Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Tajemnice mleka Tadeusz Szulc UP Wrocław

23-06-2015, 15:03
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 31.20 zł     
Użytkownik mirom
numer aukcji: 5387557888
Miejscowość Wrocław
Wyświetleń: 1   
Koniec: 23-06-2015 15:10:07

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2012
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witamy na aukcji kolejnej pozycji
z naszej księgarni

 

O Nas

Sprzedażą przez internet zajmujemy się od roku 2000. Stawiamy na rzetelną, błyskawiczną i perfekcyjną realizację zamówień, a o wysokiej jakości obsługi Klienta, świadczą nasze komentarze oraz posiadany status:

SuperSprzedawca

Jest to gwarancja Bezpiecznych, Łatwych i Przyjemnych Zakupów.

Wysyłka
  1. Zamówiony towar wysyłamy Pocztą Polską jako list polecony lub paczka w terminie od 1 do 3 dni (dni robocze), czas ten liczony jest od momentu:
    • dokonania zakupu i wyboru formy zapłaty (Płatność przy odbiorze/pobranie)
    • zaksięgowania na naszym koncie wpłaty za zakupiony towar (Płatność z góry/przelew)
    Koszty wysyłki podawane są w opisie każdej aukcji i dotyczą danej książki (zależnie od wagi).
  2. Opakowanie stanowi koperta bezpieczna lub karton i opieczętowane jest nalepką "sportowo-medyczna". Uszkodzenie lub brak takiej świadczy o naruszeniu przesyłki.
  3. Jeśli po 7 dniach roboczych nie dotarła do Państwa przesyłka prosimy o informację o tym. Podamy nr listu wysyłkowego, z którym należy sprawdzić na swojej poczcie czy przesyłka nie "zalega"w urzędzie. W przeciwnym razie po 14 dniach roboczych od wysyłki złożymy reklamację na poczcie.

Nie czekamy do zakończenia aukcji - wysyłamy natychmiast!!

      Tytuł
      Tajemnice mleka

      Tajemnice mleka Tadeusz Szulc UP Wrocław

       

      Autorzy
      Tadeusz Szulc


      Opis produktu

      Wydawnictwo Uniw. Przyrodniczy we Wrocławiu
      ISBN[zasłonięte]978-8317-097-7

      Wrocław 2012, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 220 str., oprawa twarda

      Mleko to najdoskonalszy i najbardziej kompletny pokarm, jaki stworzyła natura - Hipo-krates. Mleko symbolizuje eliksir życia, boski pokarm, pokarm ducha, a także: uzdrowienie, odrodzenie, oczyszczenie, nieśmiertelność, błogosławieństwo, wtajemniczenie, prawdę, mądrość, dobroć, szacunek, płodność, obfitość, dobrobyt [Kopaliński 1990] - słownik symboli. Już w końcu trzeciego tysiąclecia p.n.e. lekarz sumeryjski z Mezopotamii, w najstarszej „farmakopei" wymienia mleko w grupie leków dla ludzi.

      Mleko jest to produkt całego i nieprzerwanego doju od zdrowej, dobrze żywionej i nie-znużonej nadmiernie krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy, bez domieszki siary- definicja Kongresu Mleczarskiego, Genewa 1914. Według polskiego ustawodawstwa mlekiem pełnym określa się mleko uzyskane po zupełnym wydojeniu krowy, do którego nic nie dodano i z którego nic nie odjęto.

      Mleko to najdoskonalszy i najbardziej kompletny pokarm, jaki stworzyła natura - Hipo-krates. Mleko symbolizuje eliksir życia, boski pokarm, pokarm ducha, a także: uzdrowienie, odrodzenie, oczyszczenie, nieśmiertelność, błogosławieństwo, wtajemniczenie, prawdę, mądrość, dobroć, szacunek, płodność, obfitość, dobrobyt [Kopaliński 1990] - słownik symboli. Już w końcu trzeciego tysiąclecia p.n.e. lekarz sumeryjski z Mezopotamii, w najstarszej „farmakopei" wymienia mleko w grupie leków dla ludzi.

