Witam Do kupienia książka "Technologia przemysłów ziemniaczanych - cz. II"
Autorzy: Władysław Bielicki, Roman Kaczmarek, Eugeniusz Pijanowski, Michał SzniolisWydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1954
Stron: 641
Stan dobry, nieaktualne stemple biblioteczne
Posiadam wiele książek o tematyce technicznej - pełną listę mogę przesłać na meila
"Praca zawiera szczegółowe wiadomości z zakresu technologii przemysłów ziemniaczanych – krochmalnictwa, dekstryniarstwa, syropiarstwa i klejów roślinnych. Podano w niej opisy aparatury i urządzeń mechanicznych stosowanych w przemysłach oraz wytyczne do ich obsługi jak również obliczenia dotyczące zużycia surowców, wydajności produktów i gospodarki cieplnej. Po za tym praca zawiera opis metod fizyczno-chemicznych badań stosowanych w przemysłach ziemniaczanych. " Spis treści:
I. Oznaczanie gęstości 1. Definicje wstępne 2. Pomiar gęstości za pomocą areometrów 3. Dokładność i czułoś areometrów 4. Typy areometrów 5. Zastosowanie areometrów 6. Wagi hydrostatyczne i ich zastosowanie 7. Piknometry i ich zastosowanie
II. Pomiar lepkości (wiskozymetria) 1. Definicja lepkości 2. Metody pomiarów lepkości roztworów 3. Zastosowanie
III. Refraktometria 1. Ogólne definicje 2. Niektóre typy refraktometrów 3. Zastosowanie
IV. Interferometria 1. Określenia wstępne 2. Budowa i zasada działania interferometrów 3. Zastosowanie
V. Polarymetria 1. Określenia wstępne 2. Zdolność skręcania płaszczyzny polaryzacji światła i jej ilościowe określanie 3. Budowa i działanie polarymetrów 4. Przygotowanie roztworów do badania w polarymetrze 5. Oznaczanie skrobi 6. Oznaczanie cukrów w mieszaninach
VI. Kolorymetria 1. Określenia wstępne 2. Metody kolorymetrii wizualnej 3. Aparatura do kolorymetrii wizualnej 4. Fotometry 5. Elektro-fotokolorymetria 6. Przykłady zastosowania kolorymetrii 7. Nefelometria
VII. Pehametria 1. definicje wstępne 2. Zasada metody potencjometrycznej 3. Potencjometry 4. Pehametry lampowe 5. Zastosowanie
VIII. Uwagi końcowe
Wstęp
I. Ziemniak jako surowiec w krochmalnictwie 1. Definicja ziemniaka przemysłowego – krochmalniczego 2. Laboratoryjne metody oceny przydatności bulw ziemniaczanych do przerobu w krochmalni 3. Dostawa ziemniaków do krochmalni a) Normy odbioru i pobieranie prób ziemniaków b) Oznaczanie procentowej zawartości krochmali w ziemniakach i stopnia ich zanieczyszczenia c) Wzorcowanie wagi Reimanna – Parowa d) zwyczaje przyjęte w handlu ziemniakami przemysłowymi – krochmalniczymi
II. Przerób ziemniaków na krochmal 1. Słownictwo krochmalnicze, schemat i opis przerobu a) słownictwo krochmalnicze b) schemat i opis przerobu 2. Wstępna obróbka surowca a) Odbiór i wyładowywanie ziemniaków b) Doprowadzenie ziemniaków do krochmalni i ich oczyszczanie 3. Tarcie ziemniaków a) Zasada procesu tarcia b) Konstrukcja tarki piłkowej c) Obliczanie wymiarów tarki d) Inne typy tarek piłkowych e) wtórne tarcie miazgi f) Kontrola stopnia roztarcia miazgi (analiza sitowa wg Hoszpesa) g) Usuwanie