Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Technologia przemysłów ziemniaczanych - cz II

19-06-2015, 10:25
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 35 zł     
Użytkownik mival85
numer aukcji: 5435158285
Miejscowość Bydgoszcz
Wyświetleń: 2   
Koniec: 19-06-2015 10:31:09

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Waga (z opakowaniem): 1.20 [kg]
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 1954
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam

Do kupienia książka "Technologia przemysłów ziemniaczanych - cz. II"

Autorzy: Władysław Bielicki, Roman Kaczmarek, Eugeniusz Pijanowski, Michał Szniolis
Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1954

Stron: 641

Stan dobry, nieaktualne stemple biblioteczne

 

Posiadam wiele książek o tematyce technicznej - pełną listę mogę przesłać na meila

 

"Praca zawiera szczegółowe wiadomości z zakresu technologii przemysłów ziemniaczanych – krochmalnictwa, dekstryniarstwa, syropiarstwa i klejów roślinnych. Podano w niej opisy aparatury i urządzeń mechanicznych stosowanych w przemysłach oraz wytyczne do ich obsługi jak również obliczenia dotyczące zużycia surowców, wydajności produktów i gospodarki cieplnej. Po za tym praca zawiera opis metod fizyczno-chemicznych badań stosowanych w przemysłach ziemniaczanych. "

Spis treści:

  1. Fizyczno-chemiczne metody badań w przemyśle ziemniaczanym

I. Oznaczanie gęstości
1. Definicje wstępne
2. Pomiar gęstości za pomocą areometrów
3. Dokładność i czułoś areometrów
4. Typy areometrów
5. Zastosowanie areometrów
6. Wagi hydrostatyczne i ich zastosowanie
7. Piknometry i ich zastosowanie

II. Pomiar lepkości (wiskozymetria)
1. Definicja lepkości
2. Metody pomiarów lepkości roztworów
3. Zastosowanie

III. Refraktometria
1. Ogólne definicje
2. Niektóre typy refraktometrów
3. Zastosowanie

IV. Interferometria
1. Określenia wstępne
2. Budowa i zasada działania interferometrów
3. Zastosowanie

V. Polarymetria
1. Określenia wstępne
2. Zdolność skręcania płaszczyzny polaryzacji światła i jej ilościowe określanie
3. Budowa i działanie polarymetrów
4. Przygotowanie roztworów do badania w polarymetrze
5. Oznaczanie skrobi
6. Oznaczanie cukrów w mieszaninach

VI. Kolorymetria
1. Określenia wstępne
2. Metody kolorymetrii wizualnej
3. Aparatura do kolorymetrii wizualnej
4. Fotometry
5. Elektro-fotokolorymetria
6. Przykłady zastosowania kolorymetrii
7. Nefelometria

VII. Pehametria
1. definicje wstępne
2. Zasada metody potencjometrycznej
3. Potencjometry
4. Pehametry lampowe
5. Zastosowanie

 

VIII. Uwagi końcowe

 

 

  1. Technologia krochmalnictwa ziemniaczanego


Wstęp

I. Ziemniak jako surowiec w krochmalnictwie
1. Definicja ziemniaka przemysłowego – krochmalniczego

2. Laboratoryjne metody oceny przydatności bulw ziemniaczanych do przerobu w krochmalni

3. Dostawa ziemniaków do krochmalni
a) Normy odbioru i pobieranie prób ziemniaków
b) Oznaczanie procentowej zawartości krochmali w ziemniakach i stopnia ich zanieczyszczenia
c) Wzorcowanie wagi Reimanna – Parowa
d) zwyczaje przyjęte w handlu ziemniakami przemysłowymi – krochmalniczymi

II. Przerób ziemniaków na krochmal
1. Słownictwo krochmalnicze, schemat i opis przerobu
a) słownictwo krochmalnicze
b) schemat i opis przerobu

2. Wstępna obróbka surowca
a) Odbiór i wyładowywanie ziemniaków
b) Doprowadzenie ziemniaków do krochmalni i ich oczyszczanie

