Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TECHNOLOGIA TŁUSZCZÓW TŁUSZCZE ZWIERZĘCE ROŚLINNE

21-06-2012, 21:21
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 49.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 2409293841
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 13   
Koniec: 19-06-2012 19:55:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM, KSIĄŻKA MOŻE POSIADAĆ STARE NIEAKTUALNE PIECZĄTKI LUB INNE ZNACZNIKI WŁASNOŚCIOWE) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -
KOSZT WYSYŁKI 8 ZŁ - Koszt uniwersalny, niezależny od ilośći i wagi, dotyczy wysyłki priorytetowej na terenie Polski. Zgadzam się na wysyłkę za granicę (koszt ustalany na podstawie cennika poczty polskiej).

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)

J. PROFIC, L. STĘPNIEWSKI, E. SZMIDTGAL, B. ZYSS
TECHNOLOGIA TŁUSZCZÓW
CZĘŚĆ I
Otrzymywanie tłuszczów zwierzęcych i roślinnych oraz ich rafinowanie i utwardzanie
WARSZAWA 1954
WYDAWNICTWO FRZEMYSŁU LEKKIEGO I SPOŻYWCZEGO
Opiniodawcy: mgr inż. Antoni Klukowski, mgr inż. Stanisław Landau, dr Stefan Natnysłowski
Redaktor naukowy WPLiS mgr inż. Walenty Nowacki





Książka zawiera wiadomości z chemii tłuszczów oraz podaje opisy surowców tłuszczowych i metody ich przerobu w olejarniach, rafineriach, utwar-dzalniach i fabrykach tłuszczów jadalnych. Ponadto w książce podano opisy produkcji mydła, kwasów tłuszczowych, gliceryny i pokostów. Wreszcie książka podaje ogólne wiadomości o polskim przemyśle tłuszczowym z uwzględnieniem zasad dotyczących projektowania i budowy nowych zakładów przemysłowych.
Część pierwsza zawiera rozdziały dotyczące: wiadomości ogólnych, otrzymywania tłuszczów zwierzęcych, otrzymywania i rafinowania tłuszczów roślinnych oraz utwardzania tłuszczów.
Redaktor techniczny J. Mazurek
Korektor techniczny A. Oldziejewska
Autor: mgr inż. Jan Profic Opiniodawcy: mgr inż. A. Klukowski, dr St. Namysłowski




