Tytuł |
Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym
|
Autor |
L. Mościcki, M. Mikrus, A. Wojtowicz
|
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2007 |
Liczba stron |
223 |
Wymiary |
150 x 235 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01027-2
|
Obejrzyj spis
treści w pliku PDF
Ekstruzja zdobywa coraz większą popularność w światowym przetwórstwie
rolno-spożywczym, zwłaszcza wśród producentów żywności i pasz. W tym
podręczniku pragniemy przybliżyć Czytelnikom tajniki tej stosunkowo nowej
dziedziny produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów praktycznych, to
jest procesów technologicznych związanych z produkcją różnorodnych
ekstrudatów oraz maszyn i urządzeń niezbędnych do ich wytwarzania.
Przedstawiamy też Państwu uwagi i zalecenia o charakterze czysto
eksploatacyjnym. Lektura książki pozwoli, naszym zdaniem, nie tylko na
poznanie zawiłości inżynieryjno-technologicznych produkcji wyrobów
ekstrudowanych, ale także ułatwi producentom podjęcie decyzji o ewentualnym
wdrożeniu tej techniki w swoich zakładach przetwórczych.
Główny autor podręcznika, prof. dr hab. Leszek Mościcki, jest jednym z
czołowych propagatorów i pionierów wprowadzania techniki ekstruzji w Polsce.
Prof. Leszek Mościcki jest kierownikiem Katedry Inżynierii Procesowej
Akademii Rolniczej w Lublinie, która należy do najlepiej wyposażonych w
Polsce placówek naukowych zajmujących się badaniami z zakresu barotermicznej
obróbki surowców roślinnych na cele spożywcze i paszowe. Tekst tej
publikacji prof. Leszek Mościcki opracował przy pomocy swoich najbliższych
współpracowników: dr. Marcina Mitrusa i dr inż. Agnieszki Wójtowicz, których
wkład merytoryczny zagwarantował utrzymanie wysokiego poziomu przekazywanej
wiedzy.
Podręcznik przeznaczony jest dla pracowników naukowych, studentów, kadry
inżynieryjno-technicznej oraz technologów studiujących lub zajmujących się w
swej pracy zawodowej zagadnieniami z zakresu inżynierii rolniczej,
technologii żywności, inżynierii procesowej oraz dyscyplin pokrewnych.
Jesteśmy przekonani, że podręcznik spotka się także z zainteresowaniem
producentów żywności i pasz oraz reprezentantów różnych gałęzi przemysłu
przetwórczego, korzystających z komponentów i półproduktów sektora
rolno-spożywczego.