Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Tatsai-słynne warzywo kuchni syczuańskiej-nasiona

11-07-2014, 18:36
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.90 zł     
Użytkownik fitea
numer aukcji: 4385140481
Miejscowość Rzeszów
Wyświetleń: 11   
Koniec: 11-07-2014 18:12:53
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

BRASSICA JUNCEA SUBSP. TATSAI - nasiona.
 
Zha cai (chiń.: 榨菜; pinyin: zhà cài) − tradycyjny chiński dodatek do potraw charakterystyczny dla kuchni syczuańskiej.
Zha cai to kiszone łodygi gorczycy sarepskiej – najczęściej podgatunku tatsai, mającego szczególnie grubą łodygę. Kiszone są guzowate zgrubienia na łodydze wielkości pięści. Wcześniej są one solone, prasowane i suszone, a także pokrywane ostrą pastą z chili. Następnie fermentują w terakotowych naczyniach. Nadmiar soli usuwa się poprzez moczenie w słodkiej wodzie. Proces przypomina przygotowywanie koreańskiej kimchi. W zależności od rejonu wytwarzania smaki mogą się różnić: od słodkiego, przez słony i kwaśny, do zdecydowanie pikantnego.
Kapustę dodaje się do mięs, dań smażonych, makaronów a nawet owsianek. Pikantny sos z zhacai uwielbiają mieszkańcy centralnych prowincji, jak Hunan czy Henan.
W Indiach marynata występuje pod nazwą Achar.
 
Wysiew: koniec lata/wczesna jesień.
Czas dojrzewania: 120 dni. 
 link:
http://stickypikelet.wordpress.com/2011/03/11/a-mystery-vegetable/
 
AUKCJA DOTYCZY 10 SZT. NASION.
Pochodzenie: Chiny (2014).