wody sokowej z miazgi po pierwszej tarce 4. Wypłukiwanie surowego mleczka krochmalowego z miazgi ziemniaczanej (ekstrakcja) a) Typy ekstraktorów b) Sita przecedzające mleczko miazgowe c) Aparat do ekstrakcji i cedzenia mleczka miazgowego systemu A. Astona d) Uwagi teoretyczne o procesie ekstrakcji krochmalu z miazgi wg V. Malinsky’ego e) Kontrola ekstrakcji f) Przykład bilansu zużycia wody fabrykacyjnej w spławiaku, płuczce, tarkach i ekstraktorach 5. Usuwanie wody sokowej z mleczka krochmalowego surowego a) Baseny odstojnikowe b) Baseny przepływowe o odpływie spiętrzonym c) Wirówki rozdzielcze do mleczka surowego d) Przykład bilansu zużycia wody fabrykacyjnej na stacji wirówek rozdzielczych 6. Stosowanie wirówki rozdzielczej Jahna jednocześnie do miazgi z tarki pierwszej i do mleczka surowego 7. Rafinacja mleczka surowego a) Płukanie i szlamowanie w odstojnikach zwanych pralniami krochmalu b) Stosowanie środków chemicznych do rafinowania i bielenia mleczka krochmalowego c) Rafinacja w ruchu (żłobki przepływowe rafinacyjne i zagęszczacz, lamelator) d) Wirówki rafinacyjne e) Przykład bilansu wody fabrykacyjnej na stacji rafinowania 8. Woda fabrykacyjna i wody odpływowe z krochmalni a) Bilans ogólny wody czystej oraz suchej masy surowca, produktów i odpływów b) Ilość i jakość wody fabrykacyjnej c) Ilość i jakość wód odpływowych oraz sposoby unieszkodliwiania i wykorzystania 9. Otrzymywanie rafinowanego krochmalu zielonego a) Wirówki odwadniające b) Cedzidła próżniowe 10. Pompy robocze 11. Suszenie i mielenie krochmalu a) suszarki ramkowe (komorowe, tunelowe) b) Suszarka z posuwającymi się płótnami o obwodzie zamkniętym (płótniarka) c) Suszarka turbinowa Buttnera d) Suszarka próżniowa Passburga e) Chłodzenie wysuszonego krochmalu f) Mielenie krochmalu i odsiewanie maczki. Kontrola suszenia 12. Otrzymywanie pośrednich gatunków z drugich rzutów krochmalu 13. Charakterystyka krochmalni o zdolności przerobowej 7000 kg ziemniaków na godzinę (150 ton na dobę) 14. Gotowy produkt a) Magazynowanie krochmalu zielonego i mączki b) Gatunki krochmalu wilgotnego i mączki ziemniaczanej oraz warunki wysyłki
III. Zużytkowanie odpadków otrzymanych przy przerobie ziemniaków w krochmalni 1. Wycierka a) Ilość, skład chemiczny i wartość paszowa wycierki b) Zużytkowanie wycierki 2. Woda sokowa a) Zalew urzyźniający b) Produkcja białka paszowego
IV. Metody kontroli laboratoryjnej 1. Metody kontroli przerobu a) Badanie miazgi z tarki pierwszej b) Badanie wycierki (miazgi po ekstraktorze III) c) kontrola pracy urządzeń do oddzielania mleczka surowego od wody sokowej i do rafinacji mleczka surowego 2. Metody kontroli jakościowej produktów a) badanie jakości krochmalu zielonego b) Badanie jakości krochmalu suchego albo mączki c) Badanie jakości wycierki suszonej d) Badanie jakości szlamu krochmalowego 3. Zastosowanie chromatograficznej adsorpcji do badania krochmalu 4. Zastosowanie mikrobiologicznych metod badania
