„Technika w praktyce.
Zajęcia żywieniowe”
„Technika w praktyce. Najlepsza w szkolnej praktyce.”
Realizacja zajęć technicznych nawet bez szkolnej pracowni
Podręcznik z ćwiczeniami z serii wydawniczej „Technika w praktyce” zawierający treści nauczania do realizacji nowej podstawy programowej w zreformowanym gimnazjum na 30 godzinach lekcyjnych. Podobnie jak inne podręczniki z tej serii zawiera specjalne oznakowanie treści nauczania w celu ułatwienia poruszania się po podręczniku.
Podręcznik składa się z 10 rozdziałów (plus indeks), w których zawarto wiadomości praktyczne, przydatne w codziennym życiu – od prawidłowego zagospodarowania kuchni przyjaznej użytkownikom, budowy i bezpiecznej eksploatacji domowego sprzętu AGD, poprzez zasady prawidłowego i racjonalnego żywienia – jadłospisy i diety, technologię żywienia i obróbkę żywności do regionalnych tradycji kulinarnych, przygotowania posiłków i zachowania się przy stole. Podręcznik omawia też problemy żywnościowe współczesnego świata. Dziesiąty rozdział podręcznika „Kulinarne zajęcia praktyczne”, jeżeli w szkole nie ma warunków do praktycznej realizacji zajęć technicznych(brak pracowni), rekomendujemy jako doskonały materiał teoretyczny, a pozyskane wiadomości i umiejętności mogą uczniowie sprawdzić i wykorzystać w domu, pod kierunkiem rodziców lub opiekunów.
Dodatkową pomocą jest Książka Nauczyciela (bezpłatna dla nauczyciela po podpisaniu deklaracji), w której zamieszczono m.in. programy nauczania z rozkładem materiału i planem wynikowym, klucze do zadań z podręcznika i płytę DVD z filmami edukacyjnymi, przedstawiającymi procesy technologiczne i produkcyjne (po 5 filmów do każdego podręcznika).
Autor: |
Katarzyna Wilczek, Ewa Uljasz |
Nazwa serii: |
„Technika w praktyce” |
ISBN: |
[zasłonięte]978-8309-923-3 |
Nr ewidencyjny MEN: |
196/3/2009 |
Liczba stron: |
144 |
Format: |
172x242 mm |
typ: |
podręczniki |