Duża i bardzo trwała tarka wykonana z zaawansowanej ceramiki doskonale nadaje się zarówno do ścierania imbiru i gałki muszkatołowej, warzyw, owoców jak i do twardych serów takich jak parmezan, czekolady czy jabłek.
Urządzenie to posiada również dzióbek, dzięki któremu możemy odlać nadmiar soku, jaki puszczają owoce i warzywa podczas ścierania a dzięki silikonowej powłoce na spodzie urządzenie jest stabilne i nie ślizga się podczas pracy.
Ceramika, z której wykonano tarkę twardością jest zbliżona do diamentu i nie reaguje chemicznie z żywnością, nie zmienia jej smaku ani zapachu, oferując czyste i zdrowe produkty.
Ceramika zastosowana w tym urządzeniu jest wyjątkowa, ponieważ:
- nie wchodzi w reakcję z żadnymi sokami, dzięki czemu warzywa i owoce zachowują większość witamin i nie zmieniają smaku.
- jest do 10 x twardsza od metalu
Firma Kyocera powstała w 1959 roku w Japonii jako Kyoto Ceramic i specjalizuje się w szlachetnej ceramice wytwarzanej z tlenku/węglika cyrkonu od początku swojego istnienia. Jest liderem w produkcji przedmiotów wykorzystujących ten zaawansowany materiał. Jednym z takich produktów są noże ceramiczne, które Kyocera produkuje od ponad 20 lat. Noże te od początku stały się przebojem będąc zdrową alternatywą dla nie do końca doskonałych stalowych odpowiedników.