      Mleko jest to produkt całego i nieprzerwanego doju od zdrowej, dobrze żywionej i nie-znużonej nadmiernie krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy, bez domieszki siary - definicja Kongresu Mleczarskiego, Genewa 1914. Według polskiego ustawodawstwa mlekiem pełnym określa się mleko uzyskane po zupełnym wydojeniu krowy, do którego nic nie dodano i z którego nic nie odjęto.

      Spis Treści

      ZNACZENIE I PRODUKCJA MLEKA
      MAMMOGENEZA
      SIARA
      SKŁAD MLEKA
      Białka i peptydy mleka
      Kazeina
      Białka serwatkowe
      Związki azotowe niebiałkowe
      Tłuszcze
      Laktoza (cukrowce)
      Substancje mineralne
      Witaminy
      Enzymy, hormony i inne związki
      Woda
      WARTOŚĆ ODŻYWCZA MLEKA
      ALERGENY I NIESTRAWNOŚĆ MLEKA
      SUBSTANCJE OBCE, SKAŻENIA I WADY ORGANOLEPTYCZNE MLEKA
      SUBSTANCJE ZMIENIAJĄCE SMAK I ZAPACH MLEKA
      FIZYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE CECHY MLEKA
      MIKROBIOLOGIA MLEKA
      CYTOLOGIA MLEKA I SCHORZENIA GRUCZOŁU MLEKOWEGO
      ANTYBIOTYKI I SUBSTANCJE HAMUJĄCE W MLEKU
      WARUNKI PRODUKCJI I SKUPU MLEKA
      Postępowanie z mlekiem po doju
      Bakteriocydia mleka
      Badanie mleka w skupie
      POBIERANIE PRÓB MLEKA DO BADAŃ
      Cechy organoleptyczne mleka
      Środki konserwujące do próbek mleka
      LABORATORYJNA OCENA JAKOŚCI I NIEKTÓRE ANALIZY MLEKA [PN-A-86122:1968]
      Oznaczanie zanieczyszczeń mechanicznych metodą filtracyjną
      Określanie zapachu
      Określanie wyglądu
      Określanie barwy
      Określanie smaku
      Próba gotowania
      Oznaczanie kwasowości potencjalnej mleka wg Soxhleta-Henkla
      Oznaczanie kwasowości czynnej (pH)
      Ocena stabilności termicznej mleka
      Krzepliwość mleka
      Oznaczanie liczby jodowej
      Próba fermentacyjna mleka [PN-77/A-86031 ]
      Oznaczanie suchej masy
      Określanie wartości energetycznej mleka
      Oznaczanie gęstości mleka
      Oznaczanie metodą aerometryczną
      Oznaczanie przy użyciu elektronicznego gęstościomierza DMA 35 N
      Skład chemiczny mleka
      Oznaczanie tłuszczu metodą Gerbera [PN-68/A-86122]
      Analiza chromatograficzna tłuszczu mleka
      Oznaczanie zawartości białka ogólnego i kazeiny metodą Walkera
      [PN-68/A-86122]
      Oznaczanie zawartości laktozy [PN-68/A-86122]
      Elektroforeza na żelu poliakrylamidowym w obecności SDS
      Oznaczanie immunoglobulin (IG)
      Określanie stężenia laktoferyny w mleku
      Oznaczanie składu mleka (tłuszcz, białko, laktoza, sucha masa)
      przy użyciu aparatu Infrared-150
      Oznaczanie zawartości mocznika przy użyciu aparatu ChemSpec-150
      Oznaczanie punktu zamarzania mleka przy użyciu aparatu CryoStal automatic
      Oznaczanie zawartości cholesterolu w mleku (wg metodyki Bio Systems)
      Próba azotanowa - określanie aktywności mikroflory psychrotrofowej
      Wykrywanie azotanów i azotynów metodą wskaźnikową
      Oznaczanie chlorków metodą Mohra
      Oznaczanie pestycydów
      Badania cytologiczne mleka
      Oznaczenie liczby komórek somatycznych przy użyciu aparatu Fossomatic
      firmy Foss Electric
      Oznaczanie zawartości komórek somatycznych w mleku przy użyciu aparatu
      Somacount-150 [PN-EN ISO 13366-2, 2007]
      Terenowy Odczyn Komórkowy (TOK) [PN-77/A-86031]
      Próba na obecność katalazy
      Próba bromofenolowa
      Próba Whitesidea [PN-A-86036]
      Oznaczanie oporności mleka aparatem Dramińskiego
      Badania mikrobiologiczne mleka surowego w skupie
      Metoda płytkowa
      Płytki rysowe - opis wykonania
      Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów - metoda liczenia kolonii
      Określenie zakażenia mleka drobnoustrojami na podstawie zawartości
      pirogronianu
      Oznaczenie miana coli
      Metoda petrifilm
      Oznaczanie zawartości bakterii w mleku przy użyciu aparatu
      Bactocount-70, firmy Bentley
      Oznaczanie liczby bakterii aparatem Bactoscan firmy Foss-Electric
      Oznaczanie antybiotyków i substancji hamujących w mleku
      Szybki test dyfuzyjny STD [zgodnie z PN-A-86033:1991]
      Test do oznaczania antybiotyków (3-laktamowych w mleku - Penzym
      Ailatoksyny w mleku
      Oznaczanie skuteczności pasteryzacji
      WYKRYWANIE ZAFAŁSZOWAŃ MLEKA SUROWEGO
      Środki myjaco-dezynfekujace
      Rozwodnienie mleka
      Środki konserwujące w mleku
      POSTĘPOWANIE Z MLEKIEM W PROCESIE PRZYGOTOWANIA
      DO PRZETWARZANIA
      TECHNIKI MEMBRANOWE W PRZETWÓRSTWIE MLEKA
      NIEKTÓRE PRODUKTY MLECZARSKIE
      Mleko spożywcze
      Śmietany i śmietanki spożywcze
      Wyrób masła
      Napoje mleczne niefermentowane
      Mleczne produkty fermentowane
      Probiotyki i prebiotyki w produktach mleczarskich
      Koncentraty mleczne
      Produkcja serów
      Suszenie mleka
      OCENA JAKOŚCI ORGANOLEPTYCZNEJ MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH
      HIGIENA ZAKŁADÓW PRZETWÓRSTWA MLEKA I HIGIENA OSOBISTA PRACOWNIKÓW
      ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ W PROCESIE PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA
      PIŚMIENNICTWO
      INDEKS

