Tytuł | Technologia produktów owocowych i warzywnych |
Autor | Andrzej Jarczyk, Witold Płocharski |
Wydawca | WSE-H Skierniewice |
Rok wydania | 2010 |
Liczba stron | 374 |
Wymiary | B5 |
Okładka | miękka |
ISBN | |
Poprzedni podręcznik z dziedziny technologii owoców i warzyw został wydany w 1994 roku którego nakład w krótkim czasie po wydaniu został wyczerpany. Obecnie na rynku księgarskim brakuje pozycji, która mogłaby konkurować z proponowanym podręcznikiem. „Technologia produktów owocowych i warzywnych” autorstwa Andrzeja Jarczyka i Witolda Płocharskiego wypełnia lukę wydawniczą.
Podręcznik w odniesieniu do poprzedniego został znacznie wzbogacony i uzupełniony o najnowsze rozwiązania z zakresu technologii owoców i warzyw. Jest pierwszym który przedstawia nowe przepisy i zalecenia Unii Europejskiej dotyczące przemysłu owocowo-warzywnego, nowe tendencje i sposoby realizacji procesów technologicznych oraz wymagania w zakresie jakości i bezpieczeństwa dostosowane do wymagań prawa europejskiego. Książka jest napisana dostępnym i zrozumiałym językiem, a jej wysoki poziom merytoryczny rekomenduje ją do wykorzystania przez studentów kierunków: technologia owoców i warzyw, towaroznawstwo, żywienie człowieka i dietetyka, warzywnictwo i sadownictwo, biotechnologia.
Podręcznik bardzo pozytywnie oceniony przez trzech niezależnych recenzentów :
panią dr hab. Martę Mitek – Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie,
pana prof. dr hab. Jana Oszmiańskiego – Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
pana prof. dr hab. Janusza Czapskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego, Instytutu Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego w Poznaniu.