7.2.3. Składowiska specjalne
7.3. Oczyszczanie surowców
7.4. Rozdrabnianie surowców
7.4.1. Teoria rozdrabniania
7.4.2. Maszyny do rozdrabniania wstępnego (kruszenia)
7.4.3. Maszyny do przygotowania frakcji pyłowej
7.5. Przesiewanie zmielonych surowców
7.6. Przechowywanie zmielonych surowców
8. Przygotowanie mas krzemionkowych 8.1. Właściwy dobór jakościowy i ilościowy gatunku surowca
8.2. Skład granulometryczny mas krzemionkowych
8.3. Jakość i ilość dodatków katalizatorów oraz materiałów klejących
8.4. Kolejność dodawania poszczególnych składników surowców i wpływ czasu mieszania
8.5. Rodzaj maszyn do mieszania surowców
8.6. Dozowanie surowców i dodatków do maszyn do mieszania
8.7. Namiar surowców
8.8. Dozowanie
8.8.1. Dozowanie za pomocą dozowników mechanicznych
8.8.2. Dozowanie za pomocą wag automatycznych
8.8.3. Dozowanie katalizatorów
8.9. Proces mieszania
8.10. Urządzenia do mieszania
8.11. Przechowywanie mas
9. Formowanie wyrobów krzemionkowych 9.1. Prasowanie wyrobów
9.2. Sposoby formowania
9.3. Formowanie ręczne
9.4. Wyposażenie stanowiska formierza ręcznego
9.5. Przebieg formowania ręcznego
9.6. Formowanie maszynowe
9.6.1. Prasy cierne
9.6.2. Prasy hydrauliczne ze sterowanym cyklem formowania
9.7. Formowanie metodą wibracyjną
10. Suszenie wyrobów 10.1. Warunki i sposoby suszenia
10.2. Suszarnie
11. Wypalanie wyrobów krzemionkowych 11.1. Warunki i sposoby wypalania
11.2. Piece do wypalania wyrobów krzemionkowych
11.2.1. Piece okresowe pojedyncze
11.2.2. Piece okresowe zblokowane
11.2.3. Piece okresowe z rekuperatorem
11.2.4. Piece okresowe okrągłe
11.2.5. Ustawianie wyrobów w piecach okresowych prostokątnych
11.2.6. Krzywa wypalania w piecach okresowych
11.2.7. Wypalanie w piecach okresowych zblokowanych
11.3. Piece do wypalania o ruchu ciągłym
11.3.1. Piece gazowo-komorowe systemu Mendheima
11.3.2. Ustawianie wyrobów w piecach gazowo-komorowych Mendheima
11.3.3. Krzywa wypalania
11.3.4. Piece kręgowe systemu Hofmanna
11.3.5. Piece tunelowe
11.4. Kontrola procesu wypalania
12. Wyroby chromitowo-krzemionkowe 13. Wyroby krzemionkowe z dodatkiem innych surowców 13.1. Próby polepszenia własności wyrobów krzemionkowych przez dodatek ortofosforanu glinu A1PO4
13.2. Wyroby cyrkonowo-krystobałitowe
13.3. Wyroby karborundowo-krzemionkowe
13.4. Wyroby krzemionkowe smołowane
14. Sztuczne izolacyjne wyroby krzemionkowe 14.1. Podstawy produkcji sztucznych wyrobów izolacyjnych
14.2. Metoda pianowa
14.3. Metoda chemiczna
15. Wyroby krzemionkowe topione 16. Produkcja naturalnych wyrobów krzemionkowych 17. Produkcja zapraw, mas i kitów krzemionkowych 17.1. Zaprawy krzemionkowe
17.2. Masy krzemionkowe do ubijania
17.2.1. Masy do pieców indukcyjnych wielkiej częstotliwości
17.2.2. Masy do pieców indukcyjnych małej częstotliwości
17.2.3. Masy do żeliwlaków
17.2.4. Masy do napraw uszkodzonych obmurzy
