Podręcznik jest przeznaczony dla studentów
wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka oraz pokrewnych
specjalności, takich jak towaroznawstwo żywności czy przetwórstwo
żywności. Ponadto może być wykorzystywany przez słuchaczy tych
kierunków nauczania, których program zawiera przedmioty związane z
żywieniem człowieka (higiena żywności, dietetyka, bezpieczeństwo
żywności).Treści teoretyczne i
praktyczne zawarte w tym podręczniku obejmują sposoby pozyskiwania
najważniejszych surowców i produktów spożywczych w naszym kraju i ich
znaczenie w diecie. Publikacja uzupełnia również wiedzę z zakresu
właściwości fizykochemicznych oraz podstawowego składu żywności i ich
przemian podczas różnych procesów technologicznych.
Technologia żywności jest nauką bardzo
obszerną i musi być ciągle pogłębiana oraz poszerzana, więc wymaga nie
tylko znajomości chemii organicznej czy podstaw biochemii, ale również
powinna być uzupełniana o najnowsze doniesienia naukowe z zakresu
różnych procesów technologicznych.
W związku z tym, opracowanie niniejsze
może być pomocne także dla osób zatrudnionych w różnych gałęziach
przemysłu spożywczego i jednostkach związanych z dystrybucją oraz
kontrolą jakości produktów spożywczych (SANEPID, IJHARS).
W treści:
1. Związki chemiczne produktów
spożywczych 11
1.1. Białka 12
1.2. Tłuszcze 20
1.3. Cukrowce 29
1.4. Witaminy 33
1.5. Składniki mineralne 44
1.6. Woda 52
2. Dodatki do produktów spożywczych 57
3. Przemiany w produktach spożywczych 74
4. Zboża 91
5. Produkty zbożowe 99
6. Pieczywo 109
7. Owoce 102
8. Warzywa 136
9. Produkty owocowe i warzywne 150
10. Cukier 155
11. Miód 159
12. Produkty cukiernicze 177
13. Czekolada 185
14. Wyroby przemysłu fermentacyjnego 190
15. Mięso i produkty mięsne 210
16. Ryby i produkty rybne 310
17. Mleko i produkty mleczne 331
18. Jaja i produkty jajczarskie 350
19. Tłuszcze jadalne 367
20. Kawa 390
21. Herbata 395