V. Straty przerobowe w krochmalni i sposób ich obliczania 1. Straty oznaczone 2. Straty nieoznaczone
Wykaz piśmiennictwa
I. Wiadomości wstępne 1. Pojęcia podstawowe 2. Surowce 3. Dawne metody produkcji dekstryn
II. Produkcja dekstryn 1. Zakwaszanie krochmalu 2. Suszenie 3. Prażenie 4. Chłodzenie 5. Nawilżanie 6. Odsiewanie i pakowanie 7. Magazynowanie
III. Kontrola produkcji 1. Normy techniczne 2. Normy jakościowe 3. Metody badań
IV. Zastosowanie dekstryn
I. Wiadomości wstępne 1. Zarys rozwoju produkcji cukru skrobiowego 2. Zastosowanie cukru skrobiowego 3. Schematy produkcji cukru skrobiowego
II. Magazynowanie i oczyszczanie krochmalu zielonego do produkcji cukru skrobiowego 1. Magazynowanie krochmalu 2. Oczyszczanie krochmalu
III. Teoretyczne podstawy hydrolizy krochmalu
IV. Produkcja syropu ziemniaczanego 1. Scukrzanie krochmalu a) Scukrzanie krochmalu w aparatach o działaniu periodycznym b) Scukrzenie krochmalu w aparatach o działaniu ciągłym 2. Zobojętnianie kwaśnych hydrolizatów i kontrola soku a) Zobojętnianie hydrolizatów wytworzonych wobec kwasu siarkowego b) Zobojętnianie hydrolizatów wytworzonych wobec kwasu solnego 3. Cedzenie soków przez prasy filtracyjne a) Cedzenie soku rzadkiego b) Cedzenie soku gęstego 4. Oczyszczanie soku rzadkiego i gęstego węglem kostnym 5. Regeneracja węgla kostnego a) Regeneracja chemiczna węgla kostnego b) Regeneracja termiczna węgla kostnego 6. Oczyszczanie soku węglem aktywowanym i innymi preparatami 7. Zagęszczanie soku rzadkiego a) Wiadomości wstępne b) Konstrukcje wyparek c) Wyparki z wężownicami d) Wyparka systemu Roberta e) Wyparka z grzejnikami zewnętrznymi f) Wyparki wydziałowe g) Wyparki z pompą cieplną h) skraplacze 8. Zagęszczanie soku gęstego na produkt ostateczny 9. Studzenie, zlewanie i magazynowanie syropów 10. Produkcja syropu słodowego 11. Gatunki syropów ziemniaczanych i ich własności
V. Produkcja glukozy technicznej, spożywczej i krystalicznej 1. Wiadomości ogólne 2. Produkcja glukozy technicznej i spożywczej 3. Produkcja glukozy krystalicznej
VI. Obliczenia produkcyjne 1. Wydajność teoretyczna syropu 2. Wydajność teoretyczna glukozy krystalicznej 3. Wydajność syropu w warunkach fabrycznych 4. Obliczanie produktów wyparki jednodziałowej 5. Obliczanie suchej masy produktów i półproduktów
VII. Obliczenia cieplne 1. Ogrzewanie bezpośrednie 2. Ogrzewanie pośrednie 3. Rozchód pary na jednokrotne odparowanie (w jednodziałowej wyparce lub warniku) 4. Obliczenie uproszczone wyparki trójdziałowej
VIII. Tablice dodatkowe Wykaz piśmiennictwa
I. Wiadomości wstępne, definicja i gatunki kleju
II. Wiadomości i opis produkcji poszczególnych gatunków kleju krochmalowego i dekstrynowego 1. Klajstry krochmalowe: introligatorski, torebkarski, tapeciarski 2. Kleje krochmalowe pastowe: alkaliczne, słabo alkaliczne, obojętne i klej malarski 3. Kleje krochmalowe suche czyli krochmale spęczniałe 4. Kleje dekstrynowe
III. Badanie klejów krochmalowych i dekstryn
IV. Zastosowanie metod kondensacji chemicznej do produkcji klejów krochmalowych