Tytuł |
Technologia produkcji wina |
Autor |
Yair Margalit |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
241 |
Wymiary |
165 x 235 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01158-3 |
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy odzwierciedlający postęp technologiczny
w dziedzinie winiarstwa, który nastąpił w ciągu ostatniej dekady. Zawiera ona
obszerne rozdziały na temat fermentacji, maceracji, kwasów i związków fenolowych
znajdujących się w winie, zastosowania beczek dębowych oraz kontroli jakości.
Publikacja kładzie nacisk na praktyczne aspekty produkcji. Podzielona została na
rozdziały uszeregowane zgodnie z kolejnością operacji i procesów
przeprowadzanych w winiarni, począwszy od przygotowań do zbioru po butelkowanie.
Dzięki temu stanowi niezastąpioną pomoc podczas produkcji wina.
Jest to kontynuacja cieszącego się dużą popularnością podręcznika pt. „Winery
Technology and Operations, A Handbook for Small Wineries” opublikowanego w
Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy w 1990 r. oraz pracy pt. „Concepts in Wine
Chemistry”, której pierwsze amerykańskie wydanie ukazało się w 1997 r. i zostało
niedawno uaktualnione. Obydwie pozycje zaliczane są do literatury
specjalistycznej i uniwersyteckiej na całym świecie.
Yair Margalit ma tytuł doktora w dziedzinie fizykochemii i wieloletnie
doświadczenie w zakresie badań naukowych oraz nauczania. Jest właścicielem
niewielkiej rodzinnej winnicy i prowadzi wykłady dotyczące produkcji winiarskiej
i zagadnień chemicznych związanych z winiarstwem w izraelskim Instytucie
Technologii.
Jest również konsultantem w licznych winnicach na całym świecie.
W treści:
Przed zbiorem
Zbiór
Fermentacja
Zabiegi prowadzone w piwnicy winiarskiej
Dojrzewanie w beczkach
IVI. Butelkowanie
VII. Zagadnienia ogólne
Ocena wina