SPIS TREŚCI

I. Wiadomości ogólne o tłuszczach i przemyśle tłuszczowym..... 7
A. Znaczenie tłuszczów dla organizmu ludzkiego....... 7
B. Znaczenie tłuszczu jako surowca przemysłowego...... 8
C. Źródła surowcowe i światowa produkcja tłuszczów...... 9
D. Zadania i zakres produkcji przemysłu tłuszczowego...... 12
E. Polski przemysł tłuszczowy w planie sześcioletnim...... 14
Autor: mgr inż. Ludwik Stępniewski Opiniodawcy: mgr inż. A. Klukowski, mgr inż. E. Szmidtgal
II. Chemia tłuszczów................ 17
A. Ogólne wiadomości o budowie chemicznej tłuszczów..... 17
B. Kwasy tłuszczowe............... 23
1. Kwasy tłuszczowe nasycone........... 23
2. Kwasy tłuszczowe nienasycone........... 25
a. Wiadomości ogólne............. 25
b. Kwasy tłuszczowe nienasycone o jednym podwójnym wiązaniu 27
c. Kwasy tłuszczowe o dwóch podwójnych wiązaniach .... 30
d. Kwasy tłuszczowe o trzech i więcej wiązaniach podwójnych . . 30 e. Hydroksykwasy i kwasy o budowie cyklicznej...... 31
C. Gliceryna ................. 32
D. Własności fizyczne i chemiczne tłuszczów......... 34
E. Tłuszcze naturalne i ich zastosowanie.......... 42
1. Klasyfikacja tłuszczów............. 42
2. Tłuszcze i oleje roślinne............. 43
3. Tłuszcze zwierzęce.............. 48
a. Tłuszcze zwierząt lądowych........... 48
b. Tłuszcze zwierząt i ryb morskich......... 51
F. Woski ...............- . . . 51
1. Wiadomości ogólne o woskach........... 51
2. Alkohole wchodzące w skład wosków......... 53
3. Woski naturalne................ 53
G. Produkty towarzyszące tłuszczom naturalnym ....... 56
1. Fosfatydy ................ 56
2. Sterole ................. 57
3. Witaminy................ 58
4. Chromolipoidy............... 59
5. Inne substancje towarzyszące tłuszczom naturalnym ..... 69
6. Wykrywanie substancji towarzyszących tłuszczom...... 59
H. Wpływ warunków klimatycznych na skład i konsystencję tłuszczów 60
I. Psucie się tłuszczów i olejów podczas magazynowania..... 61
Autor: mgr inż. Bernard Zyss Opiniodawcy: mgr inż. A. Klukowski, mgr inż. S. Landau
III. Otrzymywanie tłuszczów zwierzęcych i rybich oraz wosków .... 64
A. Otrzymywanie tłuszczów zwierzęcych (z wyjątkiem tłuszczu kostnego) 64
B. Otrzymywanie tłuszczu kostnego........... 66
1. Przygotowanie kości do ekstrakcji.......... 66
2. Ekstrahowanie kości.............. "69
OLI i
C. Otrzymywanie tłuszczów z ryb i zwierząt morskich...... 76
D. Otrzymywanie tranów leczniczych.......... 78
E. Otrzymywanie wosków.............. 79
1. Woski zwierzęce .............. 79
2. Woski roślinne............... 80
3. Woski mineralne .....-........ 80
Autor: mgr inż. Jan Profic
Opiniodawcy: mgr inż. A. Klukowski, dr St. Namysłowski
IV. Przerób nasion oleistych......... 81
A. Surowce oleiste................ 81
1. Wiadomości ogólne............. 81
2. Najważniejsze rośliny oleiste............ 83
3. Inne rośliny oleiste.............. 96
B. Magazynowanie surowców oleistych.......... 98
1. Znaczenie magazynów............. 98
2. Procesy zachodzące w nasionach........... 99
3. Magazyny nasion oleistych............ 102
a. Magazyny podłogowe............. 102
b. Silosy................. 103
4. Wyposażenie magazynów nasion . ........ 105
a. Urządzenia do oczyszczania nasion......... 106
b. Suszenie nasion.............. 109
c. Urządzenia transportowe............ 113
d. Ogólne wskazówki dotyczące magazynowania nasion .... IM
C. Przygotowanie nasion do tłoczenia i ekstrakcji....... 117
1. Podstawy procesu tłoczenia nasion.......... 117
a. Budowa nasion oleistych........ . . . . 117
b. Stan tłuszczu w komórce . . , . ....... 118
2. Przygotowanie nasion............. 119
a. Czyszczenie............... 120
b. Suszenie................ 120
T c. Łuszczenie ............... 121
d. Rozdrabnianie ............... i 27
e. Podgrzewanie nasion przed tłoczeniem...... . . 123
3. Odolejanie nasion metodą Skipina........... 130
D. Otrzymywanie oleju przez tłoczenie.......... 131
1. Tłoczenie na prasach hydraulicznych........ . 131
a. Zasada działania prasy hydraulicznej........ 131
b. Konstrukcja pras hydraulicznych......... 132
c. System ciśnieniowy . . . .......... 135
2. Tłoczenie na prasach ślimakowych.......... 137
: - a. Zasady działania i konstrukcja pras ślimakowych..... 137
b. Podział pras ślimakowych........... 139
c. Prasy do tłoczenia wstępnego.......... 140
d. Prasy do tłoczenia końcowego............ i 43
e. Metoda pracy na prasach ślimakowych........ 146
E. Otrzymywanie oleju przez ekstrahowanie......... 147
1. Porównanie metody tłoczeniowej i ekstrakcyjnej...... 147
2. Rozpuszczalniki stosowane do ekstrakcji........ 149
3. Zasady procesu ekstrakcji............ 153
4. Przygotowanie nasion, do ekstrakcji . ......... i J7
5. Metody ekstrahowania............. !58
a. Ekstrakcja przez zalewanie........... 159
b. Ekstrakcja przez wzbogacanie.......... 161
6. Ekstrahowanie w baterii............ 162
7. Ekstrahowanie ciągłe............. 166
