Tajemnica w garnku czyli ....
książka kucharska dla dziewczynek i chłopców
Przygody rodzeństwa – Zuzki i Bartka, które są pretekstem do kuchennych doświadczeń. Ciepła, rodzinna opowieść z garnkami i talerzami w tle oraz wiele sprawdzonych przepisów, które zachęcą każde dziecko do kulinarnych eksperymentów. Książka zwraca również uwagę na kwestie bezpieczeństwa w kuchni, samodzielnego przygotowania posiłków a także podpowiada młodym kuchmistrzom z jakimi kuchennymi troskami powinni kierować się do rodziców. "Czy zastanawiasz się czasem nad tym, jak to się stało, że ktoś wymyślił różne potrawy: na przykład zupę ogórkową albo kotlety mielone czy ciasto biszkoptowe? Czy sprawił to przypadek, czy może ktoś, dawno temu, sam spróbował udoskonalić swój jadłospis, bo mu się znudziło jedzenie wciąż tych samych, bardzo prostych potraw? Wiele z nich powstało przypadkowo, inne przez próby, dodawanie i zmienianie składników, czyli eksperymenty. Nawet nie wiemy, jakie historie wiązały się z poszczególnymi potrawami. Aby nie zapominać tego, co akurat się udało, co bardzo smakowało, ludzie zaczęli zapisywać składniki i sposób przygotowania różnych dań. Tak powstały książki kucharskie. I co się okazało? Że różnią się od siebie propozycjami potraw i ich przyrządzania, że zależy to także od kraju, w którym żyją ich autorzy. Co innego jada się na zimnej północy Europy, a co innego na południu – tam, gdzie jest cieplej, gdzie rosną słodsze i bardziej soczyste owoce, a słońce mocniej grzeje! A jeszcze co innego jada się w dalekiej Azji czy gorącej Afryce. Warto poznawać te różne smaki i kompozycje, ale zanim to nastąpi – naucz się poruszać po kuchni, zaprzyjaźnij się z jej mieszkańcami: garnkami, sztućcami, kubeczkami i chochelkami. Często widzisz, jak mama czy tata szybko i zręcznie poruszają się w kuchni: doskonale wiedzą, jakiego garnka użyć do gotowania kaszy, a jakiego do jarzyn. I nigdy nic im nie upadnie na podłogę, nie stłuką talerza, nie poparzą się przy wyjmowaniu ciasta z piekarnika. Czy można się tego nauczyć? Oczywiście, że można! Trzeba nauczyć się obchodzenia z żywiołami. A uda się to tylko wtedy, jeśli będziesz uważać na to, co robisz, nie będziesz jednocześnie rozmawiać przez telefon albo oglądać telewizji, zastosujesz się do uwag mamy lub babci, no i w ogóle zechcesz poznawać wielką sztukę gotowania. Mamy nadzieję, że ta książka chociaż trochę ci w tym pomoże."
Oprawa: Twarda
Format: 19.5x23.5cm
Liczba stron: 120
buchman
Kuchnia europejska dla dzieci Gotujemy w szkole i w domu
nauczyciele szkoły podstawowej, od kilku lat gotują z dziećmi na
lekcjach i w ramach zajęć pozalekcyjnych. Stało się to pasją dzieci i każde
spotkanie z rodzicami, każda impreza szkolna to okazja do poznawania tajników
kuchni regionalnej i europejskiej, czego wyrazem jest ta książka. Obok przepisów
są tu również wskazówki dla nauczycieli i rodziców, jak organizować zajęcia z
gotowania. Wszystkie potrawy zostały sprawdzone i są możliwe do przygotowania
przez dzieci w wieku 8 - 11 lat, tacy bowiem są nasi „kucharze”.
ZE WSTĘPU
Książka może być wykorzystana jako pomoc dydaktyczna na zajęciach
pozalekcyjnych szkolnych kółek zainteresowań, na lekcjach kształcenia
zintegrowanego lub zajęciach świetlicowych.
Wędrówka po krajach Europy odbywa się na zasadzie poznawania potraw
charakterystycznych dla danego kraju.
Ważnym kryterium doboru przepisów były preferowane przez dzieci gusta
smakowe. I tak przy realizacji tematu: „Kuchnia Węgier” nie znajdziemy tutaj
szegedyńskiej zupy gulaszowej, której przygotowanie trwa 2 i pół godziny ani
lecza, ale przepis na naleśniki a`la Gundel z nadzieniem z orzechów włoskich i
sosem czekoladowym.
Do przygotowania potraw można wykorzystać znajdujące się w sprzedaży
półprodukty typu ciasto kluskowe lub gotowe produkty, jak knedle czeskie, lane
kluski itp., co skraca czas przygotowania dań.
Realizacja znajdujących się w książce przepisów jest dostosowana do
możliwości i umiejętności dziecka w wieku wczesnoszkolnym oraz do warunków
szkolnych (klasa lekcyjna, świetlica, szkolna kuchnia).
W końcowej części czytelnik znajdzie przykładowe konspekty zajęć, które
można rozszerzyć o słuchanie muzyki charakterystycznej dla poznawanego państwa,
jak również o naukę tańca. Książka może być urozmaiceniem dla uczniów i daje
możliwość innego spojrzenia na pozna-wany kraj – przez pryzmat smaku. Jest to
dla dzieci odskocznia od przyswajania wiedzy encyklopedycznej na temat państw
europejskich.
Dzieci mają okazję samodzielnie pod dyskretną kontrolą dorosłych,
przygotować potrawy dla siebie i innych. Uczą się pracy zespołowej i przyswajają
sobie zasady bezpieczeństwa i higieny przy przygotowaniu posiłku. Zajęcia z
gospodarstwa domowego cieszą się wśród uczniów bardzo dużym zainteresowa-niem i
dają im wiele satysfakcji.
MIŁEJ ZABAWY ! SMACZNEGO!
Oprawa: Miękka
Format: 16.8x23.6cm
Liczba stron: 120
nowik
ISBN:[zasłonięte]978-83848-61-1
Sygulka Gabriela, Dreier Norbert