3. Tarcie ziemniaków
a) Zasada procesu tarcia
b) Konstrukcja tarki piłkowej
c) Obliczanie wymiarów tarki
d) Inne typy tarek piłkowych
e) wtórne tarcie miazgi
f) Kontrola stopnia roztarcia miazgi (analiza sitowa wg Hoszpesa)
g) Usuwanie wody sokowej z miazgi po pierwszej tarce

4. Wypłukiwanie surowego mleczka krochmalowego z miazgi ziemniaczanej (ekstrakcja)
a) Typy ekstraktorów
b) Sita przecedzające mleczko miazgowe
c) Aparat do ekstrakcji i cedzenia mleczka miazgowego systemu A. Astona
d) Uwagi teoretyczne o procesie ekstrakcji krochmalu z miazgi wg V. Malinsky’ego
e) Kontrola ekstrakcji
f) Przykład bilansu zużycia wody fabrykacyjnej w spławiaku, płuczce, tarkach i ekstraktorach

5. Usuwanie wody sokowej z mleczka krochmalowego surowego
a) Baseny odstojnikowe
b) Baseny przepływowe o odpływie spiętrzonym
c) Wirówki rozdzielcze do mleczka surowego
d) Przykład bilansu zużycia wody fabrykacyjnej na stacji wirówek rozdzielczych

6. Stosowanie wirówki rozdzielczej Jahna jednocześnie do miazgi z tarki pierwszej i do mleczka surowego

7. Rafinacja mleczka surowego
a) Płukanie i szlamowanie w odstojnikach zwanych pralniami krochmalu
b) Stosowanie środków chemicznych do rafinowania i bielenia mleczka krochmalowego
c) Rafinacja w ruchu (żłobki przepływowe rafinacyjne i zagęszczacz, lamelator)
d) Wirówki rafinacyjne
e) Przykład bilansu wody fabrykacyjnej na stacji rafinowania

8. Woda fabrykacyjna i wody odpływowe z krochmalni
a) Bilans ogólny wody czystej oraz suchej masy surowca, produktów i odpływów
b) Ilość i jakość wody fabrykacyjnej
c) Ilość i jakość wód odpływowych oraz sposoby unieszkodliwiania i wykorzystania

9. Otrzymywanie rafinowanego krochmalu zielonego
a) Wirówki odwadniające
b) Cedzidła próżniowe

10. Pompy robocze

11. Suszenie i mielenie krochmalu
a) suszarki ramkowe (komorowe, tunelowe)
b) Suszarka z posuwającymi się płótnami o obwodzie zamkniętym (płótniarka)
c) Suszarka turbinowa Buttnera
d) Suszarka próżniowa Passburga
e) Chłodzenie wysuszonego krochmalu
f) Mielenie krochmalu i odsiewanie maczki. Kontrola suszenia

12. Otrzymywanie pośrednich gatunków z drugich rzutów krochmalu

13. Charakterystyka krochmalni o zdolności przerobowej 7000 kg ziemniaków na godzinę (150 ton na dobę)

14. Gotowy produkt
a) Magazynowanie krochmalu zielonego i mączki
b) Gatunki krochmalu wilgotnego i mączki ziemniaczanej oraz warunki wysyłki

III. Zużytkowanie odpadków otrzymanych przy przerobie ziemniaków w krochmalni
1. Wycierka
a) Ilość, skład chemiczny i wartość paszowa wycierki
b) Zużytkowanie wycierki

2. Woda sokowa
a) Zalew urzyźniający
b) Produkcja białka paszowego

 

 

IV. Metody kontroli laboratoryjnej
1. Metody kontroli przerobu
a) Badanie miazgi z tarki pierwszej
b) Badanie wycierki (miazgi po ekstraktorze III)
c) kontrola pracy urządzeń do oddzielania mleczka surowego od wody sokowej i do rafinacji mleczka surowego

2. Metody kontroli jakościowej produktów
a) badanie jakości krochmalu zielonego
b) Badanie jakości krochmalu suchego albo mączki
c) Badanie jakości wycierki suszonej
d) Badanie jakości szlamu krochmalowego

3. Zastosowanie chromatograficznej adsorpcji do badania krochmalu
4. Zastosowanie mikrobiologicznych metod badania

 