8. Destylacja misceli............... 173
a. Filtrowanie misceli............. 173
b. Zasady destylacji misceli........... J74
c. Destylacja periodyczna............ i 74
d. Destylacja ciągła...........- . . . 176
e. Skraplanie par.............. !77
f. Rozdzielanie wody i rozpuszczalnika........ 178
9. Odbenzynowywanie i suszenie śrutu.......... 178
a. Odbenzynowywanie śrutu........... 178
b. Suszenie śrutu .............. 179
10. Straty i odzyskiwanie benzyny........... 180
a. Przyczyny powstawania strat benzyny........ 180
b. Odzyskiwanie benzyny............ 182
F. Ocena metod przerobu nasion............ 183
G. Produkty przerobu nasion oleistych.......... 184
1. Oleje................. . 184
2. Makuchy i śruty............... 185
H. Bilans tłuszczowy olejarni............. 187
Autor: mgr inż. Jan Profic Opiniodawcy: mgr inż. A. Klukowski, dr St. Namysłowski
V Oczyszczanie i rafinowanie tłuszczów.......... 192
A. Zanieczyszczenia zawarte w tłuszczach surowych...... 192
B. Oczyszczanie mechaniczne i odlecytynowanie (hydratacja) tłuszczów 193 1. Oczyszczanie mechaniczne ........... 193
a. Odstawanie............... 193
b. Wirowanie (centryfugowanie).......... 194
c. Sita wibracyjne.............. 195
d. Prasy filtracyjne.............. 195
2. Odlecytynowanie (hydratacja)........... 198
a. Usuwanie fosfatydów............ 198
b. Produkcja lecytyny ............ 201
C. Zasady rafinowania tłuszczów i olejów......... 203
D. Odśluzowanie oleju.............. 204
1. Wiadomości ogólne.............. 204
2. Odśluzowywanie przez hydratację.......... 205
3. Odśluzowywanie olejów przeznaczonych na cele techniczne . . . 206
4. Odśluzowywanie kwasem siarkowym......... 206
E. Odkwaszanie (neutralizacja)............ 207
1. Wiadomości ogólne.............. 207
2. Odkwaszanie alkaliczne............. 208
a. Zasady odkwaszania alkalicznego......... 203
b. Odkwaszanie periodyczne........... 209
c. Odkwaszanie ciągłe............. 213
3. Przemywanie oleju odkwaszonego.......... 214
4. Przerób sopstok'i............... 215
5. Odkwaszanie destylacyjne............ 216
6. Odkwaszanie przez estryfikację.......... 217
7. Odkwaszanie za pomocą rozpuszczalników . . . . . . ... 218
F. Bielenie tłuszczów .............. 213
1. Zasady bielenia tłuszczów............ 218
2. Ziemie bielące............... 220
3. Technologiczny proces bielenia........... 221
4. Odolejanie ziemi bielącej............ 223
G. Odwanianie tłuszczów............. 224
1. Cel i zasady odwaniania............. 224
2. Wytwarzanie próżni............. 227
3. Ogrzewanie oleju . . ..........- . 229
4. Para destylacyjna do odwaniania.......... 230
5. Odwanianie periodyczne ............ 231
a. Aparatura................ 231
b. Przebieg procesu.............. 232
6. Odwanianie ciągłe.............. 234
7. Polerowanie oleju.....,......... 235
H. Svstemy rafinacji................ 236
I. Bilans tłuszczowy rafinerii............. 237
1. Wydajność oleju rafinowanego . .......... 237
2. Sporządzenie bilansu tłuszczowego.......... 238
K. Magazynowanie i transport tłuszczów........... 238
1. Magazynowanie............... 238
2. Transport................ 240
Autor: mgr inż. Jan Profic Opiniodawcy: mgr inż. A. Klukowski, dr St. Namysłowski
VI. Utwardzanie tłuszczów............... 242
A. Znaczenie i rozwój przemysłu utwardzania tłuszczów..... 242
B. Chemizm procesów utwardzania........... 244
1. Kataliza................. 244
2. Reakcje zachodzące podczas procesu utwardzania...... 247
a. Uwodornienie glicerydów ........... 247
b. Izomeryzacja............... 250
c. Przeestryfikowanie glicerydów.......... 251
d. Rozkład hydrolityczny............ 252
e. Rozkład termiczny ............. 252
f. Zmiany w substancjach towarzyszących........ 253
3. Własności tłuszczów utwardzonych.......... 253
C. Katalizator................. 255
1. Otrzymywanie katalizatora............ 255
a. Katalizatory redukowane na sucho......... 253
b. Katalizatory redukowane w oleju......... 256
c. Katalizatory ze stopów............ 253
2. Regeneracja katalizatora mrówczanowego........ 258
D. Otrzymywanie wodoru.............. 260
1. Przegląd metod otrzymywania wodoru........ 260
2. Wodór kontaktowy.............. 261
3. Wodór elektrolityczny............. 263
4. Zbiorniki wodoru .............. 266
5. Suszenie wodoru............... 267
6. Zużycie wodoru............... 267
E. Utwardzanie tłuszczu.............. 268
1. Rafinacja wstępna.............. 268
2. Proces utwardzania.............. 268
a. Podgrzewanie tłuszczu............ 268
b. Uwodornianie............... 269
c. Oczyszczanie wodoru obiegowego......... 272
d. Oddzielanie katalizatora............ 27!-
e. Metody utwardzania ciągłego.......... 275
F. Kontrola procesu i bilans tłuszczowy utwardzalni...... 276
1. Kontrola procesu utwardzania........... 276
2. Bilans tłuszczowy utwardzalni........... 276
Pytania .................... 277



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.