BRASSICA JUNCEA SUBSP. TATSAI - nasiona.
Zha cai (chiń.: 榨菜; pinyin: zhà cài) − tradycyjny chiński dodatek do potraw charakterystyczny dla kuchni syczuańskiej. Zha cai to kiszone łodygi gorczycy sarepskiej – najczęściej podgatunku tatsai, mającego szczególnie grubą łodygę. Kiszone są guzowate zgrubienia na łodydze wielkości pięści. Wcześniej są one solone, prasowane i suszone, a także pokrywane ostrą pastą z chili. Następnie fermentują w terakotowych naczyniach. Nadmiar soli usuwa się poprzez moczenie w słodkiej wodzie. Proces przypomina przygotowywanie koreańskiej kimchi. W zależności od rejonu wytwarzania smaki mogą się różnić: od słodkiego, przez słony i kwaśny, do zdecydowanie pikantnego.
Kapustę dodaje się do mięs, dań smażonych, makaronów a nawet owsianek. Pikantny sos z zhacai uwielbiają mieszkańcy centralnych prowincji, jak Hunan czy Henan.
W Indiach marynata występuje pod nazwą Achar.
Wysiew: koniec lata/wczesna jesień.
Czas dojrzewania: 120 dni.
link:
http://stickypikelet.wordpress.com/2011/03/11/a-mystery-vegetable/
AUKCJA DOTYCZY 10 SZT. NASION.
Pochodzenie: Chiny (2014).
|