Część I. Technologia wody
1. Wiadomości ogólne
1.1. Znaczenie wody dla ludności i gospodarki krajowej
1.2. Wody naturalne i ich charakterystyka
1.3. Ocena jakości wody na podstawie przyjętych wskaźników
1.4. Znaczenie jakości ujmowanej wody
2. Wymagania jakościowe dla wód do picia, celów przemysłowych i rolnictwa
2.1. Rodzaje używanych wód
2.2. Wody, których jakość powinna odpowiadać wymaganiom sanitarnym
2.3. Wody, dla których wymagania sanitarne nie odgrywają roli.
3. Procesy technologiczne stosowane przy uzdatnianiu wody
3.1. Znaczenie analizy technologicznej przy ustalaniu koncepcji technologicznej
3.2. Klasyfikacja procesów uzdatniania wody
3.3. Przeznaczenie poszczególnych procesów i przyjęte metody uzdatniania wody
4. Polepszenie jakości wody na ujęciu
4.1. Środki dla poprawienia jakości wody ujmowanej
4.2. Usuwanie ciał pływających, zawieszonych i wleczonych z ujmowanej, polepszonej wody
5. Koagulacja przy klarowaniu i odbarwianiu wody
5.1. Zasada koagulacji
5.2. Stosowane koagulanty
5.3. Środki wspomagające koagulację
5.4. Floiculanty i zasada ich działania.
5.5. Przebieg procesu koagulacji .
5.6. Czynniki oddsiaływające na przebieg koagulacji .
5.7. Wytyczne do przeprowadzenia prawidłowej koagulacji
5.8. Przygotowanie odczynników
5e9. Sposoby dawkowania chemikaliów
Flokulacja
6 Usuwanie zawiesin przez osadzanie
6.1. Osiągany efekt usuwania zawiesin
6.2. Czynniki wpływające na efekt osadzania
6.3. Sposoby usuwania zawiesin
7. Usuwanie zawiesin w zespolonych urządzeniach do mieszania, flokulacji i sedymentacji
7.1. Zasada osadzania przyspieszonego
7*2, Osadzanie w klarownikach z osadem zawieszonym
7.3. Osadzanie w osadnikach z recyrkulacją osadu
8. Usuwanie z wody zawiesin przez filtrowanie
8.1. Zasada filtrowania
8.2. Rodzaje filtrów
8.3. Mikrofiltry
9. Usuwanie z wody żelaza i manganu
9.1. Wiadomości ogólne
9.2. Odżelazianie
9.3. Odmanganianie
9.4. Uaktywnianie złoża przy odmanganianiu i odżela-zianiu wody
10. Stabilizacja wody
10.i. Stabilność wody i jej znaczenie
10.2. Metody odkwaszania stosowane przy stabilizacji wody
11. Odgazowywanie wody
11.i. Wiadomości ogólne
11.2. Odgazowywanie mechaniczne
11.3. Odgazowywanie termiczne
11.4. Odgazowywanie1 ciiemiezne
12. Zmiękczanie wody
12.1. Istota procesu zmiękczania wody
12.2. Znaczenie ekonomiczne zmiękczania wody
12.3. Metody zmiękczania
13. Odmineralizowywanie wody i stosowane metody
13.1. Metoda termiczna
13.2. Metody elektrochemiczne
13.3. Metoda jonitowa
13.4. Osmoza odwrócona
14. Odkrzemianie wody
14.1. Zasada procesu
14.2. Metody odkrzemiania wody
15. Polepszanie fizycznych własności wody .
15.1. Temperatura
15.2. Dodatkowe odbarwianie wody
15.3. Odwadnianie i usuwanie smaku wody
15.4. Wygląd wody i jej klarowność
15.5. Środki do zwalczania obrostów biologicznych
16. Zabezpieczenie wymagań sanitarnych w wodzie
16.1. Względy zdrowotne przy uzdatnianiu wody
16.2. Metody zabezpieczenia wymaganej zawartości fluorków w wodzie
16.3. Usuwanie z wody substancji radioaktywnych
17. Dezynfekcja wody .
17.1. Metody fizyczne dezynfekcji wody
17.2. Metody chemiczne dezynfekcji wody
17.3. Metody oligodynamiczne dezynfekcji wody
18. Inne procesy uzdatniania wody
18.1. Uzdatnianie wód w obiegu chłodniczym
18.2. Niszczenie i usuwanie planktonu
18.3. Uzdatnianie wód do celów kotłowych . .
18.4. Uzdatnianie kondensatu
19. Gospodarka osadami powstającymi przy uzdatnianiu wody .
19.1. Osady i ich charakterystyka
19.2. Stosowane metody usuwania osadów
19.3. Straty wywołane zrzutem osadów
19.4. Odzysk substancji wartościowych z osadu
Część II. Technologia ścieków
1. Wiadomości ogólne .
1.1. Problem ścieków i możliwości jego rozwiązania
1.2. Związek pomiędzy zaopatrywaniem w wodę a oczyszczaniem ścieków . .