|
Tajskie Chili (Capsicum Annuum) odmiany: Prik Ki Nu, Prik Che Fa i Prik Luang. Są to najczęściej spotykane w tajskiej kuchni odmiany, Ten zestaw skróci Wasze poszukiwania. Po pięć nasion z każdej z trzech odmian Tajskiego Chili. Czyli 15 nasion o dobrej kiełkowalności (około 70%.) Czerwone Tajskie Chili - Prik Ki Nu (capsicum annuum) - znane jako Bird Pepper, Bird's Eye, Thai Dragon - najbardziej popularna roczna odmiana tajskiej ostrej papryki, owoce wykorzystuje się głównie czerwone dojrzałe ale również zielone zarówno świeże jak i suszone. dojrzałość po 70 - 80 dniach owoc: ok. 8cm Zielone Tajskie Jalapeno - Prik Che Fa (capsicum annuum) - owoce łagodniejsze od Ki Nu, wykorzystuje się podobnie, choć głównie jako zielone chili. dojrzałość po 80 - 90 dniach owoc: ok. 6cm Pomarańczowe Tajskie Chili - Prik Luang (capsicum annuum) - nieco łagodniejsza, stosuje się do pikantnych sałatek i past chili ze względu na jej zapach, dodawane do smażonych potraw dodają zarówno aromatu jak i smaku.
Wszystkie są jednorocznymi krzewami. Wysokość: do 1,2m Kwiaty: białe lub zielone
Owoce: -Kolor: czerwony zielony pomarańczowy -Kształt: stożkowy -Ostrość (Scoville): 50,000 - 100,000
Większość dań w kuchni tajskiej zdominowało tajskie chili i są na trzecim miejscu najczęściej używanych tam przypraw zaraz po czosnku i imbirze. Bardzo popularną w kuchni tajskiej potrawą jest Phrik Nam Pla - tajskie chili w sosie rybnym z sokiem z limonki. Jest składnikiem sosów sambal z rejonów indonezji np. bajak, dabu-dabu, matah.
Sambal dabu-dabu |
|
Phrik Nam Pla |
Korzyści zdrowotne: Wszystkie chili pozytywnie oddziałują na układ trawienny wzmacniając apetyt, przyspieszając trawienie, lecząc wrzody żołądka, zbyt duża ilość powoduje zgagę i działa przeczyszczająco. Chili zwiększa temperaturę ciała, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe, pobudzające, pomaga schudnąć, zwalcza przeziębienie, gorączkę, infekcje, bóle głowy, cofa nowotwory i zapobiega ich powstawaniu, jest afrodyzjakiem. Chili jest również mukolitykiem, co oznacza, że może pomóc osobom z przewlekłym zapaleniem ucha czy oskrzeli, rozdemą, astmą, daje ulgę i pomaga łatwiej oddychać, działa wykrztuśnie, a także oczyszcza zatoki. Ostry smak owoce zawdzięczają alkaloidowi kapsaicynie, która działa również niezwykle pobudzająco. Papryczki Chili mają wysoki poziom witamin i minerałów. W 100g świeżych owoców bez nasion (% wg. rekomendowanego dziennego spożycia) 240% Witamina C, 25% Witamina B6, 20% Witamina A, 17% Witamina K, 9% magnez, 9% potas, 6% miedź, 6% żelazo, Historia Chili Chili pochodzi z Ameryki Południowej, rozprzestrzeniało się od czasów Kolumba przez Hiszpanów i Portugalczyków w dążeniu do stworzenia globalnego imperium i nadal są uprawiane na ich dawnych koloniach w Azji i Afryce.
Cena przedmiotu dotyczy 15 nasion wyżej opisanych odmian. Instrukcja dołączana jest do każdych nasion.
|
|