Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TECHNOLOGIA WODY hydrotechnologia Kowal SPIS

20-04-2015, 14:01
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9.99 zł     
Użytkownik Profi-Libris
numer aukcji: 5255654667
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 3   
Koniec: 20-04-2015 13:45:25

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

kontakt komentarze nasza oferta strona o mnie

 

przedmiot aukcji:

TECHNOLOGIA WODY

A.L. Kowal

Wydawnictwo: Arkady, 1977
Oprawa: twarda
Stron: 236
Stan: bardzo dobry, nieaktualna pieczątka

Uwzględniając właściwości wód naturalnych, omówiono stosowane przy uzdatnianiu wody podstawowe procesy jednostkowe (sedymentacja, koagulacja, filtracja) i urządzenia, w których są one prowadzone. Podano metody i urządzenia stosowane przy oczyszczaniu wód podziemnych i powierzchniowych oraz uzdatnianiu wód do celów przemysłowych.

Książka jest podręcznikiem akademickim dla studentów wydziałów inżynierii sanitarnej. Mogą z niej korzystać projektanci instalacji do uzdatniania wody.


SPIS TREŚCI:

1. Charakterystyka wody
1.1. Woda w przyrodzie
1.2. Skład wód naturalnych
1.2.1. Skład wód podziemnych
1.2.2. Skład wód powierzchniowych
1.3. Warunki, jakim powinna odpowiadać woda
1.4. Cechy fizyczne wody
1.5. Skład chemiczny wody
1.6. Biologiczne badanie wody
1.7. Badania technologiczne wody
1.8. Wybór sposobu oczyszczania wody

2. Sedymentacja
2.1. Opadanie cząstek w wodzie
2.1.1. Swobodne opadanie cząstek
2.1.2. Zakłócone opadanie cząstek
2.1.3. Opadanie zawiesin kłaczkowatych .
2.2. Osadniki
2.2.1. Osadniki o przepływie poziomym
2.2.2. Osadniki o przepływie pionowym
2.2.3. Osadniki o przepływie poziomo-pionowym
2.2.4. Osadniki odśrodkowe
2.2.5. Osadniki kontaktowe z zawieszonym osadem
2.2.6. Osadniki wielostrumieniowe

3. Koagulacja
3.1. Układy koloidalne w wodach
3.2. Stosowane koagulanty i ich właściwości
3.3. Reakcje chemiczne przy koagulacji
3.4. Dawki koagulantów
3.5. Środki wspomagające koagulację
3.6. Magazynowanie koagulantów i innych reagentów
3.7. Przygotowanie koagulantów, flokulantów i innych chemikaliów do dawkowania
3.7.1. Koagulanty
3.7.2. Mleko wapienne i woda wapienna
3.7.3. Wielkocząsteczkowe flokulanty organiczne
3.7.4. Krzemionka aktywowana
3.8. Dawkowanie reagentów do wody
3.9. Mieszanie reagentów z wodą
3.9.1. Szybkie mieszanie
3.9.2. Wolne mieszanie

4. Filtracja
4.1. Podstawy teorii filtracji
4.2. Materiał filtracyjny
4.3. Filtry powolne
4.4. Filtry pospieszne
4.4.1. Filtry pospieszne otwarte
4.4.2. Pospieszne filtry ciśnieniowe.
4.5. Specjalne rozwiązania filtrów pospiesznych
4.5.1. Filtry bezzaworowe
4.5.2. Filtry suche
4.5.3. Filtry kontaktowe
4.5.4. Dwustrumieniowe filtry pospieszne
4.5.5. Filtry namywane
4.6. Charakterystyka filtrów pospiesznych
4.6.1. Szybkość filtracji
4.6.2. Złoże filtracyjne
4.6.3. Długość cyklu filtracji
4.6.4. Płukanie złoża filtracyjnego
4.6.5. Drenaż filtrów pospiesznych
4.6.6. Koryta popłuczyn
4.6.7. Rurociągi
4.6.8. Regulacja prędkości filtracji

5. Oczyszczanie wód podziemnych
5.1. Usuwanie dwutlenku węgla z wody
5.1.1. Metody fizyczne
5.1.2. Metody chemiczne
5.2. Usuwanie żelaza i manganu
5.2.1. Napowietrzanie i filtracja
5.2.2. Wymiana jonowa
5.2.3. Inne metody
5.3. Filtry do usuwania żelaza i manganu
5.4. Układy technologiczne oczyszczania wody podziemnej
5.4.1. Oczyszczanie wody podziemnej przez napowietrzanie i filtrację
5.4.2. Oczyszczanie wody podziemnej przez napowietrzanie i filtrację kontaktową

6. Oczyszczanie wód powierzchniowych
6.1. Usuwanie substancji smakowych i zapachowych
6.1.1. Przyczyny występowania smaku i zapachu wody
6.1.2. Metody usuwania smaku i zapachu wody
6.1.2.1. Metody konwencjonalne
6.1.2.2. Sorpcja
6.1.2.3. Silne utleniacze
6.1.2.4. Metody łączne
6.2. Dezynfekcja wody
6.2.1. Metody fizyczne dezynfekcji wody
6.2.1.1. Promienie ultrafioletowe
6.2.1.2. Ultradźwięki
6.2.2. Metody chemiczne dezynfekcji wody
6.2.2.1. Chlorowanie
6.2.2.2. Dwutlenek chloru
6.2.2.3. Ozonowanie
6.2.3. Dechloracja
6.3. Układy technologiczne oczyszczania wód powierzchniowych
6.3.1. Infiltracja
6.3.2. Koagulacja
6.3.3. Filtry powolne

7. Uzdatnianie wody do celów przemysłowych
7.1. Uzdatnienie wód chłodniczych
7.1.1. Zabezpieczenie przed korozją układów chłodniczych
7.1.2. Dekarbonizacja wody
7.1.3. Szczepienie wód chłodniczych kwasami
7.2. Uzdatnienie wody do celów kotłowych
7.2.1. Znaczenie składu wody do zasilania kotłów
7.2.2. Wstępne oczyszczanie wody do celów kotłowych
7.2.3. Zmiękczanie wód do celów kotłowych
7.2.4. Demineralizacja wody
7.2.5. Odkrzemianie wody
7.3. Uzdatnianie wody do innych celów
7.4. Procesy w odnowie wody
Wykaz piśmiennictwa

 

 

TECHNOLOGIA WODY hydrotechnologia Kowal SPIS

strona o mnie | nasza oferta | komentarze | kontakt

Copyright © 2011 Profi-Libris Marcin Badocha
created by krzysztofschmidt