V. Straty przerobowe w krochmalni i sposób ich obliczania
1. Straty oznaczone
2. Straty nieoznaczone

Wykaz piśmiennictwa

  1. Dekstryniarstwo

I. Wiadomości wstępne
1. Pojęcia podstawowe
2. Surowce
3. Dawne metody produkcji dekstryn

II. Produkcja dekstryn
1. Zakwaszanie krochmalu
2. Suszenie
3. Prażenie
4. Chłodzenie
5. Nawilżanie
6. Odsiewanie i pakowanie
7. Magazynowanie

III. Kontrola produkcji
1. Normy techniczne
2. Normy jakościowe
3. Metody badań

IV. Zastosowanie dekstryn

Wykaz piśmiennictwa

  1. Syropiarstwo

I. Wiadomości wstępne
1. Zarys rozwoju produkcji cukru skrobiowego
2. Zastosowanie cukru skrobiowego
3. Schematy produkcji cukru skrobiowego

II. Magazynowanie i oczyszczanie krochmalu zielonego do produkcji cukru skrobiowego
1. Magazynowanie krochmalu
2. Oczyszczanie krochmalu

III. Teoretyczne podstawy hydrolizy krochmalu

 

IV. Produkcja syropu ziemniaczanego
1. Scukrzanie krochmalu
a) Scukrzanie krochmalu w aparatach o działaniu periodycznym
b) Scukrzenie krochmalu w aparatach o działaniu ciągłym

2. Zobojętnianie kwaśnych hydrolizatów i kontrola soku
a) Zobojętnianie hydrolizatów wytworzonych wobec kwasu siarkowego
b) Zobojętnianie hydrolizatów wytworzonych wobec kwasu solnego

3. Cedzenie soków przez prasy filtracyjne
a) Cedzenie soku rzadkiego
b) Cedzenie soku gęstego

4. Oczyszczanie soku rzadkiego i gęstego węglem kostnym

5. Regeneracja węgla kostnego
a) Regeneracja chemiczna węgla kostnego
b) Regeneracja termiczna węgla kostnego

6. Oczyszczanie soku węglem aktywowanym i innymi preparatami

7. Zagęszczanie soku rzadkiego
a) Wiadomości wstępne
b) Konstrukcje wyparek
c) Wyparki z wężownicami
d) Wyparka systemu Roberta
e) Wyparka z grzejnikami zewnętrznymi
f) Wyparki wydziałowe
g) Wyparki z pompą cieplną
h) skraplacze

8. Zagęszczanie soku gęstego na produkt ostateczny
9. Studzenie, zlewanie i magazynowanie syropów
10. Produkcja syropu słodowego
11. Gatunki syropów ziemniaczanych i ich własności

V. Produkcja glukozy technicznej, spożywczej i krystalicznej
1. Wiadomości ogólne
2. Produkcja glukozy technicznej i spożywczej
3. Produkcja glukozy krystalicznej

VI. Obliczenia produkcyjne
1. Wydajność teoretyczna syropu
2. Wydajność teoretyczna glukozy krystalicznej
3. Wydajność syropu w warunkach fabrycznych
4. Obliczanie produktów wyparki jednodziałowej
5. Obliczanie suchej masy produktów i półproduktów

VII. Obliczenia cieplne
1. Ogrzewanie bezpośrednie
2. Ogrzewanie pośrednie
3. Rozchód pary na jednokrotne odparowanie (w jednodziałowej wyparce lub warniku)
4. Obliczenie uproszczone wyparki trójdziałowej

VIII. Tablice dodatkowe
Wykaz piśmiennictwa

 

  1. Kleje roślinne

 

I. Wiadomości wstępne, definicja i gatunki kleju

II. Wiadomości i opis produkcji poszczególnych gatunków kleju krochmalowego i dekstrynowego
1. Klajstry krochmalowe: introligatorski, torebkarski, tapeciarski
2. Kleje krochmalowe pastowe: alkaliczne, słabo alkaliczne, obojętne i klej malarski
3. Kleje krochmalowe suche czyli krochmale spęczniałe
4. Kleje dekstrynowe

III. Badanie klejów krochmalowych i dekstryn

IV. Zastosowanie metod kondensacji chemicznej do produkcji klejów krochmalowych

Wykaz piśmiennictwa