Tytuł |
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Podręcznik cz.1 |
Autor |
Małgorzata Konarzewska, Barbara Zielonka, Maria Konarzewska-Sokołowska |
Wydawca |
REA |
Rok wydania |
2003 |
Liczba stron |
220 |
Wymiary |
190 X 250 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-7141-469-2 |
Podręcznik dla zawodu kucharz małej gastronomii w zasadniczej szkole zawodowej
Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodzie kucharz małej gastronomii.
Część I podręcznika zawiera wiadomości dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii oraz prawa żywnościowego systemów jakości GMP, GHP, HACCP, objaśnia procesy technologiczne, zioła i przyprawy, tłuszcze, warzywa, ziemniaki, grzyby, mleko i jego przetwory, jaja i sosy zimne, zboża i przetwory zbożowe, sosy gorące, ciasta, owoce i desery.
Staranny dobór treści pod względem merytorycznym i metodycznym, wzbogacony dużą liczbą ilustracji, schematów, fotografii oraz receptury, pozwoli uczniowi na szybkie i efektywne przyswojenie wiedzy zarówno teoretycznej, jak i praktycznej. Na podkreślenie zasługuje fakt, że Autorki uwzględniły w podręczniku standardy wymagań egzaminacyjnych.