      Uwagi

      Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.

      NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
      ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!
      Na Skróty
      dodaj do ulubionych sprzedawców nasz sklep allegro nasze pozostałe aukcje
      Płatności

      Płatności można dokonywać na nasze konto ING Bank Śląski:

      logo ING Bank Śląski

      81 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]5750092 [zasłonięte] 067334

      Koszty Wysyłki
      koszty przesyłki
      Odbiór Osobisty

      Po zakupione towary zapraszamy do naszej siedziby:

      Stadion Olimpijski we Wrocławiu
      Księgarnia w HALI WIELOFUNKCYJNEJ AWF
      Al. J.I. Paderewskiego 35
      51-612 Wrocław

      Przy odbiorze osobistym można zapłacić na miejscu gotówką lub kartą kredytową.

      Kontakt z Nami

      allegro[na]sportowo-medyczna.pl
      Telefon: 071 [zasłonięte] 54
      Gadu-Gadu:

      • Mirek, status:
      • Robert, status:  
      [DANE_EU]5mBtnRT6cfyWsmz926REAFAmj92mH6cQVZJFjAETmEINfTF581xRCHNzUVK/6scGWMFc/1FhcGp9il2w4rhBDpJZhWzTQA/0QlYADZnuTslSgmi+QU8xYEBn0bnaQjSkadSXZ800l91OSN0LtoZsnw==[/DANE_EU]