17.2.5. Masy krzemionkowe ochronne
17.3. Kity krzemionkowe kwasoodporne
17.4. Produkcja zapraw krzemionkowych
17.5. Produkcja mas do ubijania
17.6.1. Masy do pieców indukcyjnych wielkiej częstotliwości
17.6.2. Masy do ubijania w piecach indukcyjnych małej częstotliwości
17.6.3. Masy do napraw uszkodzonych obmurzy
17.6.4. Masy krzemionkowe do elektrycznych pieców łukowych
17.6.5. Produkcja mas ochronnych
17.6.6. Produkcja kitów kwasoodpornych
18. Własności wyrobów krzemionkowych 18.1. Skład chemiczny
18.2. Ogniotrwałość zwykła
18.3. Ogniotrwałość pod obciążeniem
18.4. Temperatura punktu kroplowego
18.5. Wytrzymałość mechaniczna
18.5.1. Wytrzymałość na ściskanie
18.5.2. Wytrzymałość na zginanie
18.5.3. Wytrzymałość na uderzenia
18.5.4. Wytrzymałość na ścieranie
18.6. Wytrzymałość na raptowne zmiany temperatury
18.7. Współczynnik rozszerzalności cieplnej i stała objętość
18.8. Przewodnictwo cieplne
18.9. Ciepło właściwe
18.10. Przewodność elektryczna
18.11. Ciężar właściwy
18.12. Ciężar objętości
18.13. Nasiąkliwość, porowatość względna i całkowita (ogólna)
18.14. Przepuszczalność gazu
18.15. Odporność na działanie żużla
18.16. Odporność na działanie niektórych związków chemicznych
18.17. Mikrostruktura
18.18. Makrostruktura
18.18.1. Wygląd zewnętrzny
18.18.2. Barwa wyrobów krzemionkowych
18.18.3. Przełom
18.19. Dźwięk
18.20. Tolerancje wymiarowe i zachowanie kształtów
19. Kontrola przebiegu procesu produkcyjnego 20. Wybraki produkcyjne 20.1. Wybraki surowcowe
20.2. Wybraki w mlewie surowców
20.3. Wybraki w okresie przygotowania i mieszania mas krzemionkowych
20.4. Wybraki w masach krzemionkowych
20.5. Plastyczność
20.6. Wybraki powstałe podczas formowania
20.7. Wichrowatość
20.8. Krawędzie i naroża
20.9. Porysowane i szorstkie powierzchnie wyrobów
20.10. Wady struktury
20.11. Wytrzymałość mechaniczna
20.12. Wybraki po wysuszeniu wyrobów
20.13. Wybraki w procesie wypalania
20.14. Sortowanie według barwy
21. Zastosowanie i warunki pracy wyrobów krzemionkowych 21.1. Piece martenowskie
21.2. Elektryczne piece łukowe
21.3. Konwertory
21.4. Piece koksownicze
21.5. Gazownie
21.6. Piece szklarskie
21.7. Piece do wytapiania cynku
21.8. Piece wgłębne
21.9. Piece prze pychowe
21.10. Piece do wypalania w przemyśle ceramicznym
21.11. Naturalne wyroby krzemionkowe
21.11.1. Piece szybowe do wypalania wapna
21.11.2. Piece obrotowe do prażenia i wzbogacania rud niklu
21.11.3. Piece walcownicze
21.12. Izolacyjne wyroby krzemionkowe
21.12.1. Wyroby o ciężarze objętości w granicach od 1,2 do 1,4 g/cm3
21.12.2. Wyroby izolacyjne krzemionkowe o ciężarze objętości ok. 1,0 g/cm3
22. Bezpieczeństwo pracy w produkcji wyrobów krzemionkowych 22.1. Powstawanie wypadków w różnych etapach procesu technologicznego
22.2. Choroby zawodowe
22.3. Zagadnienia mikroklimatu stanowisk pracy
Literatura