Tytuł |
Technologia produkcji ziemniaków |
Autor |
Red. naukowa dr Jacek Chotkowski |
Wydawca |
Wieś Jutra |
Rok
wydania |
2008 |
Liczba stron |
100
|
Wymiary |
170
x 240 mm |
Okładka |
Miękka |
ISBN |
83[zasłonięte]89503-0 |
Mimo
spadkowego trendu powierzchni uprawy ziemniaków w Polsce, poziom produkcji
kierowanej na rynek zmniejsza się w niewielkim zakresie. Zwiększa się więc
udział produkcji towarowej w ogólnych zbiorach ziemniaków. Oznacza to wzrost
poziomu profesjonalizacji technologii i procesów produkcji ziemniaków.
Jednocześnie w związku z integracją z dużym i konkurencyjnym rynkiem krajów
Unii Europejskiej zwiększają się wymagania odnośnie jakości oferty kierowanej
do sprzedaży. Czynniki te stymulują zapotrzebowanie na specjalistyczną wiedzę
fachową.
Producentów ziemniaków na rynek można podzielić na dwie grupy. Jedna to
gospodarstwa o dużej skali produkcji ziemniaków stosujące intensywne
technologie nakierowane na maksymalizację plonów. Do drugiej grupy należą
producenci, przeważnie o mniejszej skali uprawy ziemniaków, stosujący
integrowane technologie i zasady zrównoważonego rolnictwa. Zapotrzebowanie na
specjalistyczną wiedzę biologiczną technologiczną i ekonomiczną jest w tej
drugiej grupie jeszcze większe niż u1 pierwszej. Największe wymagania w tym
zakresie stawiają technologie uprawy ziemniaków w gospodarstwach ekologicznych.
W
podręczniku zaprezentowano podstawowe zalecenia nauki odnośnie poszczególnych
problemów produkcji ziemniaków. Wynikają one z prowadzonych w Instytucie
Hodowli i Aklimatyzacji Roślin oraz innych placówkach krajowych i zagranicznych
prac badawczych i rozwojowych. W warunkach nowoczesnej gospodarki elementem
wyjściowym w procesie planowania i organizowania produkcji jest wybór rynków
zbytu i nawiązanie kontaktu z odbiorcami. Znajomość uwarunkowań i tendencji
cenowych pomaga w uzyskaniu korzystnych efektów ekonomicznych. Zagadnienia te
zostały omówione w dwóch pierwszych rozdziałach. W kolejnych rozdziałach
przedstawiono zalecenia technologiczne: uprawy na najwcześniejszy zbiór,
nowoczesnej uprawy ziemniaków jadalnych i przemysłowych, metod ochrony
plantacji przed chorobami i szkodnikami, a także uprawy metodami ekologicznymi.
Publikacja adresowana jest do producentów ziemniaków różnych kierunków
użytkowania, pracowników służb doradczych, pracowników firm obrotu i
przetwórstwa, uczniów i studentów oraz wszystkich zainteresowanych problematyką
branżv ziemniaka.
SPIS
TREŚCI
Przedmowa 5
1. TENDENCJE RYNKOWE I MARKETING W PRODUKCJI ZIEMNIAKÓW 7
Dr inż.
Jacek Chotkowski
Tendencje w produkcji i podaży ziemniaków 7
Zmiany w
popycie i obrotach rynkowych 9
Uwarunkowania rozwoju eksportu ziemniaków 10
Kierunki
rozwoju rynku 11
Kierunki
działań marketingowych 13
Literatura źródłowa i uzupełniająca 15
2. CEN Y ZIEMNIAKÓW l ICH ZRÓŻNICOWANIE 16
Dr hub.
Józef Rembeza
3. NOWOCZESNATECHNOLOGIAUPRAWYZIEMNIAKÓW 21
Dr inż.
Kazimier: Jabłoński
Przedplon i uprawa roli pod ziemniaki 21
Nawożenie naturalne, organiczne i mineralne 25
Sadzenie
i pielęgnacja ziemniaka 33
Przygotowanie do zbioru i zbiór ziemniaków 40
Zagonowa
uprawa ziemniaka 44
Literatura źródłowa i uzupełniająca 47
4. PRODUKCJA ZIEMNIAKÓW WCZESNYCH 48
Dr
Barbara Lutomirska
Wymagania w stosunku do warunków środowiska 48
Rola
czynników agrotechnicznych 49
Prowadzenie plantacji w technologii standardowej 53
Uprawa z
zastosowaniem okrywy 54
Uprawa w
obiektach ogrodniczych 56
Zbiór i
przygotowanie do sprzedaży 58
Literatura źródłowa i uzupełniająca 58
5. OCHRONA PLANTACJI PRZED PATOGENAMI WYWOŁUJĄCYMI CHOROBY ZIEMNIAKA 59
Doc. dr
hab. Józefa Kapsa
Podstawowe definicje 59
Patogeny
występujące na plantacjach ziemniaka i choroby przez nie wywoływane 60
Choroby
bakteryjne 61
Choroby
wywoływane przez grzyby i organizmy grzybopodobne 63
Ochrona
plantacji ziemniaka 66
Literatura źródłowa i uzupełniająca 74
6. OCHRON A PLANTACJI PRZED SZKODNIKAMI 75
Dr inż.
Maria Pawińska
Biologia
mątwików 76
Zwalczanie mątwików 77
Biologia
stonki ziemniaczanej 78
Zwalczanie stonki ziemniaczanej 79
Biologia
szkodników glebowych 83
Zwalczanie szkodników glebowych 85
Literatura źródłowa i uzupełniająca 88
7. EKOLOGICZNAUPRAWAZIEMNIAKA 89
Prof. dr
hab. Jerzy Szymona
Wstęp 89
Zasady
produkcji ekologicznej 89
Jak
prowadzić ekologiczną uprawę ziemniaka? 95
Literatura źródłowa i uzupełniająca 100