Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TAHINI PASTA MASŁO SEZAMOWE 800g BEZ KONSERWANTÓW

14-04-2015, 0:11
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24.01 zł     
Użytkownik ekoNatura24_pl
numer aukcji: 5178373772
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 3   
Koniec: 13-04-2015 23:45:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:

 

TAHINI

PASTA SEZAMOWA 100%

(z łuskanych prażonych ziaren sezamu, bez dodatków)

w słoiku 800 g

 

 


TAHINI - PASTA SEZAMOWA 100%:

Tahini to podstawowy składnik wielu dań tradycyjnej kuchni blisko i dalekowschodniej oraz śródziemnomorskiej, a dokładnie greckiej .

Jego historia sięga przeszło 4000 lat i niezwykle trudno jest jednoznacznie ustalić skąd dokładnie się wywodzi. Tahini (tahina), to pasta przygotowana na bazie nasion sezamu, uzyskiwana przez rozdrobnienie uprażonych, łuskanych nasion.

Dzięki temu, że są one wcześniej prażone, tahini charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz bogatym orzechoiwym smakiem, który zbliozny jest do masła orzechowego.

Do produkcji tahini nie używa się żadnych składników chemicznych, ani konserwantów.

 

 

ZASTOSOWANIE:

Tahini zaliczane jest do produktów superfood.

Jest jednym z najbogatszych źródeł magnezu i wapnia.

Zawiera rówież beta – karoten, witaminę B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotenowy), B6 oraz E (alfa – tokoferol).

Oprócz tego tahini to niepowtarzalna kombinacja takich składników odżywczych jak białko i aminokwasy.

To także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Regularne spożywanie tahini zapobiega odkładaniu się cholesterolu we krwi, wspomaga spalanie tłuszczy oraz wspiera pracę wątroby, układu pokarmowego, a także systemu nerwowego.

Tahini, to także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Tahini to przede wszystkim niezastąpiony składnik potraw bliskowschodnich, w tym hummusu i baba ghanoush czy pasty z ciecierzycy.

W kuchni arabskiej i greckiej wykorzystywany też jako składnik dipów, sosów, a nawet słodkich ciast. Pastę tahini możemy również wykorzystać do przyprawiania mięs, ryb, warzyw, a także ciast i zup.

Może być także wykorzystywana do domowej chałwy, sosu sezamowego czy sosu tahini.


Po wymieszaniu z syropem z agawy lub z syropem kukurydzianym, idealnie nadaje się do deserów lub bezpośrednio na pieczywo.

Po otwarciu tahini powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.

 

 

WYPRODUKOWANY PRZEZ: EKOGRAM ZIELONKI
EKOGRAM ZIELONKI to mała rodzinna firma wywodząca się z podkrakowskich Zielonek. Głównym profilem naszej działalności jest import suszonych owoców, orzechów i produktów zbożowych. W 2013 roku uzyskaliśmy certyfikat na przetwórstwo produktów ekologicznych. Aktualnie oferujemy produkty w 2 klasach – ekologicznej oraz konwencjonalnej. Pozwala to naszym klientom poczuć różnice na własnej skórze. Nie musimy nic zachwalać, przekonywać… Różnice widać gołym okiem, a smak mówi sam za siebie. W 2014 roku planujemy nawiązać współpracę z polskimi gospodarstwami ekologicznymi, aby jak najwięcej produktów pochodziło z polskich upraw.

 

TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA:  06.2016

 

 

 

Więcej zdjęć produktu: